interviul saptamanii incubator107 un vis devenit realitate
Interviuri

Interviul saptamanii: incubator107 – un vis devenit realitate

Atunci cand vine vorba de indeplinit vise, exista oameni care par sa cunoasca reteta ideala si sa o dea mai departe. Deja suntem constienti de faptul ca ceea ce este valabil pentru cineva nu se adevereste si in cazul altcuiva, dar acest lucru nu ne opreste sa ne inspiram din viata unor persoane care au reusit sa-si indeplineasca visul.

Astfel de persoane sunt Stefana Popa, detinatoarea incubator107 si Lavinia Carcu, alaturi de care Stefana a pornit proiectul incubator107 – locul in care creativitatea si visele se impletesc cu talentele si dorinta de a invata. In interviul de mai jos, regasim felul in care incubator107 ne poate ajuta in procesul de dezvoltare personala pe care fiecare il parcurge:

 

1. Ce este incubator107? Care a fost visul initial din spatele proiectului?

incubator107 este locul in care oricine poate invata pe oricine orice. incubator107 este un proiect de educatie non-formala a carui originalitate este bazata pe felul in care acesta transforma comunitatea locala. incubator107 gaseste potentialul din fiecare comunitate, incurajand oamenii resursa sa isi puna darul in valoare, impartasind ceea ce stiu si ceea ce fac cu ceilalti.

Proiectul functioneaza pe baza de donatii, voluntariat si generozitatea intregii comunitati. Visul nostru s-a concretizat prin inceperea proiectului, in aprilie 2011, in mansarda unei case din Bucuresti si s-a extins in Iasi, Cluj, Timisoara si Brasov prin francize sociale.

incubator107 incurajeaza oamenii sa isi urmeze si sa isi impartaseasca pasiunile. Pasionatii isi fac curaj si ne propun ateliere, pe care incubator107 le gazduieste, le promoveaza si le organizeaza cu ajutorul retelei de voluntari. In fiecare luna avem un nou set de ateliere (10-13 ateliere) din domenii diferite. La inceputul fiecarei luni organizam Nocturna, eveniment cultural cu 200 de invitati care incepe la 9 seara si tine pana-n zori. Acolo sunt prezentate teasere interactive si practice de jumatate de ora ale atelierelor viitoare, pentru ca invitatii sa le poata experimenta si sa se inscrie. La nocturne invitam oameni care au transformat pasiunea intr-o vocatie si care ofera demonstratii de pricepere, spectacole sau concerte.

2. Cui se adreseaza atelierele sustinute de incubator107?

Atelierele se adreseaza copiilor de la 0 la 99 de ani, care vor sa descopere lumea neincetat, care vor sa faureasca lucruri sau retete cu mana lor in loc sa le cumpere, care vor sa experimenteze toate dansurile inainte sa se hotarasca la unul, care vor sa invete de la altii si pe altii. Sunt oamenii care inca mai cred in pasiuni, generozitate si relatii sincere si simple intre oameni.

3. Ce fel de ateliere gazduieste incubatorul?

Daca ai o pasiune si vrei sa o impartasesti cu altii, oricare ar fi ea, scrie-ne la mesteri@incubator107.com si gazduim atelierul tau. Si asta inseamna orice, de la yoga la retete culinare, de la sapunuri artizanale la tobe africane, de la dansuri irlandeze la reciclare creativa, de la citit in cafea la identitate profesionala. La noi se intalnesc Fauritorii cu Virtualii, Vrajitorii cu Glasuitorii si Hedonistii cu Miscatorii. Intr-o luna poti porni intr-o calatorie prin care sa explorezi cele 6 bresle creative, care sa-ti transforme ritmul de viata, casa, bucataria, felul in care mergi si in care vorbesti si cum te simti pe dinauntru.

4. Ce a insemnat pentru dezvoltarea ta personala incubator107, fiind initiatorul acestuia?

Am invatat o gramada de lucruri: tarot, dansuri irlandeze, legatorie de carti, branding personal, sa fac sapunuri artizanale, sa interpretez vise, sa jonglez, sa reciclez creativ, sa fac acrobatii, sa gatesc ca in Africa si sa improvizez. Si sigur sunt mult mai multe.

Parte din echipa incubator107 locuieste la parterul casei, chiar sub incubator: eu, Lavinia Cârcu si Bogdan Maltezeanu. Si pentru noi este ca si cum am trai in alta lume, o lume in care in fiecare seara oamenii se aduna in jurul focului, in care se danseaza, se rade si se descopera pe ei insisi si unii pe ceilalti. Cumva asta iti da o mare incredere ca totul este posibil, ca lumea este frumoasa si merita efortul nostru si o naivitate care vine, surprinzator, din experienta si e cea mai dulce naivitate si seninatate care exista. Cred ca transformarea mare e pe dinauntru.

5. Care a fost cea mai mare realizare pe care ai avut-o de cand s-a nascut Incubatorul?

Cea mai mare realizare a mea a fost sa fiu invitata sa vorbesc pe scena TEDx Bucharest Youth. Puteti vedea aici si ce a rezultat.

Cea mai mare realizare a incubatorului a fost sa acordam franciza unei echipe minunate din Brasov. A fost ultimul oras pana acum care sa preia franciza (dupa Iasi, Cluj si Timisoara) si au crescut intr-un ritm incredibil si cu un entuziasm care ne-a amintit de inceputuri si ne-a dat un ghiont inainte. Lansarea incubator107 Brasov a adus impreuna echipele din restul tarii si ne-a facut sa realizam ce importanta este o retea. Acum ne intalnim saptamanal pe skype si ne sfatuim, punem tara la cale, cum ar veni .

6. Dar cea mai mare dificultate?

Cea mai mare dificultate pentru mine a fost sa reusesc sa directionez un proiect care a crescut dincolo de asteptari, atat ca numar de oameni implicati, cat si ca activitate, raspandire geografica si colaborari.

Pentru incubator a fost un moment dificil, dar si de foarte mare importanta, atunci cand am facut pasul dinspre un proiect social si o intreprindere sociala. Mai exact cand am inventat Programul de descoperire a pasiunilor, pentru angajatii din companii. Acest program a fost implementat in companii ca Orange si Ubisoft cu emotie, multa grija, timp si energie.

Marea realizare este ca prin aceste colaborari am reusit sa realizam caravana incubator107 in Iasi, Cluj si Timisoara. O alta mare bucurie este ca ii putem incuraja pe mesterii nostri cei mai priceputi sa isi urmeze pasiunea si chiar sa o transforme intr-o vocatie si sa poata trai din pasiunea lor.

7. Ce i-ai sfatui pe cei care isi doresc sa dea viata unui proiect propriu, dar care nu au gasit curajul de a face acest pas? Sau celor care au un vis pe care nu au curajul sa-l urmeze?

Ca merita sa ne traim visul. Dincolo de dificultati si dubii, crestem. Si la urmatoarea dificultate suntem mai puternici si mai intelepti. Dincolo de sceptici, vezi cu ochii tai cum ceva creste, ca un copil care incet incet incepe sa mearga. Dincolo de temeri, echipa ta si oamenii care cred in acelasi ideal, te imping inainte si iti sufla vant in pupa.

Dincolo de tot ce crezi despre Romania, sunt cativa oameni incredibili care te vor ajuta: fie ca iti iau interviuri, fie ca iti fac cunostinta cu cine ai nevoie, fie ca vorbesc despre proiectul tau la o cafea. Exista o retea nevazuta de sustinatori de vise si ei implinesc pe jumatate tot ce noi incercam sa construim.
Un alt vis de-al meu este sa ajut acele proiecte care sunt la inceput sa se puna pe picioare si sa adune in jurul lor o comunitate de oameni dornici si curajosi. Asa ca, daca ezitati inca sa porniti un proiect sau l-ati pornit si v-ati impiedicat, scrieti-mi un mail simplu la stefana.popa@gmail.com.

8. Avand in vedere ca incubatorul este un proiect in care sunt implicati foarte multi oameni, ce rol l-au avut acestia in sustinerea ta?

In primul rand este echipa, cu care am putut sa ma sfatuiesc in orice ora din orice zi. Si apoi a doua zi sa implinim tot ce a fost decis cu o zi inainte. Apoi este echipa de ucenici (voluntarii nostri dragi) care ajuta mesterii sa organizeze si sa promoveze atelierul, duc vestea incubatorului in tot orasul si umplu fiecare nocturna de lumina si bucurie. Si cred ca atunci cand lucrurile se misca intr-un ritm atat de alert, poti deveni agitat, impulsiv, nerabdator si de o sinceritate prea directa uneori. Si multumesc tuturor ca au rabdare cu mine, ca ma calmeaza sau ma motiveaza atunci cand e nevoie, ca sunt aproape si fac din casa mea un loc in care ai vrea sa fii, indiferent de varsta si pasiune.

In final, te rugam sa continui urmatoarele fragmente cu experiente personale (daca simti nevoia):

Am simtit cu adevarat ca sangele imi curge prin vene de fiecare data cand m-am intalnit cu toate echipele din tara.
Nu credeam ca o sa spun vreodata: Buna, eu sunt Stefana aka incubator107
Am izbucnit in plans atunci cand Patricia (parte din echipa noastra) a plecat in Cehia un an, intr-un proiect de voluntariat.
Am constientizat ca trebuie doar sa vrei si apoi toate se aranjeaza.

Fotografia este realizata in timpul unui teaser din Nocturna Da-ti demisia!

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *