Relatiile personale reprezinta principala prioritate pentru marea majoritate a oamenilor.
De exemplu, daca te afli intotdeauna in cautarea iubirii, inseamna ca nu iti sunt clare motivele pentru care doresti sa fii iubit.
In acest sens, multi oameni se gandesc: “O, ce bine ar fi daca m-ar iubi si pe mine cineva.”
Din pacate pentru ei, nu asa functioneaza lucrurile.
Unul dintre exercitiile pe care vi le vom recomandam in randurile de mai jos este sa scrieti pe o foaie de hartie tot ceea ce va doriti de la o relatie: umorul, intimitatea, comunicarea deschisa, etc.
Recititi apoi lista. Vi se par acestea imposibil de atins? Cate dintre aceste cerinte le manifestati?
Un lucru pe care dorim sa-l mentionam este ca exista o diferenta foarte intre mare intre nevoia de a fi iubit si disperarea nascuta din dorinta de a fi iubit.
Daca esti “disperat” dupa iubire, inseamna ca iti lipseste iubirea si aprobarea celei mai importante persoane din viata ta: tu insuti. In astfel de cazuri, oamenii gasesc solutia in relatiile codependente.
Atunci cand simtim nevoia acuta ca altcineva sa ne implineasca, noi suntem codependenti.
Daca ne bazam pe altcineva care sa aiba grija de noi, astfel incat sa nu mai fim nevoiti sa facem acel lucru, inseamna ca suntem codependenti.
Multi oameni care provin din familii disfunctionale au invatat tiparul codependentei in familia in care au crescut.
Daca ii spui mereu unei persoane apropiate ce trebuie sa faca, inseamna ca incerci sa o manipulezi.
Pe de alta parte, daca incerci sa iti transformi propriile tipare mentale, lucrurile vor intra in mod natural pe fagasul lor normal.
Stai in fata oglinzii si gandeste-te la convingerile negative care ti-au fost inoculate in copilarie si care ti-au afectat intotdeauna relatiile.
Iti poti da seama ca tu recreezi in permanenta aceleasi comportamente?
Gandeste-te acum la convingerile pozitive care ti-au fost inoculate in copilarie.
Ce fel de comportamente iti induc acestea, prin comparatie cu cele pozitive?
Apoi spune-ti ca gandurile negative nu-ti mai sunt de folos, iar daca simti nevoia, inlocuieste-le cu afirmatii pozitive.
Noteaza in scris noile afirmatii si plaseaza-le undeva la vedere. Fii rabdator cu tine insuti. Noile convingeri au nevoie de timp pentru a se putea integra in subconstient, la fel cum au avut nevoie si cele vechi.
Retine: daca vei incepe sa contribui in mod direct la indeplinirea nevoilor tale, tu nu vei mai fi atat de vulnerabil, de codependent.
Totul depinde de cat de mult te iubesti pe tine insuti.
Daca vei reusi sa faci acest lucru, vei ramane centrat, calm si sigur pe sine, iar relatiile codependente isi vor chimba treptat cursul.
Vei constata ca vei ajunge sa reactionezi diferit in fata unor situatii si a unor oameni diferiti. Sau ca treburile care altadata ti se pareau disperate sau urgente nu vor mai conta atat de mult.
In relatiile codependente, partenerul este cea mai profunda oglinda.
Astfel, dorinta disperata de a primi iubirea, atentia sau grija lui nu este altceva decat propria nevoie de a ne iubi mai mult pe noi insine…