Interviuri

Interviul saptamanii: Iulian deszapezeste Bucurestiul

 

interviul-saptamanii-iulian-deszapezeste-bucurestiul
interviul saptamanii iulian deszapezeste bucurestiul

Nu putini au fost cei care au interactionat cu povestea studentului la Filosofie care a hotarat sa porneasca pe cont propriu un protest impotriva lipsei de initiativa a autoritatilor cu privire la deszapezirea Bucurestiului.

Pentru unii dintre noi, Iulian poate fi “o farama de speranta” ca lucrurile se pot intoarce in favoarea noastra atat timp cat initiativa sta in propriile maini.

Poate fi o reaminitire a faptului ca adevarata schimbare incepe intotdeauna din interior si ca exteriorul nu este decat o reactie a dorintei noastre.

Dar, ca intotdeauna, va lasam sa trageti singuri concluziile:

1. Ce te-a determinat sa dai startul acestui protest?

Motivul e simplu: lipsa de mobilizare a autoritatilor, dar și indiferenta oamenilor. Treaba cetatenilor nu e sa dea zapada de pe trotuare, totuși cand vezi ca nimeni nu face nimic și conștientizezi problemei atitudine.

2. Care a fost reactia oamenilor la initiativa ta?

Unii m-au felicitat, altii doar voiau sa puncteze faptul ca fac munca patriotica – de parca ar fi ceva rau in asta! Am auzit ca mi se reproșeaza pe Facebook ca am prea mult timp liber.Da, am timp liber și nu vad ce-i rau in a-ti dedica acest timp liber celorlalti.

Mi se pare uimitor stadiul de indiferenta la care au ajuns unii incat sa-ti reproșeze ca-ti folosești timpul liber pentru binele altora. Intr-un fel, daca nu alegeam sa deszapezesc eram prin biblioteca citind. Așa ca tot gaseam o activitate cu care sa-mi ocup… timpul liber.

3. Dar cea a autoritatilor?

In principiu, a trebuit sa ghicesc reactia autoritatilor. De exemplu, cei de la Primaria Sectorului 6 au anuntat o deszapezire in data de 31 ianuarie, ziua de maxima promovare in randul presei, pentru a doua zi – sambata. Vineri anuntasem și eu pe pagina ca o sa merg la Spitalul Elias sa deszapezesc. Un student m-a contactat și mi-a spus ca o sa vina și el. Ajungem amandoi la ora și locul stabilit, dar vedem ca mai multi muncitori deja curatase in zona. Am considerat evenimentul o exceptie.

Marti insa, am sosit la Universitate, cum anuntasem pe pagina, și s-a intamplat același lucru: deja muncitorii se apucasera de treaba. Duminica am auzit de la Vlad – colegul de facultate care m-a ajutat in multe zile – ca muncitorii terminau munca noastra de la Casa Radio. Au și luat mormanele de zapada de pe trecerile de pietoni de la Eroilor, aproape de Spitalul Universitar.

Din partea autoritatilor se poate deduce, din tot ce am scris, ca a existat o reactie. Pacat insa ca in Romania doar in cazuri in care exista presiune din partea presei și a societatii autoritatile se apuca de treaba.

4. Care a fost cea mai mare dificultate pe care ai intampinat-o pe parcursul acestui protest? Dar cel mai mare beneficiu?

Cea mai mare dificultate a fost atitudinea oamenilor. Chiar și cea de pe pagina de Facebook. Am primit multe mesaje de lauda, totuși au fost și reactii care pur și simplu m-au determinat sa ma intreb: „De ce tot continui sa fac asta? De ce ma chinui pentru ei? Ce vreau sa demonstrez?”

Au fost zile in care nu am vrut sa ma ridic din pat, fiindca nu gaseam niciun motiv. Și cand ma ridicam imi simteam fiecare mușchi din corp. Bine ca exista și oameni care nu simt o pasiune sadica in a pune o piedica omului care vrea sa se ridice din multime și sa transmita un mesaj benefic tuturor.

Pentru ei am continuat sa ies. Și pentru mine: sa-mi demonstrez ca pot. In același timp, am avut ocazia sa cunosc oameni de tot felul și am invatat sa fiu mai tolerant; sa vad dincolo de diferenta de varsta, de diverse preferinte ori de cate greșeli gramaticale fac.

5. Te asteptai ca actiunile tale sa aiba o amploare atat de mare?

Depinde la ce te referi: daca e vorba de cate atentie a acordat presa actiunii mele, atunci chiar nu ma așteptam. Nici acum nu mi se pare ceva deosebit ca atunci cand ceva anume nu-ti convine și nimeni nu ia atitudine sa preiei initiativa. Insa, cum spun mereu, indiferenta la majoritatea romanilor a ajuns la un punct colosal de inalt.

Trebuie sa ne impinga cineva de la spate sa ne implicam și noi putin, chiar și pentru o fapta buna. Actiunea a influentat cativa oameni care au preluat initiativa urmand exemplu meu; totodata sunt destul de realizat incat sa știu ca societatea romaneasca nu a cunoaște foarte recent un boom in ceea ce privește civismul. Exista putine exceptii și pacat de ele: aceasta tara nu merita – inca… – acei oameni.

6. Consideri ca oamenii au nevoie de astfel de procese de “trezire” pentru a lupta pentru un scop comun?

Desigur ca au nevoie. Totuși majoritatea dintre ei nu-s dispuși sa se schimbe și nu o sa reușești sa trezești nimic in ei. Trebuie mizat pe elevi mult. Invatati de mici ca fiecare dintre noi avem rolul nostru mic in societatea in care traim și putin sa o schimbam daca suntem uniti. Doar eu nu o sa produc o schimbare vizibila, toti, impreuna, putem sa ducem aceasta tara pe alt drum fata de cel pe care se afla acum.

7. In cazul in care iti doresti sa mentionezi si alte informatii care nu au reiesit din intrebarile de mai sus, te rugam sa o faci.

Sa fim lucizi. Politicieni și toti cei care se afla intr-o pozitie de conducere se bazeaza pe indiferenta cetatenilor. Ei nu vor sa fim interesati de ce „afaceri” invart ei, sa ne vedem doar de viata noastra și sa-i lasam in pace. Nu se mai poate așa.

Daca nu ne trezim, cred ca Romania va fi in pericol de extinctie – nu e distopie, tinerii pleaca pe banda rulanta din tara fara a avea ganduri sa se intoarca. Sprijiniti tinerii; cand vedeti ca vor sa intreprinda o actiune nu ezitati sa va aratati aprecierea macar. Dezbinati nu o sa reușim sa schimba nimic, uniti cream un alt drum și viitor tarii.

Daca doriti sa aflati mai multe despre initiativa lui Iulian, apasati aici.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *