cand-este-cu-adevarat-prea-tarziu
Dezvoltare personala

Cand este cu adevarat prea tarziu?

 cand-este-cu-adevarat-prea-tarziu

cand este cu adevarat prea tarziu

Am observat adesea ca multi dintre noi consideram ca “a trecut vremea” anumitor experiente, fie ele extreme fie obisnuite.

Concluzionam cu resemnare ca nu mai putem intoarce timpul pentru a schimba cursul vietii noastre…

Iar acest lucru este intalnit nu doar in randul batranilor care isi asteapta sfarsitul, ci si in randul tinerilor care par foarte obositi sa traiasca.

Am un prieten in varsta de 20 de ani care si-ar fi dorit sa faca sport de cand era mic. Spune ca a trecut timpul pentru ceea ce-si dorea sa faca si incearca sa gaseasca o serie de scuze in acest sens: de la parintii care nu l-au incurajat pana la incapacitatea lui de a-si exprima aceasta dorinta.

El considera ca este prea tarziu sa-si mai dea o a doua sansa

Pe de alta parte, am vazut oameni recasatoriti (si fericiti!) la 50 de ani, batrani mergand pe role la 80 de ani, adulti care invata o limba straina mult mai tarziu decat altii ar concepe, oameni care incep o a doua facultate dupa 30 de ani…Ceva imi spune ca pentru ei nu este prea tarziu…

Si atunci ma intreb:

Oare nu cumva ritmul vietii noastre depinde intr-o mare masura de curajul de a spera pana la capat in visul nostru?

Oare nu credeti ca fiecare dintre noi detine dreptul de a lua totul de la capat atunci cand simte cu adevarat acest lucru, indiferent de piedicile pe care el insusi si le-a creat pana in acel moment?

De cele mai multe ori, societatea este cea care ne stabileste un ritm in drumul nostru de dezvoltare personala.

Ea ne indica momentul in care sa grabim pasul si tot ea ne indeamna cateodata sa stam pe loc. Insa vinovatia aruncata asupra societatii pentru lucrurile nerealizate din viata noastra este, in cele din urma, un act de imaturitate.

Deoarece exista cu adevarat momente in care avem posibilitatea de a schimba cursul vietii noastre. Trebuie doar sa gasim puterea de a ne asuma aceasta optiune.

Poate ca unele actiuni isi au intr-adevar timpul lor care nu mai poate fi schimbat.

Poate ca ele sunt intr-adevar evenimente fixe pe care le putem accepta sau le putem respinge.

Insa, pe de alta parte, consider ca putem vorbi de o erata a experientelor noastre.

O erata care ne permite sa ne intoarcem intr-un timp trecut si sa analizam greseala respectiva. Si nu stiu daca aceasta erata ne va da permisiunea de a sterge intamplarile trecute, insa cu siguranta ne va ajuta sa prindem incredere pentru a ne continua drumul.

Erata va fi elementul cel mai la indemana care ne va asigura ca uneori nu este prea tarziu sa mai incercam inca o data!

Revenind la intrebarea din titlu, consider ca niciodata nu este prea tarziu pentru a trai experiente atata timp cat inca suntem in viata.

Si nu-mi dau seama daca am fost indemnata sa afirm acestea dintr-un optimism exagerat sau doar dintr-o doza sanatoasa de realism.

Va invit sa ne intrebam cu totii in acest moment: “Care este lucrul pe care mi l-am dorit dintotdeauna si pe care nici astazi nu l-am indeplinit? Mai am acum posibilitatea de a actiona in aceasta directie?”

Daca nu considerati ca este prea tarziu, gasiti putin timp pentru a raspunde la aceasta intrebare.

Eu o sa fac asta chiar acum.

Andreea

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *