Interviul saptamanii – Practica QiGong

Publicat: 30 noiembrie 2012
Comentarii: Fără răspunsuri

interviul-saptamanii-practica-qigong

interviul saptamanii practica qigongIn incercarea de a-si pastra sanatatea si de a-si mentine o stare generala de echilibru, fiinta umana tinde sa se intoarca la practici ce apartin trecutului. Avand la baza medicina traditionala chineza, practica QiGong ne readuce in prim plan o serie de tehnici pe care omul grabit al zilelor noastre le poate incerca. Despre toate aceste detalii si despre felul in care QiGong-ul ne poate influenta procesul de dezvoltare personala, ne vorbeste in interviul de fata practicantul Cristian Lutescu.

Prin ce se diferentiaza practica qigong de alte practici spirituale?

Pentru inceput vreau sa lamurim care este semnificatia termenului QiGong (se citeste ci kung ) . Una din semnificatiile acestei expresii este “maiestrie in controlul qi-ului.” Termenul este relativ nou si a aparut pe la inceputul secolului 20 cu intentia de a acoperi totalitatea tehnicilor de lucru cu energia.

Aceste tehnici au diferite scopuri: vindecarea corpului si a bolilor, tehnici de crestere a rezistentei musculare si a flexibilitatii, tehnici de intarire a corpului pentru a rezista la agresiuni extreme, ori forme de linistire a mintii pentru a favoriza meditatia de tip chan ( zen ) sau tehnici de prelungire a vietii.

Exista de asemenea si forme de QiGong a caror esenta se transmite printr-o initiere asemanatoare cu practicile Reiki, dupa cum exista si forma de QiGong care nu necesita o transmitere maestru-initiat. Astfel, QiGong-ul cuprinde: exercitii fizice, tehnici de respiratie sau forme de meditatii in miscare sau pe loc, tehnici de lucru in grup sau de unul singur.

In general prin QiGong se intelege o forma de gimnastica energetica, aspectele legate de meditatie sau automasaj fiind mai putin popularizate. Practic, QiGong-ul reprezinta o forma de pregatire a corpului si implicit a mintii prin controlul si exersarea sistemului energetic. In aceste conditii, imi este greu sa numesc QiGong-ul drept practica spirituala pentru ca nu are drept scop atingerea starii de iluminare sau mantuire. QiGong-ul este o unealta extraordinara pentru orice practica spirituala.

Care sunt principalele avantaje ale practicii qigong?

Principalele avantaje ale practicii QiGong sunt date de faptul ca efectul lor este bland si integrativ, avand un caracter preventiv din punct de vedere al sanatatii, iar eficienta lor a fost verificata in timpul a sute de ani in conditii naturale mult mai dure decat cele din Romania. Nici un exercitiu nu a fost pastrat de dragul unei teorii sau de dragul unui concept. De fapt, de aceea exista o serie de tehnici de QiGong: sunt tehnici foarte eficiente, care pot fi adaptate unor oameni cu caractere diferite (mai colerici sau mai flegmatici) ori unor situatii de viata diferite (cu energie vitala mai exuberanta sau mai moderata).

Cum putem preveni diferite afectiuni fizice prin tehnicile QiGong?

Tehnicile de QiGong medical sunt in primul rand preventive. Toata medicina traditionala chineza s-a dedicat in primul rand prevenirii bolilor. Orice boala, inainte de a se instala in organism presupune, din punct de vedere al medicinii traditionale chineze, un dezechilibru energetic la nivelul unui organ sau meridian. Exercitiile de QiGong ajuta curgerea qi-ului in lungul meridianelor si distributia lui in mod uniform in tot corpul. In plus, aceste exercitii ajuta si cresterea fluxului de energie prin corp ceea ce se traduce printr-o crestere a imunitatii si rezistentei organismului (vezi spectacolele calugarilor de la manastirea Shaolin).

O data ce boala a fost instalata in campul energetic, cum ne poate ajuta aceasta tehnica sa gasim o cale de vindecare?

As preciza intai ca exercitiile care se fac pentru a vindeca o boala sa se faca sub indrumarea cuiva care are o experienta in studiul acestor practici, pentru ca modul de diagnosticare este unul diferit de medicina clasica. Dupa cum spuneam anterior, o boala reprezinta un dezechilibru energetic. Poate fi vorba de un deficit de energie sau de un surplus de energie stagnanta (surplusul de energie nu produce boala, cat mai degraba stagnarea si acumularea unui surplus de energie).

Exercitiile de QiGong alese pentru vindecarea unei boli trebuie sa sustina si sa armonizeze energia din organele si meridianele cu probleme si sa fie adaptate capacitatii omului de a efectua acele exercitii (nu ceri sa alerge unui om care abia se ridica din pat). Desigur, exista si boli care nu pot fi vindecate prin QiGong. Practica QiGong-ului insa poate ajuta foarte mult un om sa-si creasca puterea de aparare a sistemului imunitar, puterea de regenerare a organismului si linistea sufleteasca din aceste momente mai speciale.

In ce masura sanatatea corpului nostru depinde de gandurile pe care le avem?

In cea mai mare masura. Pentru ca putem controla gandurile pe care le avem, suntem responsabili de sanatatea corpului nostru. Din punct de vedere al medicinii traditionale chineze, energiile diferitelor sentimente corespund diferitelor organe ale corpului. De exemplu, frica, furia sau melancolia se manifesta intai prin dezechilibre energetice la nivelul rinichilor, al ficatului sau plamanilor. Cand suntem furiosi, gandim intr-un anumit fel. Sau gandind intr-un anume fel, putem deveni furiosi.

Daca devenim constienti de exagerarile respective, se poate intampla ca furia sa dispara. Din punct de vedere al medicinei traditionale chineze, sentimentul de furie este efectul unui dezechilibru energetic la nivelul ficatului. Asadar, este o acumulare de energie stagnanta la nivelul ficatului, urmata de o scadere brusca a acesteia in momentul punctului maxim de manifestare a acestei furii. De aceea, ne simtim epuizati dupa o criza de furie.

Cum ne poate ajuta practica QiGong sa gasim echilibrul in viata de zi cu zi?

Exercitiile QiGong sunt concepute astfel incat sa ajute organismul sa fie echilibrat din punct de vedere energetic. Un astfel de corp este echilibrat, flexibil, sanatos si rezistent la boli ori temperaturi si variatii bruste de temperatura. Un corp echilibrat energetic are reflexe rapide, are o capacitate de adaptare la situatii neprevazute si o rezistenta fizica si psihica incredibile fata de nivelul cu care suntem obisnuiti.
Lao Tze spunea ca starea naturala a corpului este sanatatea, iar starea naturala a sufletului este fericirea. Nu poti fi pe termen lung perfect sanatos si nefericit in acelasi timp. Practica QiGong poate fi o solutie pentru un corp sanatos si un suflet fericit. O practica de minim 20 de minute pe zi poate aduce multe beneficii. E drept, in functie de exercitii, de intensitatea practicii (nu este recomandata o practica exagerata a acestor exercitii) starea de sanatate si echilibru apare mai devreme sau mai tarziu.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *