Interviuri

Interviul saptamanii: Exprimarea prin arta cu Doina Ionescu

interviul-saptamanii-exprimarea-prin-arta-cu-doina-ionescu

interviul saptamanii exprimarea prin arta cu doina ionescu

Exprimarea prin arta este o notiune care, in ciuda abstractului artei, este cat se poate de concreta.

Exista oameni care, o data ce au aflat tainele unui mare secret, sunt hotarati sa il impartaseasca si cu cei din jurul lor pentru a-i ajuta in procesul de dezvoltare personala pe care il parcurg. Doina Ionescu este unul dintre acesti oameni. Trainer si owner al Scolii de Teatru Q-Feel, ne vorbeste in cele ce urmeaza despre importanta artei ca factor al evolutiei, cat si al eliberarii noastre.

 

• Care au fost motivele care v-au determinat sa creati aceasta scoala de teatru?

Principalul motiv a fost dorinta de a le transmite oamenilor curajul de a privi teatrul nu doar
ca pe o arta care ne implineste sufleteste doar din postura de spectator, dar si din postura de actor. Sunt actrita si am observat deseori reticenta celor indragostiti de teatru in a se proiecta macar pentru cateva minute in ipostaza de actor. Crezul meu este insa acela ca lumea teatrului este in fiecare dintre noi, iar arta actorului este o cale accesibila de autocunoastere pentru oricine. Inainte de a deschide Scoala de Teatru Q-Feel am tinut traininguri de actorie, improvizatie, comunicare, dictie si public speaking si mi-am dat seama ca drumul pe care mi l-am ales mi se potriveste foarte mult si imi da exact energia de care am nevoie. Acea energie cu care te incarci atunci cand lucrezi cu oameni care au incetat sa-si puna bariere in imaginatie si creativitate si sunt dispusi sa se joace. Motto-ul Scolii de Teatru Q-Feel este – “Be Smart, Feel Free!”

• Caror categorii de varsta le sunt dedicate cursurile pe care le organizati?

Cursantii Q-Feel sunt copii si adulti, oameni cu preocupari profesionale foarte diferite, oameni cu motivatii de dezvoltare personala dintre cele mai variate. In legatura cu varsta lor, se incadreaza intre 7 si 77 de ani. Nu este o gluma, incercam sa nu punem limite, iar la cursurile noastre, varsta chiar nu conteaza.

• Ce rol considerati ca ocupa cursurile precum actoria, dictia sau improvizatia in procesul de dezvoltare personala?

Toate cursurile pe care le organizam la Q-Feel au scopul principal de a-i ajuta pe oameni sa-si imbunatateasca increderea in ei si in cei din jur. De aici pleaca totul, de la incredere. O data ce a fost facut primul pas, adica dorinta de a incerca ceva nou in timpul liber, prin care sa-si descopere si sa-si exploateze cat mai mult resursele creative interioare, un cursant va capata mai mult curaj. Curajul de a explora tehnicile teatrale in plan personal, dar si in viata profesionala. Ceilalti pasi vin de la sine, printr-un pic de efort individual si de echipa. La finalul unui curs (oricare dintre cursurile Q-Feel), cursantii au satisfactia ca au invatat ceva practic, care ii ajuta sa fie mai relaxati si mai creativi in viata de zi cu zi.

• Care sunt motivele pentru care oamenii participa la astfel de ateliere?

Dorinta de a-si imbunatati increderea in fortele proprii, atunci cand se confrunta cu situatii neprevazute la job sau in plan personal. Oamenii vin la cursuri pentru ca au nevoie sa se relaxeze prin activitati creative, pentru ca vor sa-si depaseasca timiditatea sau anumite bariere de comunicare, pentru ca vor sa puna capat rutinei sau lipsei de socializare. Multi dintre cursantii mei doresc sa se cunoasca mai bine, sa comunice cu mai multa expresivitate si fara blocaje emotionale, sa se joace mai mult.

• Au existat imbunatatiri in ceea ce priveste respectul de sine sau increderea in sine in urma participarii la cursuri de actorie/ improvizatie/ dictie?

Da, categoric. Castigul de incredere in propria persoana este esential atat pentru cursanti, cat si pentru mine, din perspectiva trainerului. In fond, aceasta este motivul principal pentru care Scoala Q-Feel isi continua activitatea. Exista rezultate vizibile! La finalul cursului de actorie, care poate dura si mai bine de 4 luni, cursantii au ocazia de a juca intr-o piesa de teatru veritabila. Fara increderea in propria persoana si in ceilalti ar fi destul de greu sau imposibil sa urce pe scena si sa mai si interpreteze cu toata credibilitatea si talentul actoricesc pe care il presupune transpunerea intr-un personaj.

• Care considerati ca este cel mai mare dezavantaj al oamenilor care nu se folosesc de creativitate in viata de zi cu zi?

Cred ca rigiditatea si absenta libertatii de exprimare. Ar mai fi lipsa curajului de a incerca “noul” ca pe un exercitiu de dezvoltare personala si in final, o incredere scazuta in fortele proprii.

• Care sunt gandurile si emotiile cu care un cursant pleaca de la un atelier organizat de Scoala de Teatru Q-Feel?

Sentimentul de libertate de exprimare, de acceptare a faptului ca suntem diferiti si nu exista sabloane dupa care sa ne ghidam. Entuziasmul de a depasi propriile bariere.

Exista o anumita stare de bine in echipa, dupa finalizarea unei sedinte de curs sau si mai mult, dupa finalul unui spectacol sau unei prezentari pt care s-au pregatit cursantii. Cred ca numitorul comun pentru toate momentele acestea extraordinare este energia cu care plecam de la sala. Acea energie minunata pe care nu credeam ca o mai avem dupa un program extenuant la birou si care ne face sa ne simtim liberi, artisti, creatori, puternici si increzatori.

Mai multe detalii despre cursurile Scolii de Teatru Q-Feel, gasiti aici.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *