autocunoastere si dezvoltare personala
Dezvoltare personala

Autocunoastere si dezvoltare personala

autocunoastere-si-dezvoltare-personala

autocunoastere si dezvoltare personala

Întrebare: De ce consideraţi astăzi că aţi avea nevoie pentru a avea încredere in sine?

Daca ajungeți să vă cunoaşteţi mai bine, atunci aţi avea mai multă încredere? Cum ar fi viata dumneavoastra daca fiecare zi ar fi un test de autocunoastere?

“Autocunoaşterea si dezvoltarea personala mi se pare că se leagă cu a şti cine eşti de fapt tu, înăuntrul tău, cumva toate dezechilibrele sau toate lipsurile vin de acolo; mi se pare că în momentul în care eşti în starea de echilibru nici măcar nu îţi pui problema, pur şi simplu eşti.” (răspuns din public în cadrul unui seminar)

Încercam să ne dăm seamă că, a avea încredere în noi înşine nu se bazează pe vreo condiţie care trebuie îndeplinită, este pur şi simplu schimbarea perspectivei noastre interioare, adică “Cine sunt eu?” dacă ne răspundem la întrebarea aceasta şi înţelegem esenţa noastră interioară poate nici nu se mai pune problema să avem încredere în noi înşine, dar lucrurile sunt aşa, din cauza modului în care noi suntem educaţi în societatea aceasta şi a modului în care trăim, a nivelului de masă, de conştiinţa şi de ceea ce facem aici, eu zic că este imposibil ca cineva să poată avea încredere în el însuşi 100%.

Inclusiv managerul care pare de succes, top modelul care pare de succes sau oricine, toţi sunt plini de probleme, pentru că însăşi esenţa vieţii lor sau pe ceea ce se bazează toţi este o iluzie, nu ai cum să crezi într-o iluzie. Este ca şi cum: ai încredere că balonul acesta de săpun nu se sparge, nu?…

De obicei lumea în cursuri şi în tot felul de dezvoltări spirituale asta caută, să-şi amelioreze balonul de săpun tot mai mult, să-l perfecţioneze astfel încât să-şi consolideze rădăcini în el şi să aibă încredere în ei înşişi. Adică să ajungă la o formă de ego, un egocentrism atât de performant, încât să fii un balon de săpun super rezistent şi cu încredere în el şi care să gândească optimist şi care să reuşească, dar mai devreme sau mai târziu se sparge … o persoana care se maschează în atâtea feluri – şi căreia îi trebuie o mare forţă să se vadă- la un moment dat se vede, pentru că o mască nu este adevărul.

Aceasta în ceea ce priveşte natură noastră materială, natură noastră umană, corpul fizic, ego-ul. În schimb dacă cineva vrea cu adevărat încredere şi pace internă – pentru că aceasta ar fi că primă consecinţă a încrederii – o relaxare profundă, o pace internă, atunci nu mai are cum să rămână în balonul de săpun care din construcţie este supus deteriorării, ruperii, creşterii şi descreşterii, cum totul în materie este… dar dacă ne mutăm de la acest balon şi căutăm rădăcinile noastre care sunt în fiinţa noastră eternă şi care este dincolo de formă, atunci poate nici nu ne mai punem problema de încredere. Şi spunând cuvântul acesta “încredere” îmi vine în minte un copac, adică tu ai nişte rădăcini, nu mai eşti un balon plutitor de săpun împins de vânt încoace şi încolo, ai nişte rădăcini în sursă şi nu mai eşti tăiat.

Când vorbim de ego, eşti separat; cum poţi să ai încredere în tine dacă eşti în separare? din start eşti că o maşină fără roţi, unde să te duci? şi atunci că să încercăm să reparăm balonul acesta de săpun, ego-ul nostru, am putea face pur şi simplu un switch către esenţa noastră, către fiinţa noastră de lumină şi să vedem ce se întâmpla acolo şi cum putem intra în contact cu noi în această esenţă, în care nu mai eşti tu că persoană fizica, ci pur şi simplu eşti liber de toate prejudecătile, de toate gândurile, de toate proiecţiile mentale, pur şi simplu eşti… şi în iubire.

*fragmente din seminar
Centrul de Dezvoltare Personala si Spirituala SOLISIS, www.solisis.org

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. liliana spune:

    Corectare e mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *