In zilele noastre, memoria are o cu totul alta conotatie decat in trecut.
Dezvoltare personala

De la memoria de elefant la memoria iPhone-ului

de-la-memoria-de-elefant-la-memoria-iPhone-ului

de la memoria de elefant la memoria iPhone-ului

In zilele noastre, memoria are o cu totul alta conotatie decat in trecut.

Acest lucru se datoreaza in special tehnologiei (folosirii agendelor electronice, I-Phone-urilor, calculatoarelor sau calendarelor electronice). Desi acestea ne-au oferit o alta perspectiva culturala, schimbarile din viata noastra au avut loc si la nivel cognitiv: avand o nevoie tot mai mica de a ne folosi memoria, aproape ca am uitat efectiv cum sa realizam anumite activitati.

Avand atat de multe instrumente si aplicatii, memoria si actul memorarii au depasit granita exercitiilor mentale pentru a deveni un efort tangibil…

Grecii si romanii din Antichitate nu se bucurau de “luxul” pe care un iPhone il ofera generatiei noastre. In momentul in care oratorii lor isi aminteau ceva, acest proces se desfasura doar mental. Tehnica cea mai comuna pe care acestia o foloseau era asa-numitul “Palat al memoriei”. Iata cum functioneaza acesta:

  • Vizualizeaza un loc familiar din viata ta, cum ar fi casa ta sau biroul in care lucrezi.
  • Gaseste 5 incaperi in aceasta suprafata.
  • Gaseste 5 obiecte in fiecare camera pentru a servi drept “fisiere” in procesul memorarii tale.
  • Stabileste un numar pentru fiecare obiect in parte. De exemplu, la locul de munca, biroul tau poate fi numarul 1, scaunul este numarul 2, tabla este numarul 3, dulapul este numarul 4, iar usa este numarul 5. Numeroteaza cate obiecte iti doresti si retine ca poti adauga intotdeauna mai multe articole in acea incapere. Este important sa numerotezi obiectele in ordinea in care ele se afla in birou.

In acest punct, palatul este construit. Mai ramane sa notezi:

  • Imaginea a ceea ce doresti sa-ti amintesti
  • Asocierea memoriei cu un lucru din camera.

Nu uita ca vizualizarea este importanta atunci cand memoria se afla in prim plan. Cu cat sunt mai vioaie scenele din imaginatia ta, cu atat iti va fi mai usor sa ti le amintesti.

Iata alte metode de a memora mai usor:

  • Psihologii au descoperit o teorie care asociaza memoria cu dispozitia noastra. Daca doresti sa-ti amintesti ceva, este de ajuns sa te intorci la starea pe care ti-a creat-o acel eveniment.
  • O alta modalitate de a memora anumite cuvinte arbitrare este de a le asocia cu anumite imagini. Sa presupunem ca trebuie sa ne amintim: un caine, o prajitura, o casa. Cea mai buna modalitate de a ne folosi memoria este sa asociem fiecare termen cu urmatorul astfel: un caine mananca o prajitura, o prajitura se gaseste intr-o casa, etc.
  • Ron White, un campion national in domeniul memoriei, are o modalitate interesanta de a-si aminti numerele. El asociaza fiecarui prieten un numar, iar in momentul in care trebuie sa memoreze un numar, isi aminteste ordinea in care prietenii sai “sunt asezati” in mintea sa.

Asadar, un lucru pe care ar trebui sa-l retinem cu totii este ca actul memorarii depinde de 3 factori importanti: vizualizarea, asocierea si evocarea unor evenimente.

Resurse: http://lifehacker.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *