despre creativitate si blocajele acesteia
Unul dintre lucrurile pe care le putem afirma despre creativitate este faptul ca reprezinta adesea un factor de noutate in vietile noastre.
Insa ce se intampla atunci cand apar blocajele de creativitate exact in momentele in care ar trebui sa dam tot ce-i mai bun?
Pentru anumite persoane, un blocaj creativ nu este numai frustrant, ci poate fi un factor de distrugere in propria cariera. Atunci cand facturile tale depind de gradul tau de creativitate, nu iti permiti sa nu ai energia de a actiona.
Dar un alt lucru pe care il putem afirma despre creativitate este ca blocajele asociate cu aceasta nu sunt intotdeauna asemanatoare. Blocajele diferite cer solutii diferite. Iar noi avem tendinta de a uita cu usurinta acest lucru mai ales daca exista presiune asupra noastra.
In cele ce urmeaza, in acest articol despre creativitate iti vom prezenta diferite blocaje si posibile solutii ale acestora:
1. Blocajul mental
Acesta apare in momentul in care cadem in capcana propriei minti. Tinem atat de mult la propria perspectiva asupra unei experiente incat nu ne deschidem in fata noului. Astfel, facem presupuneri sau abordam o problema pornind de la o premisa limitata.
Solutia: Ne putem adresa o serie de intrebari despre creativitate si despre blocajele pe care le intampinam. Intrebari de tipul “Cum ar fi daca…?” ne pot ajuta sa dobandim o noua viziune. A merge intr-un loc nou, a citi/asculta sau a vorbi cu oameni cu care nu suntem de acord ne pot oferi o serie de alternative.
2. Barierele emotionale
Creativitatea poate fi intensa. Tocmai de aceea, nu este cel mai confortabil tel. Aflat in fata necunoscutului, te poti teme de ceea ce descoperi despre tine. Astfel, putem dezvolta o serie de forme de rezistenta, rezultatul fiind amanarea.
Solutia: In anumite momente de dezvoltare personala, pur si simplu trebuie sa infruntam o situatie neplacuta. Astfel, putem privi si de pe cealalta parte a raului, bucurandu-ne ca nu ne-am inecat. In ceea ce priveste barierele emotionale, cel mai bun sfat este acela de a le confrunta, ceea ce ne poate oferi o alta perspectiva despre creativitate.
3. Obiceiuri care nu functioneaza.
V-ati gandit vreodata ca poate modalitatea de lucru nu este compatibila cu procesul creativ? Poate ca lucrati prea mult, prea putin, la ore prea tarzii sau prea timpurii. Poate ca va straduiti prea mult sau nu suficient de mult. Sau poate ca nu aveti suficient timp sau nu sunteti suficient de motivati. Sau poate ca detaliile interfereaza cu sarcinile care conteaza cu adevarat.
Solutia: Este ideal sa gasim solutia de ansambu a sitautiei cu care ne confruntam. Este e-mailul sau este noul sistem de lucru? Nu avem suficient timp sau oare nu avem suficienta energie? Sau oare ne simtim dominati de rutina?
Nu exista reguli pe care le putem urma. Singurul lucru care conteaza este sa ne intrebam daca obiceiurile de lucru se potrivesc felului nostru de a fi.
4. Problemele personale.
Creativitatea prespune concentrare. Acest lucru devine dificil atunci cand trecem printr-un divort/ ne luptam cu propriile dependente/ ne mutam/ pierdem pe cineva drag. Daca avem noroc, poate ca exista situatii de acest gen cu care ne confruntam o singura data in viata.
Solutia: In astfel de cazuri, exista 2 alternative. Fie rezolvam problema, fie gasim modalitati de a face fata la locul de munca pana ce ne calmam.
In ambele cazuri, putem vorbi despre creativitate ca despre un refugiu care ne poate ajuta sa ne concentram pe alte aspecte ale vietii noastre. Putem incerca pentru o ora pe zi sa ne deconectam de acea problema. S-ar putea chiar sa avem o alta perspectiva asupra problemei cu care ne confruntam.
5. Saracia.
In acest aspect nu sunt inclusi numai banii. Putem vorbi si despre “o saracie” a timpului, a cunoasterii, a echipamentelor, etc.
Solutia: Fie economisim timp/bani/alte resurse de care avem nevoie; fie ne propunem sa facem tot ceea ce ne sta in putere indiferent de constrangerile noastre.
6. Coplesirea.
Cateodata, un blocaj apare atunci cand avem prea multe de facut. Este posibil sa ne fi luat prea multe angajamente, sa avem prea multe idei sau sa fim coplesiti de numarul de informatii sau sarcini care vin asupra noastra. Putem simti ca optiunile noastre sunt paralizate.
Solutia: Este timpul sa reducem din sarcini. Daca ne luam prea multe angajamente, putem incepe prin a spune Nu. Daca avem prea multe idei, le putem pune in aplicare pe cele mai interesante, iar pe celelalte le notam pentru mai tarziu. Un lucru pe care ar trebui sa-l stim despre creativitate se refera si la capacitatea noastra de a refuza atunci cand ne simtim suprasolicitati.
7. Probleme de comunicare.
Blocajele creative apar adesea intre oamenii care nu reusesc sa comunice. Daca lucram intr-o echipa, tensiunea este inevitabila. Astfel, poate fi dificil sa indeplinim si cele mai simple sarcini.
Solutia: Acesta este momentul in care creativitatea interactioneaza cu aspecte legate de comunicare. Este necesar sa incercam sa-l intelegem pe celalat, chiar daca nu-i impartasim viziunea. Pe de alta parte, poate fi vorba despre a accepta ca nu ii putem multumi intotdeauna pe ceilalti.