De ce unii dintre noi intelegem un anumit eveniment drept cel mai frumos lucru din viata noastra in timp ce pentru altii acesta trece neobservat? De ce atunci cand suferim, realitatea incepe sa se incetoseze? In interviul de mai jos, psihologul Mihai Calin ne ajuta sa gasim o serie de raspunsuri prin care sa intelegem cum functioneaza perceptia in viata de zi cu zi si cum ne poate ajuta acesta in procesul de dezvoltare personala.
Practic vorbind, cum poate fi definita perceptia?
Cand spunem ,,perceptie”, este nevoie sa avem in vedere cele cinci simturi (auditiv, vizual, olfactiv, gustativ si tactil) care se tranforma in niste canale de comunicare. In anumite contexte, ele se schimba in functie de diferite variatii de mediu, de timp, de stare, de angoase sau de interese. De asemenea, se poate vorbi despre perceptie si in termeni extrasenzoriali, asa-numitul ,,al saselea simt”, insa deja intram in alta discutie.
Ce rol au stimulii in procesul perceptiei?
Poate cel mai important rol. Exista o pre-activare a perceptiei de catre un stimul. Sa-ti dau un exemplu: ai pofta de covrigi si in drumul tau de acasa pana la serviciu, vezi trei covrigarii pe care altadata nici nu le observasei. De ce? Pofta de covrigi este stimulul care activeaza mai departe perceptia. Putem merge mai departe de atat. Daca la niciuna din covrigarii nu gasesti covrigul de care ai pofta (cu masline, sa zicem), perceptia ta se modifica in continuare si iti poate schimba intreaga zi. Daca in schimb ti-ai satisfacut pofta, perceptia ta este cu totul alta fata de cea dinainte. Cu alte cuvinte, perceptia este intotdeauna contextuala.
In ce masura putem vorbi de un echilibru al celor cinci simturi in cazul perceptiei?
Depinde. In cazul unor handicapuri motorii, oamenii pierd un simt, dar isi dezvolta in mod exacerbat alte simturi si actioneaza conform acestora. Sunt foarte multe exemple de persoane nevazatoare care au un simt al auzului sau al mirosului mai dezvoltat decat majoritatea. Prin pierderea unui simt, celelalte se activeaza tocmai pentru a-i oferi individului capacitatea de a se descurca. Sa-ti mai dau un exemplu care nu vizeaza persoanele defavorizate. Atunci cand este intuneric, se activeaza simtul pipaitului si incerci sa te descurci prin intermediul acestuia. Cu alte cuvinte, vorbim despre o alta caracteristica a perceptiei si anume, mobilitatea.
Perceptia poate fi educata?
Da, poate fi educata exact prin procesul pe care l-am mentionat mai sus si anume prin pre-activare. De exemplu, un student care se pregateste sa devina politist nu se uita constant dupa infractori. Isi vede de viata lui pana in momentul in care, in urma unor stimuli cu care interactioneaza in mediul de la serviciul sau, perceptia lui ,,se educa” in a vedea infractorii si se poate intampla chiar sa ii vada acolo unde nu sunt tocmai pentru ca perceptia lui este setata pe acest tipar.
Dar manipulata?
Sigur ca da. Atunci cand cineva vrea sa iti induca o stare, poate sa faca acest lucru foarte usor prin recurgerea la interactiunea simturilor cu anumite canale de comunicare. De exemplu, treci prin fata pe la McDonald’s si cineva tocmai iese de acolo. Cand deschide usa, tu simti mirosul si deja te trezesti vizualizand mirosul. Intervine astfel procesul substitutiei, acela de a inlocui un simt cu altul. Un alt exemplu este atunci cand fredonezi o melodie. Fara sa iti dai seama, deja vizualizezi persoana care canta si poti merge si mai in profunzime. Perceptia nu are limite.
Cat de important este background-ul unui individ in acest proces?
Desi perceptia este una contextuala, tinand cont de experienta pe care individul o are in acest moment, putem vorbi si despre importanta trecutului sau. Iar cand spun asta, ma refer la educatia primita in familie, la ce evenimente l-au marcat, cine erau persoanele din jurul sau cand acestea se petreceau.
Sunt foarte multe aspecte de care ar trebui sa tinem cont, procesul perceptiei dezvaluie complexitatea gandirii umane si a mecanismelor care il insotesc. Un exemplu foarte simplu este urmatorul: daca ai intrat intr-un parc si te impiedici, data viitoare tinzi fie sa fii mai atent, fie sa intri printr-o alta parte a parcului. Simpla asociere a evenimentelor iti poate schimba radical perceptia asupra unei actiuni.
Ce caracteristici are perceptia in afara de cele mentionate?
Depinde foarte mult de gradul de inteligenta, cat si de imaginatie a unui individ. Acestea ar putea trasa granitele perceptiei. De asemenea, starile sufletesti au o importanta majora. Cand cineva e indragostit, totul in jurul lui se schimba si atrage evenimentele din viata lui conform emotiilor sale.
La fel se intampla si cand intervine teama, aceasta paralizand simturile si chiar putand induce anumite stari care pot deveni patologice. Nici relatia cu mediul nu este de neglijat. Stii cum se spune, ,,este foarte posibil ca mediul sa nu fie asa cum il vedem noi”. La un anumit nivel, masa sa nu fie o simpla masa. Dar pana acolo, tot ce putem face este sa ne incredem in propriile perceptii.