Interviuri

Interviul saptamanii: Despre daruire si recunostinta la Bazar cu Lucruri Gratis

interviul-saptamanii-despre-daruire-si-recunostinta-la-bazar-cu-lucruri-gratis

interviul saptamanii despre daruire si recunostinta la bazar cu lucruri gratisDe la o vreme incoace, am inceput sa pun deoparte lucrurile pe care nu le mai folosesc. Le-am asezat undeva, intr-un colt pe care il privesc din cand in cand si caruia ii mai adaug cate un obiect la care am decis sa renunt. De curand, am aflat ca exista o solutie pentru toate lucrurile triste si inghesuite pe care nu le mai folosesc. Nu le arunc, ci le dau altora. Despre aceasta “miscare” numita Bazar cu Lucruri Gratis, ne vorbeste in cele ce urmeaza insusi initiatorul acestui proiect, Cristi Mosora:

 

1. Ce v-a determinat sa organizati acest bazar si in ce consta el mai exact?

Bazarul cu Lucruri Gratis este un alt instrument prin care promovam cultura cadoului. In 2009 am lansat site-ul www.LucruriGratis.ro, o platforma online prin care oricine poate sa doneze obiectele pe care nu le mai foloseste si sa primeasca gratuit orice lucru de care are nevoie. Dupa ce a devenit cel mai mare targ online de obiecte gratuite din tara, ne-am pus problema sa extindem fenomenul si in mediul offline. Asa a luat nastere Bazarul cu Lucruri Gratis, care intre timp a ajuns la a 29-a editie. Bazarul este un eveniment organizat cu ajutorul voluntarilor, in diferite localitati din tara, unde oamenii se intalnesc lunar si aduc produsele pe care vor sa le doneze, apoi isi aleg dintre produsele aduse de ceilalti. Este ca un bazar normal, cu diferenta ca nu exista “vanzatori”, toate produsele sunt gratuite si oricine este liber sa isi aleaga lucrurile de care are nevoie.

2. Care au fost reactiile celor care au participat la acest eveniment?

Reactiile au fost exact cele la care ma asteptam, in urma experimentului cu platforma LucruriGratis.ro. Asa ca am incercat sa recreez acelasi cadru, care sa ii faca pe oameni sa faca tranzitia de la prima reactie de scepticism, la cea de curiozitate, dupa care sa inceapa sa exploreze cu incredere pentru a ajunge intr-un final la o atmosfera de recunostinta, prietenie si buna dispozitie. Acestea sunt ingredientele care stau la baza economiei cadoului (gift economy).

3. Care sunt sansele sa creati o revolutie in randul consumerismului prin intermediul acestui eveniment?

Ce este frumos este ca nu vorbim despre probabilitati, ci despre un fenomen care deja exista, il experimentam cu totii uneori, iar prin proiectele noastre am demonstrat ca se poate chiar scala la un nivel mai mare.

Cand un prieten sau un membru al familiei are nevoie de ajutorul tau, de obicei il oferi fara sa ceri nimic la schimb. In urma darului tau el traieste o stare de recunostinta, care se manifesta prin nevoia de a darui mai departe, de a ajuta si el pe cineva care are nevoie. Darurile pe care le facem din suflet genereaza recunostinta, care daca se propaga in comunitatea in care traim, se intoarce la noi inzecit.

Deci avem comunitate, cu oameni care se bazeaza unii pe altii, in care cu cat daruiesti mai mult, cu atat este mai castigata toata comunitatea. Exact pe dos fata de economia bazata pe bani, in care oamenii se afla constant in concurenta unii cu altii, si in care bogatia unora este conditionata de saracia altora. O cultura bazata pe daruri aduce cu sine un set diferit de valori, si permite oamenilor sa prospere cu ajutorul comunitatii in care traiesc. In masura in care Bazarul cu LucruriGratis reuseste sa incurajeze economia cadoului si revitalizarea comunitatilor locale, putem spune ca asistam la o revolutie in modelul economic actual.

4. Daca ati avea sansa, cum ati extinde acest proiect?

Site-ul LucruriGratis.ro si Bazarul cu Lucruri Gratis nu fac decat sa ajute oamenii sa isi extinda grupul de oameni in care aplica economia cadoului. Mai departe, intervine recunostinta, care isi face numarul magic si aduce dupa sine toate beneficiile.

Dovada ca folosim o reteta buna este data de cifre: pe site, totul a inceput cu cateva zeci de lucruri pe care nu le mai foloseam, pe care le-am oferit unor necunoscuti. Lucruri care pentru mine nu mai aveau nici o utilitate, si ar fi ajuns in mod normal la gunoi, si-au gasit noi stapani, care s-au bucurat de ele si au economisit niste bani. 4 ani mai tarziu, ofertele mele de pe site au atras dupa ele inca 26.000 de obiecte donate, si o comunitate de peste 12.000 de utilizatori. La fel si cu Bazarul cu Lucruri Gratis, totul a inceput cu o intalnire restransa la Brasov, 20 oameni si cateva sacose cu lucruri inutile pentru fostii proprietari. Cateva luni mai tarziu, mii de oameni ne-au urmat exemplul, zeci de mii de lucruri au fost donate, iar Bazarul a ajuns deja in 6 judete din tara, si urmeaza sa se extinda in continuare.

O problema costisitoare – gramada de obiecte care isi pierdusera utilitatea pentru proprietari, ocupau spatiu degeaba, urmau sa contribuie la cresterea cheltuielilor municipale cu salubrizarea, si la poluarea mediului – a devenit cu ajutorul comunitatii o resursa pretioasa. S-au adus zambete de recunostinta pe fata a mii de oameni, s-au economisit resursele naturale care ar fi fost folosite pentru a crea obiecte noi, s-au economisit sute de mii de euro, s-au legat prietenii. Toate acestea au contribuit la bunastarea comunitatii, in ansamblul ei, si a indivizilor implicati, in particular.

Deci ce poti sa faci si tu pentru a amplifica si mai mult acest lant de fapte bune? Este simplu: daruieste!

Daruieste imbracamintea care nu ti se potriveste, cartile pe care le-ai citit sau care nu sunt genul tau, cosmeticele care nu iti plac, bijuteriile de care te-ai plictisit, cadourile neinspirate pe care le-ai primit, hainutele de la copilul tau care a crescut, electronicele sau mobilierul pe care l-ai inlocuit. Orice nu mai folosesti, si ar putea ajuta pe altcineva. Daca nu cunosti pe nimeni in jurul tau care sa se bucure de ele, inscrie-le pe site-ul LucruriGratis.ro si vei avea acces la un cerc urias de potentiali prieteni. Sau vino cu ele la Bazarul cu Lucururi Gratis.

Daca nu se organizeaza deja la tine in oras, lasa-ne o adresa de mail in acest formular, si iti vom arata cat de simplu este sa il pui tu pe picioare impreuna cu cativa prieteni.

5. Cand va avea loc urmatoarea editie a Bazarului cu Lucruri Gratis?

Editiile Bazarului cu Lucruri Gratis se tin de obicei in ultima sambata din fiecare luna. Iata cum s-au desfasurat cele mai recente editii:
Sambata, 1 iunie, am avut Bazar cu Lucruri Gratis la Bucuresti si la Brasov. Acum doua sambete a fost editia de la Cluj, urmeaza si cea de la Sibiu, si deja s-au inceput pregatirile pentru lansarea Bazarului in Iasi, Constanta, si Sighetul Marmatiei. Acelasi formular poate fi folosit si pentru a fi la curent cu urmatoarele editii ale Bazarului, in localitatea care te intereseaza.

6. Un gand de incheiere?

Unul scurt, ca un rezumat la tot ce am spus pana acum: Bine faci, bine gasesti! 🙂

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Livia spune:

    Felicitari.Foarte frumos din partea dumneavoastra.Cred ca ar trebui sa fac si eu la mine in oras acelasi lucru.Ma intereseaza idea si o sa incep.

    1. Mult succes va uram:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *