interviul saptamanii institutul pentru fericire
In interviul de mai jos, Malina Chirea- presedintele Institutului pentru fericire- ne vorbeste despre acest concept uneori atat de abstract, alteori atat de palpabil – fericirea.
1. Ce v-a inspirat sa creati proiectul Institutul pentru fericire?
Ne-am dorit sa cream un spatiu in care sa ne organizam evenimentele, in care sa ne intalnim cu prietenii, comunitatea. Si am vrut sa oferim un spatiu membrilor comunitatii din zona, in care oamenii sa poata veni cu drag.
2. Ce ne puteti impartasi despre acest proiect?
Institutul pentru fericire este pe Avrig 29, lucram de dimineata pana seara in fiecare zi. Membrii comunitatii isi pot inchiria un birou acolo, pot organiza evenimente sau pot participa la evenimente.
3. Cum ii poate ajuta acest proiect pe cei care se simt nefericiti?
Prin evenimentele noastre, putem sa ii ajutam pe oameni sa isi vada mai clar punctele forte si cele de imbunatatit. Vrem sa cream un spatiu in care oamenii sa se simta in siguranta.
Spatiul in sine este creat si pentru a starni proactivitatea comunitatii. Vrem ca oamenii sa invete sa creeze pentru comunitatea lor, sa fie proactivi.
4. Considerati ca oamenii din Romania sunt fericiti? Care credeti ca sunt factorii care ne influenteaza fericirea?
Unii oameni in Romania sunt fericiti, altii nu. Ca in fiecare tara. 🙂
Factorii care ne influenteaza fericirea sunt 5, conform lui Seligman: emotii pozitive, conectivitate, relatii, viata cu inteles (meaning), reusita. Toti acesti factori sunt cautati pentru ei insisi, nu pentru a ii impresiona pe cei din jur.
5. Cum reusim sa delimitam fericirea autentica de o stare trecatoare de buna dispozitie?
Fericirea autentica este ca fundatia unei case. Daca este bine construita, casa va rezista in timp fara probleme, chiar daca uneori vin ploi sau furtuni.
Fericirea trecatoare este ca un moment care vine si trece, lasa in urma mai mult regret referitor la faptul ca nu dureaza mai mult.
6. Ce determina un om sa fie cu adevarat fericit?
Eu cred ca cunoasterea de sine este un pas foarte important. Apoi, este important sa ne construim viata dupa ce stim ca ne place si ca iubim. Apoi, este important sa intelegem ca nimic nu este perfect. 🙂
7. Fericirea are nevoie de motive?
Depinde de nivelul la care suntem. Pe mine m-a motivat nefericirea mult timp, vroiam sa scap de ea asa ca am cautat variante.