comportamentul asertiv, nonasertiv si agresiv
Dezvoltare personala

Comportamentul asertiv, nonasertiv si agresiv

comportamentul-asertiv-nonasertiv-si-agresiv

comportamentul asertiv nonasertiv si agresiv

Indiferent de situatia cu care ne confruntam, comportamentul nostru poate fi de trei feluri: asertiv, nonasertiv (pasiv) si agresiv.

Desi comportamentul asertiv este adesea una dintre cele mai sanatoase metode de a mentine un echilibru in relatia cu cei din jurul nostru, s-ar putea ca aceasta sa nu fie cea mai buna solutie de fiecare data.

Este posibil ca anumite situatii – in special cele care ne ameninta siguranta emotionala sau personala – sa presupuna un alt tip de comportament.

Trucul consta in a folosi cele trei comportamente pentru a reusi sa alegem cea mai buna solutie in fiecare moment de dezvoltare personala cu care ne confruntam.

Poate ca uneori nu vom fi fericiti atunci cand vom privi ce intorsatura au luat lucrurile, insa experimentand fiecare tip de comportament vom reusi sa ne cunoastem mai bine pe noi insine.

Iata cateva caracteristici ale fiecarui tip de comportament:

1. Comportamentul asertiv.

Caracteristica de baza a comportamentului asertiv consta in exprimarea emotiilor, nevoilor, ideilor sau drepturilor noastre fara a incalca drepturile celorlalti.

Comportamentul asertiv este de cele mai multe ori onest si spontan, iar persoanele care actioneaza astfel sunt de cele mai multe ori increzatoare in propriile puteri si nu se tem sa-si exprime emotiile in fata celor din jurul lor.

Desi acestea nu isi indeplinesc scopul intr-o anumita situatie, ele se simt impacate cu sine deoarece au reusit sa spuna lucrurilor pe nume.

In momentul in care actioneaza asertiv, ele si recapata increderea in propriile puteri, ceea ce le permite sa creeze relatii bazate pe deschidere si sinceritate cu oamenii de langa ei.

2. Comportamentul nonasertiv (pasiv).

Atunci cand apelam la comportamentul nonasertiv, nu reusim sa ne exprimam emotiile sau nevoile in fata celorlalti. De asemenea, ne ignoram drepturile personale si chiar le permitem celorlalti sa le incalce.

De cele mai multe ori, acest tip de comportament este inconstient.

Persoanele pasive ii lasa de obicei pe ceilalti sa aleaga pentru ele si sfarsesc prin a se infuria deoarece se simt dezamagite ca nu au actionat.

Oamenii aleg adesea acest tip de comportament in situatiile neplacute sau tensionante, in ceea ce priveste conflictele sau confruntarile.

3. Comportamentul agresiv.

In ceea ce priveste comportamentul agresiv, lucrurile capata o alta intorsatura deoarece atunci cand actionam astfel, ne exprimam emotiile, gandurile si nevoile intr-o modalitate care ii raneste pe cei din jurul nostru.

Persoanele agresive lupta pentru drepturile lor, insa le ignora pe ale celorlalti. De asemenea, ele ii pot domina si umili pe cei din jurul lor.

Poate ca cel mai mare ajutor pentru fiecare dintre noi este constientizarea trairilor noastre.

Acest element ne poate ajuta sa reusim sa alegem solutia care sa ni se potriveasca si care sa ne ajute sa comunicam in mod sanatos cu cei din jurul nostru.

Daca simtiti nevoia sa aprofundati diferite aspecte ale comportamentului asertiv, va recomandam cu drag cursul nostru online despre asertivitate pe care il gasiti aici.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *