Creativitatea este un subiect pe care cu totii ne dorim sa il imbunatatim pentru a avea o alta perspectiva asupra evenimentelor din viata noastra.
Dezvoltare personala

6 sfaturi practice pentru a fi mai creativi

6-sfaturi-practice-pentru-a-fi-mai-creativi

6 sfaturi practice pentru a fi mai creativi

Creativitatea este un aspect pe care cu totii ne dorim sa il imbunatatim pentru a avea o alta perspectiva asupra evenimentelor din viata noastra.

Regasiti mai jos 6 sfaturi practice pentru a deveni mai creativi:

1. Pune-ti restrictii!

Faimosul Dr. Seuss a scris povestea “Oua verzi si sunca” dupa ce a pariat cu cineva ca nu poate scrie o poveste in care sa foloseasca mai putin de 50 de cuvinte. Sfatul ar fi acela de a ne pune anumite restrictii atunci cand vine vorba de propria creativitate. De exemplu, daca in general scriem povesti de 1000 de cuvinte, putem incerca varianta de 500 de cuvinte. Faptul ca ne vom limita din ce in ce mai mult ne poate scoate la iveala o parte creativa de care poate nu suntem constienti.

2. Reconceptualizarea problemei.

Cercetarile au demonstrat ca oamenii creativi au tendinta de a reconceptualiza o problema cu mult timp inainte de a incepe o sarcina creativa. Einstein spunea odata “Daca as avea o ora la dispozitie pentru a rezolva o problema, as petrece 55 de minute pentru a ma gandi la problema si 5 minute pentru a ma gandi la solutii”. In loc sa ne gandim la scopul unui proiect creativ (de exemplu: “Trebuie sa creez o pictura memorabila”) ar fi indicat sa revizualizam problema dintr-un unghi de vedere mai cuprinzator (“Ce fel de pictura ar evoca emotia singuratatii in urma unei despartiri?”).

3. Ramai pozitiv!

Chiar daca uneori starile negative ne pot accentua creativitatea, cercetatorii au demonstrat ca munca noastra cea mai buna este realizata atunci cand dispunem de o energie pozitiva. De fapt, emotia iubirii sau chiar faptul ca avem in minte iubirea incurajeaza cel mai mult gandirea creativa.

A ne directiona spre o stare pozitiva nu este atat de banal pe cat poate parea – un numar mare de imbunatatiri ale starii noastre (exercitiul fizic rapid, imaginarea viitorului, amintirea momentelor placute) ne vor influenta dispozitia, iar eforturile noastre creative vor fi la cote maxime atata timp cat atitudinea noastra ramane pozitiva.

4. Foloseste gandirea anticipativa.

Aceasta consta in a ne intreba: “Cum ar fi fost daca?”. Studiile arata ca astfel de intrebari ne accentueaza creativitatea pentru perioade scurte de timp. Pentru a experimenta aceasta tehnica, ia anumite intamplari care au avut loc deja si imagineaza-ti alte rezultate.

5. Viseaza cu ochii deschisi…

Daca cercetarile au aratat ca visatul cu ochii deschisi ne ajuta in sfera creativitatii, este important sa notam ca diferite studii au aratat ca aceasta tehnica de dezvoltare personala functioneaza abia in momentul in care am depus un minim efort spre realizarea dorintei noastre.

6. Gandeste-te la ceilalti.

Un alt lucru demonstrat de cercetatori a fost acela ca “distanta psihologica” este o parte importanta din a fi creativ. De exemplu, cineva care se gandeste ca munca lui va fi intr-un fel de folos celorlalti vine cu o serie de idei noi spre deosebire de cei care se gandesc numai la ei atunci cand dau nastere unei lucru.

Voi ce alte modalitati de a fi mai creativi cunoasteti?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *