curs nlp
Interviuri

Interviul saptamanii: Despre feminitate cu Bogdan Grigore

interviul-saptamanii-despre-feminitate-cu-bogdan-grigore

interviul saptamanii despre feminitate cu bogdan grigore

Interesant este faptul ca atunci cand abordam subiectul feminitate, tocmai femeile sunt cele care aleg sa faca un pas in spate. In interviul de mai jos, regasim dilemele pe care o femeie si le contureaza in procesul de dezvoltare personala cu privire la propriul corp, lupta cu prejucatile societatii si cu cele personale, precum si la propria vulnerabilitate…toate acestea fiind surprinse prin obiectivul fotografului de nuduri artistice, Bogdan Grigore.

 

1. Viziunea ta legata de feminitate s-a modificat in urma photoshooting-urilor pe care le-ai realizat?

Tinand cont ca abordez si un tip mai special de fotografie si anume nudul artistic, asta m-a obligat sa-mi redefinesc de multe ori ceea ce inseamna feminitatea pentru mine, privind-o prin ochii modelelor mele si prin obiectivul aparatului foto. Am descoperit ca feminitatea creeaza in societatea de azi o presiune foarte mare asupra corpului, asupra aspectului fizic, o presiune care de fapt se manifesta pe plan psihologic prin comportamentul, reactiile si increderea in sine pe care le manifesta o femeie.

2. Care au fost emotiile pe care le-ai simtit din partea celor care erau fotografiate?

Mai multe si mai diverse decat m-am asteptat. Incepand de la teama sau curiozitatea fata de ele si de ceea ce pot descoperi / crea intr-o astfel de experienta, continuand cu partea de incredere, terminand cu surpriza fata de ceea au descoperit si mandria ca au reusit sa-si depaseasca temerile, fricile si ca au gasit curajul sa-si provoace prejudecatile si complexele legate de feminitatea lor.

3. Exista o reticenta/ vulnerabilitate din partea femeilor in fata expunerii aparatului de fotografiat sau mai degraba o libertate de a se manifesta?

Exista o reticenta amestecata cu vulnerabilitate, care de cele mai multe ori vine din educatie si din modul in care societatea priveste partea de nuditate. De cele mai multe ori, nuditatea feminina nu este vazuta intr-un mod artistic, ci ca un mod de exploatare a frumosului si de transformare a lui intr-un produs care vinde. De asemenea, nuditatea este asociata cu partea de sexualitate si de aici vine si partea de vulnerabilitate in legatura cu propria feminitate.

Pe de alta parte, corpul femeii este asociat de foarte multi barbati si cu un trofeu si atunci femeia isi dezvolta niste mecanisme de aparare si niste strategii pentru a se putea proteja. Cumva pare un pic exagerat: daca prietenul actual s-a chinuit o luna de zile cu intalniri si teste ca sa merite sa o vada dezbracata, fotograful areocazia asta imediat.

Aici de fapt se produce o suprapunere de planuri care n-ar trebui sa se intample. Relatia este un lucru, iar arta un altul. Cred ca si accesibilizarea fotografiei a dus la partea asta de reticenta. Acum oricine isi poate cumpara un aparat foto semiprofesional si se poate numi fotograf si poate propune astfel de sedinte. Mass-media are si ea rolul ei negativ in aceasta ecuatie, ea promovand nuditatea ca pe o metoda de a reusi sa te faci remarcata atunci cand nu ai altceva de oferit in afara de fizicul tau. Eu resimt destul de mult partea asta de reticenta atunci cand incerc sa propun cuiva o astfel de experienta artistica. Am observat ca ea scade atunci cand reusesti sa stabilesti o conexiune si o comunicare autentica cu persoana.

4. Din punct de vedere al unui fotograf de nuduri, cum ti se pare ca se raporteaza o femeie la corpul sau?

Mi se pare ca femeile sunt foarte dure cu ele din perspectiva asta. Mult prea dure. Si mai cred ca au nevoie sa fie incurajate pe de o parte de barbatii din viata lor in privinta feminitatii lor, dar pe de alta parte au nevoie sa se accepte si sa se iubeasca.

5. Care ar fi principalele trei prejudecati despre feminitate pe care le-ai demitiza despre femei in urma sedintelor tale foto?

Daca ma dezbrac, inseamna ca nu sunt suficient de interesanta ca persoana, nu sunt suficient de inteligenta, pentru am nevoie sa apelez la fizic. Inteligenta sau cultura ar trebui sa fie conectate cu corpul. Nu sunt 2 lucruri disociate si nici noi nu ar trebui sa le privim asa. In momentul in care iti oferi o astfel de experienta, de fapt tu iti explorezi interiorul tau, pentru ca lasi deoparte toate mastile si mecanismele de aparare pe care ti le-ai construit in atatia ani. Te descoperi pe tine.

Iar spre deosebire de “Fata de la pagina 5” care se dezbraca doar pentru a atrage atentia, sedintele mele foto ofera un alt tip de experienta: de descoperire, de acceptare, de dezvoltare personala si de exprimare a ceea ce simt si ce ma defineste ca femeie. Iar corpul face parte din aceasta manifestare a feminitatii.

Daca pozez nud, viitorul meu profesional imi va fi afectat. Am pozat femei din toate domeniile (medical, drept, invatamant, vanzari). Am avut peste 80 de astfel de shooting-uri in aproape 3 ani si in tot acest timp nimeni nu a avut nici o problema din cauza acestor fotografii.

Daca imi ofer o astfel de experienta sunt sanse sa afle prietenii si parintii, si asta le va schimba parerea despre mine. Aici este vorba si de o asumare a acestei experiente (explorari). Pe de alta parte, sansele sunt reduse tinand cont ca nu dau nume pe blog sau de foarte multe ori chiar protejez identitatea modelelor.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *