Constelatii organizationale – o introducere

Publicat: 9 aprilie 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

 

constelatiile-organizationale-o-introducere
constelatiile organizationale o introducere

 

Desi este relativ necunoscut, termenul de “constelatii organizationale“ reprezinta cu siguranta o noua paradigma de abordare a dezvoltarii la locul de munca.

Spre deosebire de constelatiile familiale, constelatiile organizationale aduc in prim plan diferite modalitati de a explora problemele renerezolvate din cadrul organizatiilor si comunitatilor.

Bazate pe ideea de constelatie familiala preluata de la Bert Hellinger, constelatiile organizationale scot la suprafata diferite situatii ascunse precum: probleme de leadership, conflicte nerezolvate, relatia dintre organizatie si clientii sai, diferentele de cultura dintre membrii firmei.

Etapele unei constelatii organizationale

Clientul descrie o dilema/problema cu care se confrunta organizatia.

Pe baza spuselor acestuia, facilitatorul incearca sa identifice diferite aspecte ale acelei dileme.

Ca si intr-o constelatie familiala, urmatorul pas este alegerea reprezentantilor din randul celorlalti participanti la workshop.

Acestia pot reprezenta alti colegi, clienti, proprietari sau chiar diferite concepte precum resursele, limitarile, telurile sau viitorul.

In mod intuitiv, aceste aspecte sunt asezate unul in relatie cu celalalt. Reprezentantii pot simti in cel mai profund mod emotiile celorlalti.

Ele vor scoate la iveala dinamicile ascunse din cadrul organizatiei cu scopul de a fi gasite solutiile.

Un exemplu de constelatii organizationale

Sa ne imaginam ca directorul unei firme alege reprezentanti (inclusiv pentru sine) in legatura cu problema pe care o aduce in discutie.

Observand felul in care reprezentantii se raporteaza unul la celalalt, el va intelege modalitatea in care interactioneaza, de fapt, angajatii sai.

Clientul poate fi surprins sa observe ca dinamica relationala este cu totul alta decat cea pe care el si-a imaginat-o.

De exemplu, in urma unui workshop de constelatii organizationale, clientul poate observa ca nu isi exercita puterea intr-o modalitate prin care sa ii motiveze pe ceilalti.

Astfel, ei nu se simt in siguranta si nici nu vor sa dea ce este mai bun din ei pentru binele organizatiei.

Desigur, intrebarea este cu ce ne ajuta munca de constelatii organizationale pentru a remedia aceasta situatie.

Ordinea in constelatiile organizationale

Intr-o organizatie, exista diferite tipuri de “ordini” pe care ar trebui sa le luam in considerare.

Prima dintre ele se refera la functia angajatilor.

Directorul executiv este intotdeauna cel care ocupa primul loc.

Administratorul este mana lui dreapta, stand la dreapata sa. Iar ceilalti stau in jurul lui in functie de importanta functiei pe care o reprezinta.

Insa cateodata nu stim exact in ce consta aceasta delimitare.

Asa ca prin schimbarea locului reprezentantilor, aflam unde se simt ei cel mai confortabil.

Cea de-a doua ordine se refera la locul fiecaruia.

Acest lucru inseamna ca persoana care intra prima intr-o organizatie il precede pe cel care va urma dupa el.

Daca exista angajati care au aceeasi functie, cel care a sosit primul este cel caruia ii apartine primul loc, exact ca intr-o constelatie familiala.

Astfel, munca de constelatii organizationale ne poate fi de folos fie ca suntem clienti, fie ca suntem reprezentanti.

In momentul in care simtim emotiile colegului pe care poate l-am judecat, devenim mai intelepti si empatizam la un alt nivel cu cel de langa noi.

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda de constelatii familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *