Mind mapping - ul (sau folosirea hartilor mentale) reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a-ti surprinde gandurile si de a le da viata intr-o forma vizuala
Dezvoltare personala

Mind mapping – descopera potentialul ascuns in creierul tau!

mind-mapping-descopera-potentialul-ascuns-in-creierul-tau

mind mapping descopera potentialul ascuns in creierul tau

Mind mapping – ul (sau folosirea hartilor mentale) reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a-ti surprinde gandurile si de a le da viata intr-o forma vizuala.

Mai mult decat atat, mind mapping -ul este modalitatea care ne ajuta sa devenim mai creativi, aminintindu-ne mai multe detalii si rezolvand o problema intr-un mod eficient.

Mind mapping-ul are la baza o diagrama care conecteaza mai multe informatii in jurul aceluiasi subiect. In centrul acesteia, se regaseste ideea principala, iar bratele diagramei reprezinta subpunctele acesteia. Sa luam exemplul poeziei. Poezia este ideea principala, iar bratele ei pot fi: poetii faimosi, tipuri de poezii, publicari ale unor poezii.

Tehnica mind maping poate fi folosita in cazul oricarui tip de gandire sau sarcina, de la a studia un subiect (o limba straina) la planuirea carierei noastre sau chiar dezvoltarea unor obiceiuri mai bune in viata noastra.

De ce mind mapping-ul este o metoda mai buna decat a lua notite?

• Deoarece este un instrument grafic, ceea ce inseamna ca este format din cuvinte, imagini, numere, culori. Acest lucru determina ca sarcinile noastre sa fie mai usor de memorat si de recapitulat. Combinatia de cuvinte este de sase ori mai folositoare in a retine informatiile decat cuvintele singure.

• Mind mapping – ul creaza asocieri firesti intre concepte. Acest lucru ne ajuta sa avem noi idei, sa intram mai profund in subiect, cat si sa descoperim cu o mai mare usurinta elementul care lipseste.

• O harta mentala ne poate oferi o privire de ansamblu asupra unui subiect mai larg chiar daca detinem foarte multe informatii care ne-ar putea crea confuzie.

• Este o modalitate intuitiva de a ne organiza gandurile, deoarece mind maping –ul “copiaza” modalitatea in care creierul proceseaza informatia – trecand de la o idee la alta in loc de a gandi liniar.

• Mind mapping – ul te ajuta sa ai idei noi intr-un mod mult mai rapid deoarece sunt explorate diferite resurse creative ale creierului nostru care in mod normal sunt ascunse.

Dar cum se realizeaza o harta mentala?

Pentru ca v-am prezentat beneficile mind mapping – ului, iata care sunt si pasii care ne ajuta sa realizam o harta mentala:

1. Ia o foaie alba de hartie si incearca sa incepi din centrul acesteia. De ce? Deoarece ii vei oferi creierului o libertate mai mare de a se impartasi in toate directiile si de a se exprima in mod natural.

2. Foloseste o imagine pentru ideea principala. Deoarece o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte si te ajuta sa-ti folosesti imaginatia mai mult decat ar face-o un simplu cuvant. O imagine centrala este mult mai interesanta, ajutandu-te sa te concentrezi.

3. Foloseste culori. De ce? Deoarece acestea iti stimuleaza creierul la fel de mult precum imaginile. Culorile aduc viata hartii tale mentale, cat si energia necesara pentru a gandi creativ.

4. Creaza o legatura intre imaginea centrala si ramurile principale ale subiectului tau. Apoi conecteaza fiecare ramura principala cu alte ramuri secundare si asa mai departe. Deoarece creierul tau functioneaza prin intermediul asocierilor. Daca vei realiza aceasta conexiune, vei intelege si iti vei aminti totul mai usor.

5. Incearca sa creezi ramurile curbate, nu drepte. De ce? Deoarece liniile drepte sunt plictisitoare pentru creier.

6. Foloseste un cuvant cheie la fiecare ramura? Acest lucru va oferi mai multa putere si flexibilitate creierului tau.

7. Foloseste imagini peste tot. Recurgand la aceasta metoda, creierul tau va avea o privire mult mai ampla, dar simpla in acelasi timp in legatura cu problema pe care o are de rezolvat.

Asadar, mind mapping – ul reprezinta o modalitate creativa de a antrena atat emisfera dreapta, cat si emisfera stanga a creierului nostru pentru a ne indeplini sarcinile atat la slujba, cat si in viata personala.

Tu ai folosit vreodata aceasta metoda?

Resurse: http://lifehacker.com/

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *