Sa ne imaginam ca relatia noastra de iubire s-a incheiat.
Dezvoltare personala

A doua sansa la iubire

 

a-doua-sansa-la-iubire
a doua sansa la iubire

Despre iubire se pot spune multe. Pentru moment insa, sa ne imaginam ca relatia noastra de iubire s-a incheiat.

Fara a intelege anumite procese ce stau la baza acestei decizii, ne vom intreba:

“Ce s-a intamplat?”/ “Care a fost momentul in care legatura noastra a inceput sa paleasca?” / “Cand s-a transformat acest vis intr-un cosmar?”/ “Cand am uitat sa credem unul in celalalt?” “Cand a devenit partenerul meu atat de gelos, de nesigur, de posesiv sau de abuziv?”

Si poate ca, in astfel de momente, ne spunem cu totii in gandul nostru, printre lacrimi de iubire: “Nu stiu daca ma voi vindeca vreodata. Nu cred ca ma voi mai indragosti vreodata.”

Multi dintre noi reactionam astfel o data ce relatia de iubire s-a incheiat.

Insa tot noi suntem cei care ne revenim. Tot noi suntem cei care ne dam voie sa ne reindragostim.

Dar pana a ajunge in acest punct, opunem rezistenta in fata relatiilor de iubire care apar pentru noi.

Tendinta de a alege gresit

Desi suntem constienti ca fiecare relatie de iubire vine in viata noastra cu un motiv, adesea avem tendinta de a merge in directii care nu ne sunt favorabile.

Iata cateva dintre aceste tendinte si posibile solutii pentru fiecare:

• Tendinta 1: Factorul atractivitatii

Se intampla uneori ca in mod inconstient sa ne alegem parteneri care sa ne confirme cat de atragatori ne simtim. Pe de alta parte, aceasta teorie functioneaza si in cazurile mai putin placute.

Daca ne asteptam ca o relatie de iubire sa ne aduca dezamagire, dureresau respingere, vom gasi persoanele potrivite care sa se incadreze in aceste scenarii. Aceste persoane vor indeplini o drama relationala pe care noi o asteptam.

Daca simtim ca nu meritam sa fim iubiti, vom gasi parteneri care sa scoata la suprafata acest sentiment din noi insine.

Solutia: O cale de rezolvare este sa examinam parerea despre noi insine.

In momentul in care vom constientiza ca un respect de sine scazut va atrage contextul in care sa iasa la suprafata acest aspect din noi insine, vom intelege ca trebuie sa acordam mai multa atentie propriei persoane.

• Tendinta 2: Factorul de identificare

Uneori, este posibil ca partenerul pe care il alegem sa se incadreze intr-o definitie superficiala pe care o avem la nivel social despre noi insine, in loc sa patrundem in aspectele cele mai profunde ale fiintei noastre.

Daca ne regasim in acest scenariu, atunci vom observa ca dupa o scurta perioada de timp, adevaratele noastre identitati vor iesi la suprafata, ceea ce poate duce la destramarea relatiei noastre de iubire.

Solutia: Ideal ar fi sa observam cum ne simtim cu acea persoana si in intimitate, nu numai in cadrul social.

• Tendinta 3: Factorul vinovatiei

Aceasta este cea mai intalnita tendinta in cadrul relatiilor noastre deoarece trece dincolo de capacitatea noastra de a o constientiza.

Este posibil sa ne simtim atat de legati de familiile noastre de origine (in special daca ambii parinti simteau nevoia emotionala de a ne avea in preajma) incat sa nu fim capabili sa intram cu toata fiinta intr-o relatie de cuplu.

Pe de alta parte, ne putem simti vinovati daca relatia noastra de iubire “merge ca pe roate” deoarece ne putem simti ca ne tradam familia.

Tocmai de aceea, putem alege parteneri de viata ale caror valori sa contrasteze cu valorile familiei noastre, ceea ce va face relatia foarte dificila.

Solutia: Este important sa descoperim ce inseamna pentru noi o relatie sanatoasa de iubire.

Putem face acest lucru reflectand asupra relatiilor noastre din trecut si intrebandu-ne daca am reusit sa stabilim o granita concreta intre legatura de familie si cea cu partenerul nostru.

Cu totii avem dreptul de a ne forma relatii solide de iubire, iar acest lucru incepe o data cu castigarea propriei independente de familia noastra.

In momentul in care vom constientiza ca acest factor a functionat in viata noastra, ne vom permite sa stabilim legaturi mai sanatoase cu partenerul nostru.

In finalul acestui articol, va reamintim ca decizia de a fi fericit presupune un act de curaj si ca uneori a doua sansa pe care o oferim propriei persoane nu este altceva decat eliberarea din propria lupta.

Resurse: http://www.psychologyineverydaylife.net

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *