Dezvoltare personala

De ce ne place sa ascultam muzica trista?

de-ce-ne-place-sa-ascultam-muzica-trista

de ce ne place sa ascultam muzica trista

Poate ca multi dintre voi ati observat ca muzica trista sau muzica de relaxare ne poate oferi o stare de buna dispozitie, mai ales daca trecem printr-o perioada nefavorabila.

In mod paradoxal, in loc sa adanceasca starea neplacuta pe care o traim, acest tip de muzica ne poate oferi o stare de impacare.

Articolul de mai jos aduce in prim plan o abordare stiintifica a modalitatii in care muzica trista poate fi aliatul nostru in momentele mai putin echilibrate.

Noi studii stiintifice publicate in ziarul “Frontiers in Psychology” arata ca muzica trista evoca o serie de emotii pozitive. Aceste cercetari arata de ce oamenilor le face placere sa asculte muzica trista.

Kawajkamii si colegii sai au rugat 44 de voluntari sa asculte 2 melodii triste si una vesela. Fiecarui participant i s-a cerut sa foloseasca anumite cuvinte cheie pentru a definia propria perceptie asupra melodiei, cat si asupra starii sale emotionale.

Melodiile triste erau “La Separation” de Glinka in gama F minor si Etude “Sur Mer” de Felix Blumenfeld in gama G minor. Melodia vesela era Allegro de Concierto de Granados in gama G major.

Cercetatorii au observat ca muzica trista sau muzica de relaxare oferea o serie de stari contradictorii participantilor.

Pana sa o asculte, acestia o considerau mai tragica, mai putin romantica si mai putin voioasa decat in momentul in care au ascultat-o.

“In general, muzica trista induce o stare de tristete in randul ascultatorilor, iar tristetea este vazuta drept o emotie neplacuta. Daca muzica trista ar evoca doar emotii neplacute, noi nu am asculta-o”, au notat cercetatorii in studiile lor.

“De fapt, muzica pe care noi o percepem drept trista induce o stare de romantism la fel de bine cum ne ofera si o inevitabila stare de tristete. Indiferent daca au studii in domeniul muzical, oamenii percep ambele emotii atunci cand asculta muzica trista”, au adaugat cercetatorii.

Totodata, spre deosebire de tristetea pe care o experimentam in viata de zi cu zi, tristetea dezvaluita prin intermediul artei este mult mai placuta. Este posibil ca acest lucru sa se intample deoarece nu reprezinta o amenintare la siguranta noastra.

Astfel, muzica trista sau de relaxare poate ajuta oamenii  “sa se confrunte” cu emotiile negative in viata de zi cu zi, au concluzionat autorii.

Mai mult decat atat, emotiile resimtite prin intermediul muzicii nu au o influenta directa precum emotiile pe care le experimentam zi de zi. Astfel, ne putem simti bine chiar daca ascultam o melodie trista. Mai mult decat atat, daca in viata de zi cu zi suferim din cauza unui eveniment, muzica trista ne poate indulci starea de spirit.

Voua ce stare va ofera muzica trista?

Resurse: www.sciencedaily.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Florentina Paduraru spune:

    Eu ascult in general muzica ,,trista,, pt. ca ma linisteste fiziologic, fapt ce conduce la o functionare mai buna a creierului.Emotiile de tristete ne ajuta sa meditam, sa fim deschisi spre schimbare.Asta am observat si la ,,clientii,, din cabinetul de psihologie carora le pun mereu acest gen de muzica.

  2. La muzica moderna “trista” rezultate sunt opuse
    pop-ul de exemplu, ala cu versuri pentru copii e cel mai periculos drog
    de pe urma la astia profita TragicFM si EuropaFM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *