Interviuri

Interviul saptamanii: Medicina ayurvedica si beneficiile sale in sezonul rece

interviul-saptamanii-medicina-ayurvedica-si-beneficiile-sale-in-sezonul-rece

interviul saptamanii medicina ayurvedica si beneficiile sale in sezonul rece

In interviul acestei saptamani, consultantul ayurveda Vasile Scarpet ne impartaseste o serie de sfaturi prin care putem pacali afectiunile de sezon prin intermediul medicinii ayurvedice.

1. Care sunt beneficiile medicinii ayurvedice pe timpul iernii?

Pe timpul iernii, anotimp caracterizat prin amplificarea unor caracteristici specifice( rece, uscat, aspru, umed,usor etc), medicina ayurvedica ofera solutii milenare, foarte eficiente, atat din punct de vedere preventiv, cat si terapeutic, daca afectiunea a inceput deja sa se manifeste.

In traditia ayurvedica, iarna este considerat anotimpul Vata (Aer si Eter, ca energii subtile), una dintre cele 3 tipologii constitutionale fundamentale. Aceste calitati de tip Vata se regasesc si se amplifica perioada iernii, de unde putem concluziona usor ca persoanele cu tipologie predominant Vata sunt mai predispuse la aceste afectiuni. Cronologic, anotimpul Vata cuprinde perioada dintre lunile octombrie-februarie. Beneficiile practice ale medicine ayurvedice constau in faptul ca ele pot preveni si ameliora toate aceste manifestari nedorite.

2. Ce plante si uleiuri putem folosi pentru a preveni afectiunile specifice sezonului rece (raceli, gripa, etc)?

Ca plante indicate in aceasta perioada, mai ales, se numara ghimbirul, cuisoarele, piperul, cardamomul, scortisoara, catina, macesele,cimbrul, citricele, etc. Acestea au energie de tip “fierbinte”(ushna guna, in sanscrita), care permit organismului sa elimine microbii, virusii cu care interfereaza la un moment dat.

In acelasi timp aceste plante sunt foarte indicate a fi consumate si in alte perioade ale anului, in care simtim ca energia organismului a inceput sa scada.

3. Ce plante si uleiuri putem folosi pentru a ne intari sistemul imunitar pe timp de iarna? In ce masura le putem imbina pe acestea cu masajul ayurvedic?

Cele mai indicate uleiuri volatile pentru terapii pe timp de iarna sunt tot cele cu energie fierbinte-ghimbirul, cuisoarele, rozmarinul, busuiocul. Ele se pot folosi separat, sub forma de inhalatii, aromoterapie, in bai calde, sau dizolvate in uleiurile de masaj, asa-numitele uleiuri-baza.

Un ulei clasic folosit in masajul ayurvedic este uleiul de mustar deoarece are calitatea de “fierbinte”. Mai pot fi folosite uleiul de ienupar, ardei iute, etc. Trebuie inteles facptul ca aceasta calitate de “fierbinte” nu se refera doar la partea vizibila, si imediat observabila, ci la realitatea ei subtila pe care o genereaza.

Aceste uleiuri se folosesc incalzite, de aici rezultand un plus de efect terapeutic, conferind o stare de relaxare globala a organismului. Personal, o reteta care a dat rezultate intr-un caz de scadere a imunitatii, dupa o singura sedinta, dupa un masaj de aproape 2 oreeste uleiul de masline bine incalzit, in care am adaugat 5-6 picaturi de ulei volatil de busuioc.

In acest caz, conteaza si tehnica folosita in masajul ayurvedic, alternarea si intensitatea miscarilor si masarea unor puncte energetice subtile secrete. Imbinarea plantelor cu efect terapeutic puternic in aceste terapii, impreuna cu masajul ayurvedic reprezinta, dupa parerea mea, o combinatie ideala pentru rezolvare acestor probleme.

In plus, recurgerea la aceste terapii atat de actuale creeaza si un fond de imunitate foarte bun, adica organismul isi creaz a”rezerve” care ii permit sa fie rezistent la factorii disturbatori de orice fel. Recomand si efectuarea de exercitii de energizare, asa-numitele asana-e cunoscute in practica yoga, ce amplifica focul subtil si creeaza o protectie puternica si de durata.

4. De ce am folosi medicina ayurvedica mai mult decat medicina traditionala pentru a combate afectiunile sezonului rece?

Medicina ayurvedica este o terapie de tip holistic, ce trateaza omul in integralitatea sa. Astfel, in cadrul unei consultatii ayurvedice, de exemplu, sunt evidentiate aspectele particulare de tip emotional, energetic, spiritual, mental, si abia apoi cele de ordin fizic, ce sunt doar o reflectare “ la suprafata” a celor mai subtile.

Marele avantaj al medicinei ayurvedice consta in faptul ca trateaza pacientul (sau “omul care cauta sa se cunoasca pe sine insusi”, mai degraba), in mod personalizat, pornind de la contextele specifice in care au aparut anumite manifestari disturbatoare.

Se pot face observatii cu caracter predictiv, adica pot fi amintite anumite aspecte care, daca nu vor fi remediate, vor declansa, intr-un timp mai lung sau mai scurt (depinde de tipologia predominanta in care respectiva fiinta umana se incadreaza), dezechilibre si starea de boala.

De exemplu, o persoana de tip Kapha, datorita rezistentei sale mult mai mari, date de structura specifica, de exemplu, se imbolnaveste mult mai greu, dar, in cazul in care acest lucru are loc, perioada de refacere este, de asemenea, mult mai mare, mai ales in cazul unor interventii chirurgicale.

Se reafirmna stravechiul aforism al intelepciunii milenare care afirma ca “ nu exista boli, ci doar bolnavi”, altfel spus, totul este in functie de propriile noastre caracteristici specific, UNICE. De aceea, inainte de a incepe o terapie, identificarea corecta a tipologiei unei fiinte umane este primul pas, pe baza unor intrebari specifice, dupa care urmeaza terapia propriu-zisa, adaptata la fiecare fiinta umana in parte.

5. Exista si alte sfaturi pe care ni le puteti oferi pentru a face fata sezonului rece?

Remediile pe care le pune la indemana medicina ayurvedica sunt atat de complexe, incat pot, ele singure, sa ne confere o stare globala de sanatate si armonie. Acesta este inca un principiu de baza al Ayurveda-ei, acela ca starea de sanatate si armonie trebuie obtinuta si mentinuta apoi, fiind o constanta a noastra, nu un “ceva” accidental. Daca mentalul unei fiinte umane, de exemplu, e optimist, si vehiculeaza ganduri si emotii pozitive, starea de dezechilibri si boala NU poate declansa.
In concluzie, Ayurveda ramane la fel de actuala acum, ca si atunci cand a fost revelata in vechime, ea contribuind, cu aspectele ei atat de complexe, la autocunoasterea si armonizarea fiintelor umane. Fie ca oamenii sa fie dornici de cunoastere autentica, si sa fie apoi deschisi sa verifice aceste principii atemporale.

Armonie si Sanatate!

Cu drag, Vasile Scarpet, consultant ayurveda- 0725 081061

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *