terapia prin meditatie
“Concentrarea ne trezeste forta interioara si o canalizeaza, dizolva obstacolele din calea noastra, atrage oportunitati, dezvoltare personala si inspiratia divina. In foarte multe feluri, concentrarea este singura cale catre succes. ” spune un citat din “Arta si stiinta Raja Yoga”.
Pentru a intelege mai multe aspecte despre importanta meditatiei, efectele ei asupra stresului si valoarea terapeutica a meditatiei in procesul nostru de evolutie spirituala, sa urmarim acest film in care ne vorbeste un specialist, care practica meditatia de 30 de ani si este conducatorul uneia dintre cele mai mari comunitati spirituale din lume, Ananda:
Cum sa facem insa, la modul concret, primii pasi spre lumea meditatiei? Mai jos prezentam o tehnica de meditatie extrem de simpla, care poate fi practicata cu succes de incepatori si poate deveni o terapie, daca este practicata cu regularitate:
E recomandat sa te asezi confortabil, cu coloana vertebrala dreapta. Cu ochii inchisi, imagineaza-ti punctul dintre sprancene, cel de-al treilea ochi. Inspira incet, numarand pana la 8. Tine-ti respiratia pana numeri la 8, si concentreaza-ti atentia asupra punctului dintre sprancene. Acum expira incet numarand pana la 8. Repeta de la trei pana la sase ori.
Dupa ce ai inspirat si ai expirat complet, pe urmatoarea inspiratie spune mental:” Hong” si pe expiratie spune tot mental : “Sau”. “Hong Sau” inseamna “Eu sunt spirit”.
Nu incerca sa-ti controlezi respiratia, ci las-o sa curga natural. Incearca sa simti cum insasi respiratia in sine spune “Hong Sau”. Simte respiratia din momentul in care intra pe nari. Fii cat de atent se poate. Daca ai dificultati in a-ti simti respiratia, te poti concentra pe procesul respiratiei in sine, simtind cum ti se dilata si se contracta pieptul.
Pe masura ce devii mai calm, incearca sa-ti simti respiratia mai mult in nas.Asigura-te ca privirea ta interioara se uita la punctul dintre sprancene. Daca mintea iti rataceste, adu-o inapoi la prin concentrare asupra respiratiei si asupra mantrei.
Secrete de ajutor in timpul meditiatiei:
Controleaza-ti respiratia. Nu trebuie sa faci nici un efort sa-ti controlezi respiratia. Las-o sa curga natural. Treptat, vei observa ca pauzele intre inspiratie si expiratie sunt mai lungi. Bucura-te de aceste pauze, pentru ca ele sunt intrezarirea starii de pace din starea de meditatie avansata. Pe masura ce devii mai calm, vei observa ca respiratia ta devine mai lenta incat pare greu sa mai respiri.
Cat de mult sa exersezi. Depinde numai de tine cat timp vrei sa exersezi, insa trebuie sa inchei inspirand adanc si expirand de trei ori. Apoi, mentine-ti mintea si energia focalizate si incearca sa simti pace, iubire si bucurie in interiorul tau. Stai pentru cel putin 5 minute si bucura-te de starea de relaxare in care te afli.
Unde sa meditezi. Daca este posibil, stabileste-ti un spatiu dedicat meditatiei. Asta te va transfera déjà intr-o stare de meditatie. O camera micuta este ideala. Nu ai nevoie in definitiv decat de un scaun micut.
Postura. Sunt multe moduri de a sta. Poti sta pe un scaun cu spatar, sau pe podea, in diferite moduri. Doua lucruri sunt esentiale: trebuie sa stai drept si sa te poti relaxa complet.
Pozitia ochilor. Focalizeaza-ti atentia asupra punctului dintre sprancene. Aceasta zona, numita “ochiul spiritual” , este central unei energii spirituale deosebite. Ochii ar trebui sa stea inchisi si nemiscati, si sa priveasca in sus.
Sursa: www.ananda.org