Interviuri

10 intrebari pentru Dalai Lama

10-intrebari-pentru-dalai-lama

10 intrebari pentru dalai lama

Exista momente in procesul nostru de dezvoltare personala in care simtim nevoia de a fi ghidati de o persoana a carei experienta de viata ne depaseste.

Pentru multi dintre noi, o astfel de persoana poate fi cel de-al XIV-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso.In randurile de mai jos, regasiti 10 intrebari pe care 10 oameni din diferite colturi ale lumii le-au adresat lui Dalai Lama.

1. Va simtiti vreodata nervos sau iritat?

Dalai Lama: Da, desigur. Sunt o fiinta umana. General vorbind, daca o fiinta umana nu-si arata niciodata furia, atunci ceva este in neregula. (Rade)

2. Cum puteti ramane atat de optimist si increzator cand exista atata ura in lume?

Dalai Lama: Intotdeauna privesc fiecare eveniment dintr-o perspectiva mai ampla. Intotdeauna exista o problema, o crima, un act terorist sau un scandal oriunde, in fiecare zi. Dar daca ai impresia ca intreaga lume este asa, te inseli. Dintre 6 miliarde de oameni, raufacatorii reprezinta o mana de oameni.

3. Cum s-a schimbat viata dumneavoastra de cand ati devenit Dalai Lama?

Dalai Lama: Nu am devenit Dalai Lama in mod voluntar. Fie ca mi-am dorit sau nu, a trebuit sa studiez filosofia budista ca un calugar obisnuit care invata in aceasta mare institutie monahala. In cele din urma, am constientizat ca am responsabilitati. Cateodata este dificil, dar acolo unde exista provocare, exista o adevarata sansa de a fi in serviciul celorlalti.

4. Vedeti vreo posibilitate de impacare cu guvernul chinez?

Dalai Lama: Da, exista aceasta posibilitate. Dar cred ca experienta din trecut arata ca nu este deloc usor. Multi dintre acestia, sunt inflexibili, avand o perspectiva foarte ingusta asupra situatiei. Ei nu o vad dintr-o perspectiva holistica. Oricum, in China exista un contact larg cu lumea de afara. Sunt din ce in ce mai multe voci de dezamagire in randul oamenilor, mai ales in randul intelectualilor. Lucrurile se vor schimba – asta urmeaza sa se intample.

5. Cum sa ne invatam copiii sa fie mai putini seriosi?

Dalai Lama: Copiii intotdeauna vor urma modelul parintilor. Acestia din urma ar trebui sa fie mai calmi. Le puteti arata copiilor ca aveti probleme, insa trebuie sa reactionati fata de aceste probleme cu o minte calma si cu ratiune. Intotdeauna am avut aceasta perspectiva despre sistemul educational modern: ne concentram atentia asupra creierului, dar nu acordam importanta dezvoltarii sufletului nostru.

6. V-ati gandit vreodata sa fiti o persoana obisnuita in loc sa fiti Dalai Lama?

Dalai Lama: Da, la o varsta frageda. Cateodata simteam ceva de genul: “Oh, aceasta este o povara. As fi vrut sa fiu un tibetan necunoscut. Asa as fi avut mai multa libertate.”Dar mai tarziu am inteles ca pozitia mea este sa fiu de folos celorlalti. In prezent, ma simt fericit sa fiu Dalai Lama. In acelasi timp, nu simt niciodata ca sunt o persoana speciala. La fel – suntem cu totii la fel.

7. Va este dor de Tibet?

Dalai Lama: Da. Cultura tibetana nu este numai veche, ci si relevanta in zilele noastre. Dupa ce am observat problema violentei, concluzia a fost ca intreaga cultura tibetana este una a compasiunii si a nonviolentei. Si mai este vorba si de clima. In anotimpul ploios, atmosfera este foarte umeda. Atunci, imi este foarte dor de Tibet.

8. Ce parere aveti despre oamenii care folosesc religia ca pretext al violentei si al crimei?

Dalai Lama: Exista oameni credinciosi si inocenti care sunt manipulati de cei ale caror interese sunt cu totul diferite. Interesul lor nu consta in religie, ci in putere si cateodata in bani. Ei manipuleaza credinta in religie. In astfel de cazuri, trebuie sa facem diferenta: aceste lucruri urate nu sunt cauzate de religie.

9. Ati incercat vreodata o pereche de pantaloni?

Dalai Lama: Cand este foarte, foarte frig. Mai exact in 1959, cand am evadat, am purtat pantaloni. Asadar, am trait aceasta experienta.

10. Credeti ca timpul petrecut pe Pamant a fost un succes?

Dalai Lama: Hmmm. Este relativ. Este atat de dificil sa raspund. Intreaga viata umana consta in greseala si realizare.

Articol tradus de pe http://www.dalailama.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Hepes Nicoleta spune:

    Da! E odihnitor sa stii ca pana la urma suntem cu totii fiinte umane cu plusuri si minusuri, cu furie si intelepciune deopotriva. Totusi, e mai putin relaxant sa constientizezi cata munca trebuie sa duci cu sinele ca sa ajungi un om simplu, asa ca de exemplu Dalai Lama1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *