5 lucruri pe care nu le stiai despre tine
Poti afirma despre tine ca te cunosti cu adevarat?
Stii care sunt reactiile corpului tau in anumite momente din viata ta? Oricat de mult am considera ca ne cunoastem, exista intotdeauna un amanunt pe care il mai putem afla despre viata noastra. Iata 5 lucruri pe care poate nu le stiai despre tine si despre organismul tau:
1. Pielea ta are 4 culori.
Fara a fi colorata, pielea apare alba. Zona din jurul vaselor de sange adauga o nuanta de rosu. De asemenea, pigmentul galben coloreaza tesuturile. In cele din urma, in raport cu razele ultraviolete, melanina apare neagra in cantitati mari. Aceste combinatii creaza culorile pielii tuturor popoarelor Pamantului.

2. Lumea rade o data cu tine.
Doar faptul ca privim pe cineva cum casca ne induce acelasi comportament. Acelasi lucru este valabil si in cazul rasului, considerat de oamenii de stiinta un semn social pentru mimetism. Atunci cand auzim un raset, partea creierului asociata cu miscarile faciale este stimulata. Mimetismul joaca un rol important in interactiunea sociala. Semne precum stranutul, rasul, plansul si cascatul pot fi modalitati de a crea legaturi stranse in cazul unui grup in a noastra dezvoltare personala.

3. Pubertatea remodeleaza structura creierului nostru.
Stim cu totii ca schimbarile hormonale din corpul nostru sunt necesare pentru a incuraja cresterea si pentru a pregati corpul de reproducere. Totusi, de ce este adolescenta atat de neplacuta din punct de vedere emotional? hormonii precum testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor din creier, iar schimbarile realizate in structura creierului au multe consecinte comportamentale.

4. O mare parte din mancare este pentru gandire.
Chiar daca detine un procent de 2% in intreaga greutate a corpului, creierul cere 20% din caloriile si oxigenul primit de intregul corp. Pentru a ne pastra tartacuta plina de resurse, 3 artere cerebrale majore pompeaza constant cu oxigen.

5. Pozitia corpului ne afecteaza memoria.
Nu-ti amintesti aniversarea iubitului tau? Incearca sa te apleci intr-un genunchi. Amintirile sunt inradacinate in simturile noastre. Un miros sau un sunet poate evoca un episod din copilaria noastra. Conexiunile pot fi mai mult sau mai putin vizibile. Un articol din “Cognition” sustine ca ne amintim cu mai multa usurinta episoade din trecutul nostru stand intr-o pozitie similara cu cea a evenimentului pe care dorim sa-l evocam.