legea ritmului in dezvoltarea personala
Astazi va vom prezenta una dintre cele 7 legi ale hermetismului – legea ritmului – si modalitatea in care aceasta ne influenteaza drumul de dezvoltare personala.
Legea ritmului este definita astfel:
“Totul se scurge inauntru sau in afara; orice lucru are durata sa; totul evolueaza, apoi degenereaza; balansul pendulei se manifesta in totul; masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei la stanga; ritmul este constant” – KYBALION
Intrebarea careia vom incerca sa-i gasim un raspuns astazi este:
Cum putem folosi aceasta lege in mod constient in procesul de dezvoltare personala pe care fiecare dintre noi il traieste?
In primul rand, legea ritmului porneste de la ideea ca exista un timp potrivit pentru toate.
Daca privim in jurul nostru, natura ne poate fi cel mai la indemana invatator prin alternanta zi-noapte sau prin ciclicitatea anotimpurilor.
Daca indreptam aceasta imagine spre experientele de dezvoltare personala pe care le traim zilnic, vom observa ca si in acest caz legea ritmului isi face simtita prezenta.
Putem vorbi de un timp al actiunii si de un timp al rabdarii. De un timp al suferintei si un altul al vindecarii. De un timp al stagnarii si de un timp al cresterii.
Nu putem forta acest timp deoarece el isi cunoaste ritmul.
Astfel, nu putem grabi ceea ce traim. Toata aceasta lege a ritmului se desfasoara in procesul nostru de dezvoltare personala exact ca intr-un joc video.
Nu putem trece la Nivelul 2 daca nu am terminat Nivelul 1.
Astfel, nu putem trece de la copilarie la tinerete fara sa simtim adolescenta. De asemenea, nu putem intra pe un post avansat intr-o firma daca nu am trecut de nivelul de incepatori.
Dupa cum observati, ritmul se regaseste in toate aspectele vietii noastre, de la cele materiale si concrete la cele profunde sau intense.
Noi nu ne putem opune acestei legi.
In “cel mai bun” caz, o putem sfida facand apel la imaginatie sau incercand sa facem salturi care nu ne sunt permise.
De exemplu, multi copii se viseaza parinti. Se joaca impreuna cu altii copii, impartindu-si rolurile :”Tu esti mama, eu sunt tata, iar el este copilul nostru”.
Acest joc de dezvoltare personala poate dura cateva ore bune, insa la finalul zilei, realitatea legii ritmului il va readuce in prezentul pe care copilul trebuie sa-l traiasca.
Astfel, legea ritmului poate fi sfidata, insa nu poate fi schimbata sau anulata.
Poate ca ar trebui sa comparam acest mic exemplu cu o serie de alte experiente pe care le traim.
Poate ca multi dintre noi am dori sa schimbam prezentul pe care il simtim si care nu ne mai satisface.
Poate ca am dori sa fim intr-un alt timp sau intr-un alt loc, inconjurati de alte persoane sau simtind orice altceva decat ceea ce traim acum.
Poate ca am dori ca lucrurile sa fie mai usoare asa cum erau in trecutul nostru sau asa cum ne-ar placea sa fie intr-un viitor apropiat.
Dar deocamdata nu sunt.
Deocamdata, momentul de acum este singurul pe care il putem imbratisa.
Si chiar daca nu ne incumetam sa ne deschidem bratele, oare se va schimba ceva in fiinta noastra daca vom intelege cu adevarat ca ceea ce traim acum este doar unul din nenumaratele momente care ne formeaza intreaga viata?
Oare daca o voce ne-ar incuraja spunandu-ne ca intr-o zi mai luminoasa decat aceasta vom putea fi mai aproape de dorintele noastre, vom reusi sa traim cu adevarat clipa care ni s-a dat acum?
Poate ca legea ritmului ne reamineste ca oricat de haotice ar parea intamplarile din viata noastra, ele stau sub amprenta unui echilibru perfect al naturii. Un echilibru pe care nu il putem zdruncina. Nici macar clatina. Un echilibru pe care, din cand in cand, il putem simti sau observa.
Tu cum te raportezi la legea ritmului in experientele tale de dezvoltare personala?