Interviuri

Interviul saptamanii: ayurveda si beneficiile sale

interviul-saptamanii-ayurveda-si-beneficiile-sale

interviul saptamanii ayurveda si beneficiile sale

Atunci cand spunem ayurveda, ne gandim la reintoarcerea la elementele Universului care exista in fiecare dintre noi.

Atunci cand spunem ayurveda, ne gandim la sanatate, remedii si chiar impacare. Despre toate aceste lucruri, cat si despre alte avantaje ale acestui sistem in procesul nostru de dezvoltare personala, ne vorbeste consultantul in ayurveda, Vasile Scarpet.

1. Care sunt principiile medicinii ayurvedice?

Din punct de vedere etimologic, ayurveda reprezinta, in limba sanscrita, zona ei de origine si propagare, Stiinta Vietii.(Ayus- viata, Veda-stiinta, cunoastere). Principiile fundamentale ale medicinei ayurvedice se bazeaza pe intelegerea si corelarea elementelor fundamentale prezente in Univers: Pamant, Apa, Foc, Aer si Eter.

Din intercorelarea acestora rezulta cele 3 dosha-uri (tipologii), numite Vata (Aer si Eter), Pitta (Foc si Apa) si Kapha (Pamant si Apa). Ele exista in proportii variabile, la toate nivelele, in toate fiintele umane. Important este sa obtinem, mentinem si sa restabilim, daca e cazul, starea de sanatate si armonie.

Ayurveda e si un sistem de intelepciune, nu este unul pur medical desi are si aceasta componenta foarte prezenta. Principiul fundamental este reintoarcerea la natura noastra originara, prin adoptarea unor masuri de ordin fizic, psihic si emotional care sa ne permita acest lucru, in deplina consonanta cu particularitatile fiecarei fiinte umane care recurge la aceste remedii atat de actuale si eficiente, in acelasi timp.

2. Cum ne ajuta medicina ayurvedica sa pastram un echilibru intre trup, minte si suflet?

Ayurveda ne ofera solutii practice de regasire a Armoniei, bazandu-se mult pe autocunoastere si dorinta de transformare launtrica. Acesta este primul pas fundamental. Se folosesc remedii din plante, adecvate tipului constitutional sau unor afectiuni deja manifestate… De asemenea, alte metode complementare care sunt inglobate in cadrul ayurvedei, sunt: aromoterapie, cromoterapie, meloterapie, masaj ayurvedic, terapii de purificare si reintinerire, exercitii fizice, etc.

3. Care sunt afectiunile fizice care pot fi tratate cu ajutorul medicinii ayurvedice?

Ca afectiuni fizice, sunt enumerate afectiuni ale coloanei, dureri de cap, nevroze, probleme ale organelor interne-stomac, ficat, vezica biliara, pancreas, etc. De asemenea, infectii ale cailor respiratorii, tensiune, diabet, alte boli de nutritie, emotionale. Remediile ayurvedice pot fi folosite in combinatie cu remediile alopate, cel putin in prima faza de tratament, pana organismul isi revine la setarile initiale si cand starea de armonie a fiintei se amplifica, asa cum e de dorit.

Cum spune un stravechi principiu al medicinei si intelepciunii, nu exista boli, ci doar bolnavi. Deci fiecare pacient trebuie tratat individualizat asa cum a fost, de fapt, creat. De exemplu, acelasi remediu poate avea o eficacitate mai mare in cazul unuia decat al altuia, din motive de diferente structurale, motivationale, emotionale, etc. Vointa si mai ales consecventa au aici un rol foarte important.

4. Ce aduce in plus sau cum completeaza medicina ayurvedica alte practici ale medicinii clasice?

Dupa cum am enuntat deja, Ayurveda are ca scop readucerea fiintei umane la starea sa de sanatate, echilibru si armonie pe toate planurile. Este un ajutor de nepretuit pe langa medicina clasica. Ca un punct de vedere personal, am incredere totala in remediile naturale, deoarece acestea, chiar daca actioneaza mai lent, rezolva Cauza unei afectiuni, nu Efectele, asa cum se intampla in cazul medicamentelor. De multe ori insasi boala ne poate face constienti de anumite manifestari sau tendinte pe care trebuie sa le schimbam.

5. O persoana care sufera de o anumita afectiune se poate vindeca doar prin intermediul acesteia sau este necesara interventia altor practici?

Se pot rezolva o multitudine de afectiuni sau tendinte ale unor afectiuni…De aceea, e importanta constientizarea starii in care ne aflam, permanent. Exista si situatii in care, din nefericire, o afectiune s-a cronicizat si atunci este necesara interventia chirurgicala, sau alte procedee ale medicinei clasice. Dar aceasta este deja o faza avansata a afectiunii, care trebuie evitata. Beneficiile extraordinare ale Ayurvedei constau si in faptul ca ele pot preintampina aparitia unor manifestari patologice mai grave avand, deci, un rol predictiv si armonizator.

6. Exista dezavantaje sau lipsuri ale medicinii ayurvedice? Daca da, care ar fi acestea?

Din punctul meu de vedere, Ayurveda este cel mai complet sistem de autocunoastere, ameliorare si vindecare, in acelasi timp. Ea se adreseaza tuturor oamenilor care doresc sa aiba o viata frumoasa, sanatoasa, plina de bucurie si de intelepciune. Dezavantaje si lipsuri nu stiu sa existe. Natura este atat de generoasa cu Noi, incat e cea mai mare ofensa adusa Ei sa nu ii pretuim Darurile.

Cu Bucurie,

Vasile Scarpet, consultant ayurveda

0725081061

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *