invidie
Dezvoltare personala

Despre invidie si posibilitatile de a o trata

despre-invidie-si-posibilitatile-de-a-o-trata

despre invidie si posibilitatile de a o trataDaca ar fi sa ne imaginam ca toti oamenii care au simtit vreodata invidie ar trebui sa faca un pas in fata, cu siguranta nu ar mai ramane nimeni in spate. Suntem obisnuiti sa fim comparati cu cei din jurul nostru inca din frageda pruncie, pentru ca mai tarziu noi sa fim judecatorii supremi in propriile vieti. Toate aceste lucruri ii ofera invidiei un loc confortabil in vietile noastre, fiind un musafir care isi face deseori aparitia pe nepusa masa.

In articolul ,,Partea sanatoasa a invidiei”, profesorul Richard Smith sustine ca invidia reprezinta o emotie pe baza pe comparatie.

Tocmai de aceea, ,,invidia isi face aparitia numai in contextul compararii cu ceilalti, iar in cele mai multe cazuri, cei cu care ne comparam sunt oameni cu care avem foarte multe in comun.”

De exemplu, o persoana care pune accentul pe cariera in viata sa se va compara cu o alta care tine cont de acelasi aspect, nu de cel al familiei.

De asemenea, acelasi profesor Smith sustine ca invidia poate fi gradata. Ea poate fi trecatoare, regasindu-se sub forma unui sentiment benign, fiind foarte apropiata de admiratie (de exemplu: “Wow, ce bine arata femeia aceea. Ma intreb cat de des merge la sala.”), dar putem vorbi de asemenea de o invidie bolnavicioasa de tipul: ,,E intr-o forma buna…pentru varsta ei. Ma intreb daca i se mai vad cicatricele din urma operatiei”).

Partea pozitiva a invidiei este ca in anumite contexte se poate dovedi a fi productiva. A fi invidios pe ceva ce a fost realizat de cineva poate fi un stimul puternic care sa ne motiveze si sa ne provoace sa ne accesam potentialul.

Pe de alta parte, atunci cand invidia trece de cealalta granita a bunului simt, poate duce la depresie, resentimente, furie, incredere in sine scazuta si ne poate impiedica sa ne bucuram de ceea ce avem in momentul prezent. De asemenea, toate aceste emotii sunt generatoare de stres si ne pot afecta cu usurinta sanatatea.

In cele ce urmeaza, regasim o serie de sfaturi care ne pot ajuta sa intelegem invidia si poate chiar sa reusim sa o tratam:

1. Sa recunoastem ca simtim invidie.

Constientizarea faptului ca emotia aceea care ne roade si nu ne da pace este chiar invidia reprezinta primul pas catre intelegerea ei. Important este sa acceptam faptul ca suntem oameni si, intr-o anumita masura, aceasta emotie se incadreaza in limita normalului. Ceea ce urmeaza mai departe se regaseste in modalitatea noastra in care alegem sa reactionam fata de aceasta, daca existenta ei va crea oportunitati sau va cauza probleme.

2. Explorarea radacinii invidiei.

De ce ne simtim invidiosi? Ce spune invidia despre noi? De ce ne este teama? Raspunsul acestor intrebari poate fi unul revelator si poate identifica emotiile si gandurile irationale care ne patrund fiinta.

Identificarea credintelor irationale si descoperirea ca acestea sunt false sau ilogice reprezinta cheia catre modificarea invidiei nesanatoase in invidie productiva. Iar o data ce am identificat ce se afla cu adevarat la sursa emotiilor noastre, putem dezvolta un plan pentru a descoperi ceea ce vrem cu adevarat.

De exemplu, suntem foarte invidiosi pe prietenul cel mai bun deoarece a obtinut o marire de salariu. Intrebarea este: simtim acest lucru deoarece consideram ca el nu merita marirea sau din cauza ca ne gandim ca noi niciodata nu vom avea parte de un asemenea dar? (observatie: aceasta este credinta irationala care ne limiteaza).

Pe masura ce trecem prin viata, interactionam cu o serie de situatii de necontrolat sau chiar nedrepte, insa ceea ce putem controla este sa ne asiguram ca putem parcurge pasii necesari catre indeplinirea dorintelor noastre avand mintea limpede.

3. Reusim sa nu ne comparam cu ceilalti?

Intr-adevar, aceasta intrebare este una mareata. Desi la un anumit nivel suntem constienti ca fiecare este unic si ca drumul de dezvoltare personala al fiecaruia dintre noi este presarat cu alte experiente, deseori suntem precum o banana care se compara constant cu o portocala.

Un lucru este de retinut: faptul ca intotdeauna cineva va fi mai bun decat noi, iar noi vom fi mai buni decat altcineva. Cea mai buna cale de a ne compara ramane sa ne comparam cu noi insine: este important sa privim cat de mult am evolut si ce teluri am indeplinit. Aprecierea a ceea ce am realizat pana in prezent ne va determina sa avem o abordare fructuoasa cu privire la ceea ce putem realiza in viitor.

4. Gasirea umorului in astfel de situatii.

Uneori, este pur si simplu amuzant sa nu mai ascultam vocile grave din jurul nostru si sa ne privim cumva din afara situatiei. Aflandu-ne in exteriorul nostru, ne putem intreba: “Este situatia atat de grava precum o vad eu?”, “Exista si o alta iesire din aceasta situatie in afara de a ma plange si de a ma compara?” S-ar putea sa va bucure raspunsurile pe care  vi le veti da singuri…

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *