Dezvoltare personala

4 mituri despre creierul uman

4-mituri-despre-creierul-uman

4 mituri despre creierul uman

Se intampla adesea sa preluam o informatie fara a o trece prin filtrul ratiunii sau prin filtrul altor surse. Astfel iau nastere miturile despre creierul uman.

Deoarece nici creierul nostru nu a scapat de sub amprenta unor catalogari grabite, in acest articol va vom prezenta 4 mituri despre creierul uman:

1. Ne folosim numai 10% din creierul uman.

Probabil ca acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri despre creierul uman. Oamenii se folosesc adesea de acest mit pentru a se autosugestiona ca sunt capabili de lucruri mai marete. La urma urmei, daca ne-am folosi doar 10% din creier, ganditi-va cate am realiza daca am folosi si procentul ramas.

Cum stau lucrurile in realitate? Cercetarile arata ca fiecare zona a creierului are propria functie. Daca mitul mai sus amintit era adevarat, distrugerea celulelor creierului ar fi fost foarte rapida. Mai mult decat atat, chiar si cele mai mici portiuni ale creierului nostru ne pot afecta functionarea acestuia. Va intrebati atunci cum ar fi daca am folosi doar 10% din creierul nostru?

2. Oamenii isi folosesc fie emisfera dreapta, fie emisfera stanga.

Acesta este unul dintre cele mai controversate mituri. Probabil ati auzit ca exista oameni care spun ca isi folosesc mai mult emisfera dreapta, iar altii care afirma ca isi folosesc emisfera stanga. Despre cei din prima categorie se spune ca sunt fiinte mai creative si mai expresive, in timp ce urmatorii sunt analitici si logici.

Cum stau lucrurile in realitate? Chiar daca expertii recunosc ca putem vorbi de o dihotomie a functiilor creierului, nicio persoana nu isi foloseste in totalitate emisfera stanga sau emisfera dreapta. De fapt, realizam cel mai bine o sarcina atunci cand intregul creier este folosit.

3. Oamenii au cel mai mare creier.

Creierul uman este destul de mare comparativ cu restul corpului, insa o prejudecata legata de creier este aceea ca dintre toate organismele vii, oamenii au cel mai mare creier.

Cum stau lucrurile in realitate? Greutatea creierului unui adult este de 3 kg, iar dimensiunea este de 15 cm, in timp ce creierul unui casalot are 18 kg!

4. Ne-am nascut cu toate celulele creierului pe care le avem si o data ce vom muri, aceste celule vor disparea pentru totdeauna.

Se spune ca adultii au atat de multe celule ale creierului incat nu se formeaza niciodata altele noi. O data ce acestea se deterioreaza, s-au pierdut oare pentru totdeauna?

Cum stau lucrurile in realitate? Recent, cercetatorii au descoperit ca in creierul nostru se formeaza celule noi de-a lungul vietii noastre.

Voi ce alte mituri despre creier cunoasteti?

Resurse: http://psychology.about.com/

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *