Atunci cand apelam la metoda de constelatii familiale, suntem incurajati sa traim adevaratele emotii pe care le simtim la adresa parintilor nostri.
Dezvoltare personala

Constelatii familiale: Intotdeauna ne nastem in familia potrivita

constelatii-familiale-intotdeauna-ne-nastem-in-familia-potrivita

constelatii familiale intotdeauna ne nastem in familia potrivita

Atunci cand apelam la metoda de constelatii familiale, suntem incurajati sa traim adevaratele emotii pe care le simtim la adresa parintilor nostri.

Copiii sufera si isi invinovatesc parintii, iar acestia dn urma se simt vinovati pentru suferinta adusa copiiilor in drumul acestora de dezvoltare personala.

Prin intermediul procesului de constelatii familiale, copiii sunt liberi sa-si depaseasca suferinta din copilarie, sa devina fericiti si sa lase problemele adultilor in mainile lor. Unul dintre marile avantaje pe care metoda de constelatii familiale il are in acest sens este acela ca ne ajuta sa ne asumam propria responsabilitate, lasand deoparte sentimentele de vinovatie.

Constiinta sistemica ne arata ca intotdeauna avem parintii potriviti, iar in momentul in care ne asumam acest lucru, devenim mai puternici. Imaginati-va ca ii spuneti parintelui vostru: “Acum te privesc cu recunostinta ca fiind mama mea/ tatal meu. Esti cel/cea mai potrivit(a) tata/mama pentru mine. Iti multumesc pentru viata pe care mi-ai oferit-o.”

Abia in momentul in care ne acceptam parintii, ne putem separa de ei pentru a ne lua viata in propriile maini.

Modelul repetitiei

O femeie afirma ca si-a promis ca niciodata sa nu repete comportamentul pe care mama ei l-a avut fata de fiica sa. In ciuda acestui juramant, ea a descoperit ca nu se purta deloc frumos cu fiica sa, avand exact aceeasi atitudine pe care mama sa o afisa fata de ea. Afirmatia pe care ea a spus-o a fost:

“Nu ma port frumos cu fiica mea. Mama, exact asa cum nici tu nu te purtai frumos cu mine, iar din acest punct de vedere, sunt exact ca tine.”

Chiar si parintii care ne ranesc sunt parintii potriviti

Este foarte greu sa acceptam ca parintii care ne ranesc sunt parintii potriviti pentru noi. Oare cum este posibil ca un tata care bea sau care ne abuzeaza sau o mama violenta si seducatoare sa fie cu adevarat parintii “potriviti”? Oare cum poate un parinte incestuos sa fie parintele potrivit? Este dificil sa ne imaginam toate aceste scenarii, insa regulile constiintei sistemice si revolutiile pe care munca de constelatii le aduc cu sine in campul energetic familal care se creeaza, arata ca acest lucru este adevarat. Constiinta sistemica isi doreste ca viata sa continue. Simplul fapt ca are capacitatea de a da viata face ca un parinte sa fie parintele potrivit. Atunci cand credem ca parintii nostri ne-au ranit, aceasta afirmatie este foarte puternica:

“Imi asum acum faptul ca esti mama mea/ tatal meu si sunt de acord cu pretul pe care trebuie sa-l platesc si pe care trebuie sa-l platesti.”

Ceea ce trebuie subliniat in acest context este faptul ca atunci cand recunoastem ca parintii nostri sunt cei mai potriviti parinti pe care i-am putea avea, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ne supunem oricarui tip de abuz. Din aceste puncte de vedere, parintii abuzivi sunt vinovati si sunt in totalitate responsabili pentru actiunile lor.

Destinul ne poate face viata mai grea, insa ne poate face mai puternici, daca ii permitem asta

De exemplu, atunci cand o mama moare la nastere, copilul ei are un destin dificil. Insa ceea ce trebuie sa retinem este ca greutatile pe care destinul ni le aduce ne ofera o serie de oportunitati. Iata un exemplu de afirmatie pe care o fiica a carei mama a murit la nasterea sa o poate face:

“Imi asum faptul ca esti mama mea si sunt de acord cu pretul pe care trebuie sa-l platesti si pe care trebuie sa-l platesc. Imi voi trai viata in onoarea ta.”

O alta afirmatie la fel de puternica pe care un copil o poate rosti la adresa parintilor sai este:

Draga mama/ tata, iau orice mi-ai oferit si fac tot posibilul sa ma descurc cu acestea.”

Ceea ce putem retine in legatura cu aceasta afirmatie este faptul ca ii lipseste invinovatirea si faptul ca devenim in totalitate responsabili de propria viata atunci cand o folosim. Si la urma urmei, nu putem alege. Nu exista nicio alta modalitate de a schimba o experienta dureroasa a trecutului decat prin acceptarea ei si prin folosirea acesteia in favoarea noastra, pentru a deveni mai puternici. Acceptarea devine libertatea castigata.

Pentru a afla mai multe informatii, va asteptam la cursul nostru de Constelatii familiale sau la sedintele individuale de vindecare.

Resurse: “Family Constellations: a practical guide to uncovering the origins of familiy conflict” – Joe Manne, Ph. D

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *