Ce efecte au asteptarile parintilor asupra copiilor?

Publicat: 3 decembrie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

ce-efecte-au-asteptarile-parintilor-asupra-copiilor

ce efecte au asteptarile parintilor asupra copiilor

Asteptarile parintilor pot avea efecte puternice asupra motivatiei copiilor, cat si asupra conturarii propriilor asteptari in drumul lor de dezvoltare personala. Razboiul copii contra parinti poate fi astfel alimentat superficial, din lipsa unei perspective realiste asupra acestui conflict.

In timp ce asteptarile sanatoase si realiste pot incuraja succesul copiilor, asteptarile nerealiste ii pot conduce catre esec.

De asemenea, acestea ii pot conduce catre anxietate si descurajare, mai ales in momentul in care un copil nu poate face fata asteptarilor care se revarsa asupra lor.

Pe de alta parte, asteptarile prea mici ale parintilor nu-i ajuta pe cei mici sa-si vada sau sa-si cunoasca intregul potential.

Perpetuarea tiparelor familiale si a conflictului copii contra parinti

De obicei, asteptarile nerealiste ale parintilor provin din modalitatea in care acestia au fost crescuti la randul lor de parintii lor.

Psihologul Mimi Hudson explica de ce parintii incearca adesea sa compenseze nevoile lor neimplinite prin setarea unor asteptari la adresa copiilor.

Aceste asteptari sunt bazate adesea pe experientele parintilor mai mult decat pe nevoile copiilor.

De exemplu, parintii care nu au fost multumiti de rezultatele lor la scoala, vor avea tendinta de a pune accentul pe realizarile scolare ale propriilor copii.

Parintii ar trebui sa fie constienti de nevoile unice ale copiilor lor, cat si de punctele lor forte. De asemenea, ei ar trebui sa-si exerseze gradul de constientizare atunci cand isi stabilesc asteptarile pe care le vor avea de la copiii lor.

Imaginea de sine a copiilor

Asteptarile parintilor pot afecta modalitatea in care acestia isi percep potentialul, cat si capacitatea de a face fata anumitor sarcini.

De exemplu, daca parintii vor avea asteptari diferite in legatura cu modalitatea in care baietii si fetele ar trebui sa se poarte, ei vor interioriza aceste asteptari comportamentale.

Desi aceste credinte pot fi adesea pozitive, exista si o serie de convingeri negative care pot afecta imaginea copilului asupra propriei persoane, mai ales atunci cand dorintele parintilor nu corespund cu cele ale copiilor.

Autodisciplina si dezvoltarea personala

Asteptarile parintilor pun accentul asupra modalitatii in care copiii aleg sa se autodisciplineze.

Atunci cand parintii au o atitudine de sustinere si cand stabilesc anumite comportamente pe care acestia sa le urmeze, parintii pot fi un adevarat ajutor pentru a-si invata copiii diferite maniere sau modalitati de a interactiona in societate.

Totusi, pentru ca asteptarile sa aiba drept rezultat comportamentele pozitive ale copiilor, regulile parintilor ar trebui sa fie corespunzatoare varstei copiilor, cat si nivelului lor de maturitate sau aptitudinilor pe care le detin in acel moment.

Daca regulile lor includ asteptari care depasesc capacitatile copiilor, acestea pot crea anxietate si ii pot determina sa aiba un sentiment de inferioritate.

Ceea ce ar trebui sa inteleaga parintii este ca fiecare copil este unic si ca in momentul in care vor stabili astepratile la adresa fiecaruia trebuie sa tina cont atat de capacitatile, cat si de limitarile fiecarui copil in parte.

Daca copilul este la varsta de jocuri pentru copii, a-l obliga sa citeasca filosofie este o asteptare atat de absurda incat trebuie reevaluata.

Speram ca acest articol sa ajute parintii sa inteleaga ca inainte de a proiecta propriile asteptari si nereusite la adresa copiilor sai, ar trebui sa priveasca mai intai in interiorul acestora si sa inteleaga care sunt dorintele pe care ei le resimt in fata vietii.

Poate ca pentru niciun parinte aceasta munca nu va fi una usoara, insa cu siguranta nu va fi una imposibila.

Voi va proiectati asteptarile la adresa copiilor vostri?

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *