fara sunt vinovat totul devine mai usor
Exista un cuvant care are o influenta uriasa asupra magnetului vostru interior: Vina!
Cand afirmati “ Sunt vinovat (a)”, va transformati intr-o victima. Deveniti dependenti de iertare, de indreptare morala, de parerea altor oameni.
Acest sentiment radiaza spre exterior din magnetul dumneavoastra interior si ii atrage pe acei oameni care vor sa se joace cu dumneavoastra jocul de-a “vina si victima.”
In Univers nu exista vina. Exista numai cauza si efect. Se intampla ceva si are ca efect sa se intample altceva. Cineva face ceva, rezulta un efect si altcineva reactioneaza. Vina este un sentiment, si nu o realitate.
Este o nascocire a oamenilor pentru a putea evalua sau condamna mai repede, pentru a stabili reguli de convietuire si, mai important, pentru a dobandi putere asupra altora.
Asemeni multor altor idei, ideea de nevinovatie poate fi inteleasa gresit cu usurinta. Desigur, oamenii fac lucruri care au un efect neplacut asupra altora. Nu este vorba de infrumusetarea acestora sau de a inventa o justificare pentru un comportament inestetic sau brutal.
Este vorba numai sa indepartati din minte un cuvant, care timp de secole a constituit un balast si care are o influenta negativa asupra magnetului dumneavoastra interior.
Cel mai usor si mai eficient se realizeaza aceasta daca procedati precum copiii in jocul lor. Faceti asa de parca cuvantul vina nu ar exista. Inlocuiti acest cuvant cu cuvantul “cauza.”
Nu trebuie sa mai modificati nimic altceva. Este numai un pas minuscul in gandirea dumneavoastra, dar are un efect puternic asupra vietii dumneavoastra. Incercati sa va analizati interiorul, spre a vedea ce vi se pare a fi mai liber si mai usor:
“Tatal meu este de vina, pentru ca mereu facea…” sau : ”Tatal meu facea adesea asta si uneori facea aia. L-am observat si mi-am format convingerea ca nu este bine. Aceasta convingere a “aterizat” acum in magnetul meu interior si atrage in viata mea urmatoarele tipuri de oameni…”
O noua povestire, referitoare la un eveniment in cursul caruia ati declansat ceva, privita intr-un fel nou, in acest sens, ar putea suna, de exemplu, asa:
“Am facut sau am spus ceva, ce ar avea asupra altui om un efect care nu i-a facut bine. Nu a avut aceasta intentie. Ii comunic acest fapt persoanei si, eventual, as face ceva sa-l compensez.” Daca aceasta persoana accepta sau nu si ce face ea cu oferta voastra, nu mai tine de voi.
Da, va poate parea rau. Da, aveti de invatat din asta. Puteti repara ceva, daca vi se pare corect. Da, puteti sa-i spuneti celuilalt ca va pare rau de ce ati spus sau ati facut.
Dar cu asta, se termina partea dumneavoastra. Sunteti liberi. Daca celalalt va vrea sa continue sa-si pricinuiasca durere condamnandu-va in continuare, e decizia lui, nu a voastra. Nu este treaba voastra sa-l indemnati pe celalalt spre iertare. Iertarea este o decizie complet libera si absolut personala a fiecarui om in parte.
Vina este un sentiment, si nu o realitate.
O victima se gandeste la vina si simte o povara. Un creator crede in cauza si efect si isi vede de drum.Gandurile legate de vina va sleiesc de puteri, creeaza un sentiment de dependenta si actioneaza in sensul oprimarii propriei dispozitii.
Gandurile legate de cauza induc forta de a schimba ceva, aduc cunoastere si crestere si creeaza o atitudine pozitiva fata de sine.
extras din “Secretul Magnetului Inimii”, Ruediger Schache, editura Adevar Divin
Sunt tentata sa citesc cartea cu toate ca nu se potriveste cum modul meu de a gandi. Adica, consider ca vina este o realitate. Daca nu este realitate este o inventie si nu un sentiment. Daca nu ar exista vina nu s-ar putea da verdictul vinovat cu consecintele care-i urmeaza.Nu poate fi nimeni condamnat pentru sentimente. De altfel cel mai adesea vina nu se intovaraseste si cu sentimentul vinovatiei. Sentimentul vinovatiei de care , desigur, trebuie sa ne eliberam functioneaza in sfera afectiva si are sau nu un suport real. Daca-mi cer iertare sunt o fiinta libera? Si de cate ori pot sa fac asta cu aceeasi persoana pe aceaisi problema. Nu mi s-a parut niciodata potrivit ca cineva sa greseasca si sa ceara iertare si iar sa greseasca , si tot asa. Prefer sa ne raportam unul la celalat cu prudenta, cu respect , empatic.
foarte bune observati sandu … nu poti sa tot gresesti si sa iti ceri iertare si gata … trebuie sa iti para cu adevarat rau pentru ca sa nu mai repeti greseala ..