NLP Practitioner
Interviuri

Interviul saptamanii: Despre homeopatie si intelepciunea Naturii

interviul-saptamanii-despre-homeopatie-si-intelepciunea-naturii

interviul saptamanii despre homeopatie si intelepciunea naturii

Sanatatea fizica si emotionala ocupa deseori un rol primordial in homeopatie,conturand procesul de dezvoltare personala pe care il parcurgem.

Despre felul in care ne putem folosi de intelepciunea Naturii pentru a intelege cum putem trata o boala, cat si despre felul in care putem avea o buna relatie cu propriul organism, ne vorbeste in interviul de mai jos Mihaela Georgia Cîmpian, specialist in homeopatie.

 

1. Care sunt principiile generale pe care se bazeaza homeopatia?

Homeopatia este una dintre caile de vindecare cele mai profunde, blande si naturale pe care medicina le are la dispozitie la ora actuala. Ea sustine efortul natural de vindecare al organismului, intarind imunitatea si scazand predispozitia acestuia la boli. Homeopatia are la baza cateva principii clare, formulate chiar de doctorul Samuel Hahnemann, parintele homeopatiei moderne.

Principiul de baza este principiul similaritatii (Similia Similibus Curantur), ceea ce inseamna ca pacientul care prezinta o serie de simptome este tratat cu doze extrem de mici din aceeasi substanta care, administrata unei persoane sanatoase, produce la acesta simptomele bolnavului.

Un alt principiu important in homeopatie se refera la dozele infinitezimale. In homeopatie medicamentele, numite remedii, sunt preparate printr-un procedeu fizic prin care puterea de vindecare creste foarte mult, fiind inlaturate in acelasi timp orice urme ale unei eventuale toxicitati a substantei originare.

Cel de-al treilea principiu al homeopatiei este cel al individualizarii tratamentului. Este tratata persoana, nu doar o boala. Pentru ca nu poate exista un organ bolnav intr-un organism perfect sanatos. Si atunci abordarea este holistica: omul este privit ca un intreg, fiind luate in considerare atat corpul fizic, cat si planurile mental si emotional. Zece persoane cu acelasi diagnostic alopat pot primi zece remedii diferite, pentru ca in afara de simptomele specifice bolii, fiecare dintre aceste persoane prezinta si o serie de caracteristici personale (legate de somn, preferinte alimentare, temeri, un anume mod de a privi lumea etc, etc)

2. Ce rol are homeopatia in procesul de detoxifiere a organismului?

Ceea ce face remediul intr-o prima etapa este detoxifierea. Si cand spun aceasta nu ma refer numai la chimicalele pe care le tot adunam in organism din aer, din apa, din alimente si medicamentele alopate (chimice). Ma refer si la “toxinele emotionale” – emotiile negative pe care le tot adunam de-a lungul timpului si care perturba echilibrul organismului, facand sa apara boala. In primele zile de administrare a remediului homeopat pot sa apara asa-numitele “reactii de eliminare”, adica o accentuare de scurta durata a simptomelor. Aceaste reactii nu pun in pericol pacientul si sunt un bun semn ca remediul ales este corect si ca organismul a inceput sa faca deja “curatenie”…

3. Cum putem preveni prin intermediul homeopatiei afectiunile specifice iernii?

Homeopatia este cea mai buna preventie. Luand remediul pe care corpul il cere in momentul respectiv prin simptomele si caracteristicile pe care le exprima, reechilibram intreg sistemul si organismul devine mult mai rezistent la microbii si virusii cu care ne intalnim atat de des in sezonul rece. Ideea este sa ameliorezi “terenul” astfel incat micii dusmani sa nu gasesca mediu prielnic de dezvoltare.

4. Un pacient care urmeaza un tratament homeopat poate urma si alte tratamente in acelasi timp?

De cele mai multe ori nu mai este nevoie de alte tratamente. Dar in general se poate asocia orice alt tratament natural. Eu dau destul de des si gemoterapice (preparate din muguri si lastari, mult mai incarcate cu informatie decat planta adulta). Exista si cazuri in care persoana care vine la consultatie se afla deja in tratament alopat (chimic) pentru diverse afectiuni cronice. In aceste situatii se merge in paralel pana ce organismul se reechilibreaza si apoi, treptat, se reduc dozele si eventual se opresc de tot medicamentele alopate.

5. Care considerati ca sunt cele mai mari avantaje ale folosirii practicii homeopate?

Eu cred in intelepciunea Naturii. Simptomele pe care organismul dezechilibrat le exprima nu sunt un rau care trebuie inlaturat cu medicamente contrare (cum face alopatia: anti-termice, anti-emetice, anti-algice – eliminand astfel niste efecte, nu cauza). In homeopatie simptomele sunt considerate “cuvintele” prin care corpul isi spune dezechilibrul. Daca stii sa il asculti si dai remediul pe care il cere, atunci vindecarea este reala si profunda. Din punctul meu de vedere, acesta ar fi cel mai important avantaj. Desigur, mai sunt si altele. Medicamentele homeopate sunt preparate exclusiv din surse naturale. Prepararea lor elimina orice urma a unei eventuale toxicitati. Nu au nici un fel de efecte secundare nedorite. Si, nu in ultimul rand, sunt extrem de ieftine – uneori tratamentul pentru o luna poate costa doar 3RON…

6. Exista si dezavantaje ale acesteia?

Am facut cunostinta cu homeopatia in urma cu 25 de ani – mai intai ca pacient si de aproape 20 de ani ca medic… In tot acest timp eu nu am gasit nici un dezavantaj. Cred insa ca exista si persoane care ar putea spune ca este o cale dificila. Unii aleg sa mearga la un medic care ii consulta in 10-15 minute – ii asculta cu stetoscopul, se uita in gat, le palpeaza abdomenul, le face o electrocardiograma sau o radiografie etc. In final le spune: „ai boala X” si le scrie o reteta cu cateva medicamente pe care el le indica, de obicei, tuturor pacientilor cu boala respectiva, pentru ca asa a invatat in scoala medicala. Iata calea comoda. Nu neaparat simpla, dar oricum mai comoda. Pentru cei care o aleg e relativ usor: fac tratamentul dupa schema pe care le-a indicat-o medicul, mai tin eventual si un pic de regim… Dar nu isi pun prea multe intrebari si toata responsabilitatea cade pe umerii medicului. Daca intelegi ca boala este o sansa, ca ea iti spune ceva, atunci trebuie sa iti asumi responsabilitatea propriei vindecari, ceea ce unii pot considera ca este un dezavantaj…

7. Exista o conexiune intre homeopatie si puterea gandului in ceea ce priveste vindecarea?

Exista persoane care nu au studiat homeopatia si care afirma ca aceasta este autosugestie, ca rezultatele apar pentru ca pacientul crede ca se va vindeca. Daca acest lucru ar fi adevarat, atunci homeopatia nu ar avea rezultatele minunate pe care le are asupra bebelusilor si chiar asupra animalelor. In ambele situatii autosugestia este exclusa! As putea afirma chiar ca in homeopatie nu gandurile si credintele noastre ne aduc vindecarea, ci remediile homeopate ne “trateaza gandurile” … In timpul tratamentului, pe masura ce intreg organismul se reechilibreaza, se schimba modul in care omul respectiv se priveste pe sine si mediul inconjurator… Creste increderea in sine, dispar ganduri persistente, chinuitoare, adesea persoana gaseste usor raspunsul la intrebari care o chinuiau demult sau isi da seama ca rezolvarea unei probleme care o chinuia de o lunga perioada fusese tot timpul in fata ochilor sai, dar nu o vazuse…

Homeopatia armonizeaza starea launtrica a organismului, legatura lui cu lumea inconjuratoare si de aceea, cu cat mai profunda e insanatosirea, cu atat omul simte mai mult confort, nu numai fizic, ci si emotional. E ca si cum remediul homeopatic ar acorda un instrument muzical extrem de sensibil si complicat. In orice stare ar fi, acesta scoate niste sunete, dar numai acordat va putea face MUZICA. Creativitate, evolutie spirituala – ramane la latitudinea fiecarei persoane alegerea modului in care foloseste echilibrul fizic, psihic si emotional dobandit.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *