persoanele codependente
Dezvoltare personala

Cum reactioneaza persoanele codependente in relatia de cuplu?

cum-reactioneaza-persoanele-codependente-in-relatia-de-cuplu

cum reactioneaza persoanele codependente in relatia de cuplu

Din cauza respectului de sine scazut, a fricii sau a rusinii pe care o resimt, persoanele codependente poarta adesea o vinovatie irationala atat fata de sine, cat si fata de partenerul lor.

Pentru acestea, relatia lor de iubire este primordiala, temandu-se ca fiecare relatie ar putea fi ultima.

Iata cateva aspecte cu care se confrunta persoanele codependente:

Vinovatia

Granitele personale slab delimitate reprezinta unul dintre simptomele codependentei. Persoanele care intra in aceasta categorie nu reusesc sa-i priveasca pe ceilalti ca pe niste fiinte separate care au propriile ganduri, nevoi si motivatii. Din contra, ele ajung sa se simta responsabile sau vinovate pentru ceea ce traiesc cei din jurul lor.

Intr-o relatie, persoanele codependente considera ca nevoia partenerului lor de a avea mai mult spatiu este un avertisment la adresa prorpiei persoane. Poate ca unul dintre aspectele pe care aceasta ar trebui sa-l inteleaga este ca ea nu este responsabila pentru actiunile celuilalt.

Oamenii vor alege intotdeauna ceea ce ei vor dori, iar persoanele codependente trebuie sa se impace cu aceasta idee.

De asemenea, furia si resentimentele le determina sa se intoarca intotdeauna catre trecutul lor. Codependentii ii invinovatesc pe ceilalti deoarece refuza sa-si asume propriul comportament. Este posibil ca acestia sa fi fost criticati in copilarie, iar vinovatia sa fi devenit mecanismul lor de a se proteja in fata celorlalti.

Rusinea si respectul de sine scazut

Rusinea apare adesea in mod inconstient, insa poate determina un individ sa-i iubeasca pe cei care nu ii ofera iubirea in schimb. Astfel, credinta ca nu poate fi iubit il poate determina pe aceasta sa paseasca in viata avand convingerea ca nu merita sa fie iubit.

Multe persoane codependente se regasesc in scenariul “Sunt un ratat” sau “Totul este in neregula la mine”, invinovatindu-se pentru toate lucrurile care nu merg asa cum si-ar dori.

Relatiile detin solutiile.Psihologia cuplului

Codependenta se poate dezvolta cu usurinta intr-un mediu familial nesigur si disfunctional. Unii vor cauta putere si iubire in timp ce altii vor incerca sa se adapteze nevoilor parintilor lor.

Una dintre caracteristicile de baza ale codependentilor este ca isi abandoneaza familia, interesele sau hobby-urile o data ce au intrat intr-o relatie. Ei isi concentreaza toata energia in zona relatiei sau partenerului lor, ceea ce nu aduce niciun beneficiu nimanui.

Multe cupluri petrec timp vorbind despre relatia lor in loc sa se bucure efectiv de timpul petrecut impreuna. Studiile de psihologia cuplului ne spun ca, o data ce aceasta se incheie, ei resimt singuratatea ca pe o goliciune sufleteasca.

Cei care incearca sa se vindece de codependenta incep sa constientizeze ca fericirea sta in propriile maini mai mult decat in partenerul de viata. Chiar daca o relatie iti poate aduce o serie de bucurii, fericirea pe termen lung se castiga prin asumarea propriilor fapte.

In cinstea trecutului…

Persoanele codependente se elibereaza cu greu de trecutul lor deoarece nu reusesc sa renunte la nevoia de a primi iubire de la parintii lor. Astfel, ele vor sa primeasca iubirea neconditionata pe care si-ar fi dorit-o din partea parintilor. Din pacate, niciun partener nu va reusi sa compenseze aceste dezamagiri. Chiar si parintii care au cele mai bune intentii ajung sa-si dezamageasca copiii, iar drumul spre independenta emotionala consta si in acceptarea acestui lucru.

Tu esti o persoana codependenta?

Resurse: http://psychcentral.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. catalina spune:

    Eu sunt in plin proces de vindecare.Am constientizat ca eu sunt singura responsabila pt fericirea mea.Eu aleg.Si am bucuria vietii.

    1. si cum ai reusit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *