Cum reactioneaza persoanele codependente in relatia de cuplu?

Publicat: 7 noiembrie 2013
Comentarii: 2 Răspunsuri

cum-reactioneaza-persoanele-codependente-in-relatia-de-cuplu

cum reactioneaza persoanele codependente in relatia de cuplu

Din cauza respectului de sine scazut, a fricii sau a rusinii pe care o resimt, persoanele codependente poarta adesea o vinovatie irationala atat fata de sine, cat si fata de partenerul lor.

Pentru acestea, relatia lor de iubire este primordiala, temandu-se ca fiecare relatie ar putea fi ultima.

Iata cateva aspecte cu care se confrunta persoanele codependente:

Vinovatia

Granitele personale slab delimitate reprezinta unul dintre simptomele codependentei. Persoanele care intra in aceasta categorie nu reusesc sa-i priveasca pe ceilalti ca pe niste fiinte separate care au propriile ganduri, nevoi si motivatii. Din contra, ele ajung sa se simta responsabile sau vinovate pentru ceea ce traiesc cei din jurul lor.

Intr-o relatie, persoanele codependente considera ca nevoia partenerului lor de a avea mai mult spatiu este un avertisment la adresa prorpiei persoane. Poate ca unul dintre aspectele pe care aceasta ar trebui sa-l inteleaga este ca ea nu este responsabila pentru actiunile celuilalt.

Oamenii vor alege intotdeauna ceea ce ei vor dori, iar persoanele codependente trebuie sa se impace cu aceasta idee.

De asemenea, furia si resentimentele le determina sa se intoarca intotdeauna catre trecutul lor. Codependentii ii invinovatesc pe ceilalti deoarece refuza sa-si asume propriul comportament. Este posibil ca acestia sa fi fost criticati in copilarie, iar vinovatia sa fi devenit mecanismul lor de a se proteja in fata celorlalti.

Rusinea si respectul de sine scazut

Rusinea apare adesea in mod inconstient, insa poate determina un individ sa-i iubeasca pe cei care nu ii ofera iubirea in schimb. Astfel, credinta ca nu poate fi iubit il poate determina pe aceasta sa paseasca in viata avand convingerea ca nu merita sa fie iubit.

Multe persoane codependente se regasesc in scenariul “Sunt un ratat” sau “Totul este in neregula la mine”, invinovatindu-se pentru toate lucrurile care nu merg asa cum si-ar dori.

Relatiile detin solutiile.Psihologia cuplului

Codependenta se poate dezvolta cu usurinta intr-un mediu familial nesigur si disfunctional. Unii vor cauta putere si iubire in timp ce altii vor incerca sa se adapteze nevoilor parintilor lor.

Una dintre caracteristicile de baza ale codependentilor este ca isi abandoneaza familia, interesele sau hobby-urile o data ce au intrat intr-o relatie. Ei isi concentreaza toata energia in zona relatiei sau partenerului lor, ceea ce nu aduce niciun beneficiu nimanui.

Multe cupluri petrec timp vorbind despre relatia lor in loc sa se bucure efectiv de timpul petrecut impreuna. Studiile de psihologia cuplului ne spun ca, o data ce aceasta se incheie, ei resimt singuratatea ca pe o goliciune sufleteasca.

Cei care incearca sa se vindece de codependenta incep sa constientizeze ca fericirea sta in propriile maini mai mult decat in partenerul de viata. Chiar daca o relatie iti poate aduce o serie de bucurii, fericirea pe termen lung se castiga prin asumarea propriilor fapte.

In cinstea trecutului…

Persoanele codependente se elibereaza cu greu de trecutul lor deoarece nu reusesc sa renunte la nevoia de a primi iubire de la parintii lor. Astfel, ele vor sa primeasca iubirea neconditionata pe care si-ar fi dorit-o din partea parintilor. Din pacate, niciun partener nu va reusi sa compenseze aceste dezamagiri. Chiar si parintii care au cele mai bune intentii ajung sa-si dezamageasca copiii, iar drumul spre independenta emotionala consta si in acceptarea acestui lucru.

Tu esti o persoana codependenta?

Resurse: http://psychcentral.com

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *