interviul saptamanii programul de descoperire a pasiunilor la incubator107Ati simtit vreodata ca veniti atat de obositi de la locul de munca incat nu mai aveti energia necesara de a incerca si altceva? Iar in fundalul acestei oboseli, revedeti toate visurile si dorintele pe care le aveati atunci cand erati mai mici?
In acest interviu, va vom prezenta Programul de descoperire a pasiunilor, initiat de incubator107 si dedicat tuturor angajatilor care doresc sa se relaxeze si sa descopere potentialul ascuns dincolo de orele de munca.
1. Ce este Programul de descoperire a pasiunilor?
Incubator107 este locul unde oricine poate invata pe oricine orice. Sau altfel spus mansarda unde oameni pasionati aduna in jurul lor alti oameni ce isi cauta un hobby, sunt curiosi sau vor sa incerce cat mai multe domenii de activitate – pictura, dans, gatit, calatorit si altele.
In cei 2 ani de existenta, proiectul a adunat in jurul sau o comunitate de mesteri creativi, invatacei entuziasti si o multime de mestesuguri (pasiuni) care mai de care mai neobisnuite.
Ca decurs natural , am fost chemati sa tinem ateliere si in afara mansardei la evenimente, festivaluri, targuri. De asemenea, am primit o prima invitatie de la Orange de a colabora. Aceasta sansa ne-a incurajat sa continuam drumul in aceasta directie de crestere.
Astfel a aparut Programul de descoperire a pasiunilor dedicat angajatiilor unei companii. Pentru a crea un impact in organizatie, acesta se desfasoara in etape:
– compania ne comunica nevoi de crestere si dezvoltare a personalului si ce si-ar dori dintr-un posibil parteneriat cu noi;
– propunem un Program personalizat in care atelierele sugerate de noi sa corespunda nevoilor aflate anterior;
– se opteaza pentru organizarea unui maraton de ateliere (demo-uri ale propunerilor noastre) care actioneaza ca filtru in alegerea celor mai potrivite workshopuri pentru angajati;
– putem continua parteneriatul prin crearea unor experiente inedite pentru diverse momente din viata unei companii (petreceri, lansari de produs, teambuildinguri, evenimente tematice si altele).
Programul de descoperire a pasiunilor este dezvoltat pe termen mediu si lung, fiind proiectat ca in fiecare luna sa fie organizate ateliere diferite, care sa cuprinda intreaga paleta a incubator107.
2. Care au fost reactiile angajatilor companiilor la atelierele voastre? Au opus rezistenta la manifestarea creativitatii lor sau au primit cu bratele deschise propunerile voastre?
Reactiile au fost foarte bune, drept urmare continuam contractele de colaborare. Printre cele mai pozitive putem enumera primirea atelierelor de Tai Chi, cele culinare, Feng-Shui, tobe africane, evenimente tematice de 1 martie, 1 iunie, Paste si Craciun.
Este normala o rezistenta la unele dintre ateliere, mai ales cele care nu sunt des intalnite pe piata dezvoltarii personale si a evenimentelor informale. De exemplu, aceasta a aparut la atelierul de tarot si uimirea s-a manifestat la workshopul de optimism.
Insa aceasta reticenta se transforma repede in entuziasm, pentru ca ceea ce propunem este un cadru non-formal de invatare livrata prin experiente distractive si interesante.
3. Care este impactul acestui program pana in prezent?
Un rezultat foarte bun este ca o parte din partenerii nostri au preluat programul si in filialele din tara pentru a colabora cu incubatoarele din orasele respective.
Totodata, suntem recomandati catre alte companii, suntem inclusi in colaborari cu publicul tinta (campanii) si in parteneriate strategice.
Impactul pozitiv a fost observat la nivel de reducere a stresului, atitudine degajata, descatusarea creativitatii, lucru in echipa imbunatatit, acceptare mai usoara a situatiilor noi.
Pentru noi este important ca atat mesterii cat si beneficiarii sa cunoasca outcome-ul colaborarii, asa ca dezvoltam o structura de feedback si follow-up prin care sa masuram rezultatele urmatoarelor colaborari .
4. Care este schimbarea mai concreta pe care doriti sa o vedeti prin Programul de descoperire a pasiunilor?
Ne dorim ca angajatii sa devina mai productivi si atelierele chiar sa aiba impact. Ne dam seama ca un program implementat corect si care aduce reusite contribuie la employer branding-ul companiilor.
O finalitate pe care o vedem pentru o parte din ateliere este valorificarea rezultatelor materiale in campanii interne sau externe de CSR. De exemplu, dupa un atelier cu Papuchette, jucariile obtinute sa fie donate catre copii care de-abia asteapta sa se joace cu ele.
Punem mare accent pe lucrul in echipa. La orice atelier, ne asiguram ca lucram cu aceasta componenta. Experientele create de noi urmaresc fluidizarea comunicarii intre angajati, crearea unei colaborari eficiente ce se va observa in mediul de lucru. Vom continua cu implementarea acestui obiectiv de formare in structura programului de descoperire a pasiunilor.
5. Care a fost raportul relaxare – eficientizare a muncii in urma acestor ateliere?
Balanta inclina catre relaxare, insa suntem siguri ca reducerea stresului si a rutinei ajuta la eficientizarea muncii. Suntem aici pentru a descreti frunti, cum ne place noua sa spunem, nu pentru a creste cifra de afaceri sau a preda metode de eficientizare a task-urilor, timpului, structurilor interne. Pentru asa ceva exista atatia specialisti experimentati.
Cultivarea creativitatii si a curajului de a incerca lucruri noi, de a descoperi hobby-uri sau informatii folositoare pentru o viata mai linistita si vesela, sunt pasi pe care ii consideram necesari in crearea unui echilibru intre viata profesionala si personala, care duce la o munca eficienta si o motivatie ridicata.
Acestea si ceea am mentionat in restul interviului sunt nivele subtile din spatele atelierele de pasiuni pe care ne propunem sa le atingem in colaborarea cu un client.