cat de importanta este relatia tata fiica
Relatii

Cat de importanta este relatia tata – fiica?

Prezenta tatalui contureaza stima de sine, increderea si parerea despre barbati pe care fiica lui o va avea mai tarziu.

Mai departe, modalitatea in care un tata priveste viata este un exemplu concret despre modalitatea in care ea incearca sa-si construiasca propria viata, chiar daca alege sa traiasca altfel experientele sale.

Ceea ce conteaza cu adevarat in relatie tata – fiica este ca tatal sa incerce sa-si construiasca o viata sincera in care sa evite ipocrizia astfel incat modelul pe care fiica sa incearca sa-l urmeze sa fie unul autentic, bazat pe felul acestuia de a se comporta, nu pe o minciuna.

Cultura in care traim ii indeamna pe tati sa se implice inca din frageda pruncie in viata fiicelor sale. Inca de atunci, ei sunt incurajati sa schimbe scutece, sa faca baie fetitei, sa o adorma sau chiar sa o calmeze atunci cand plange. Prezenta si eforturile sale sunt importante inca de inceputul relatiei tata- fiica.

Potrivit psihologilor, aceasta modalitate de a petrece timpul este cruciala indiferent de varsta pe care o are fiica. Nu este de ajuns sa fie alaturi de ea doar cand face primii pasi, ci si la gradinita, scoala, adolescenta si asa mai departe.

Tatal si imaginea pe care fiica o are despre propria persoana

Implicarea tatalui in viata fiicei sale este un ingredient crucial in dezvoltarea respectului de sine.

Au fost identificate o serie de elemente de bun simt pentru tati cu scopul de a-si ajuta fiicele sa-si construiasca un nivel de stima sanatos sau sa diminueze posibilitatea unei stime de sine distructive: incurajarea verbala, prezenta in viata acesteia, incercarea de a empatiza cu emotiile sale, interesul fata de hobbyurile sale si capacitatea de a o asculta atunci cand are nevoie.

Toate aceste actiuni pot fi destul de provocatoare in diferite momente ale vietii noastre. Oricat de mult ar incerca, tatal nu poate fi mereu alaturi de fiica sa din motive mai mult sau mai putin relevante. Este posibil ca aceasta lipsa sa fie resimitita destul de profund de fiica si sa-i creeze o serie de rani.

In astfel de cazuri, comunicarea pare a fi adevarata solutie. Tatal ii poate spune fiicei sale: “Sunt destul de ocupat in aceasta perioada, insa asta nu inseamna ca nu te mai iubesc sau ca nu ma intereseaza ceea ce tu traiesti acum. Incerc doar sa gasesc posibilitatea de a-mi rezolva problemele pentru a reusi sa petrec apoi timp cu tine.”

Relatia cu tatal influenteaza relatiile amoroase ale fiicei?

Puteti citi enuntul de mai sus ca pe o afirmatie, nu ca pe o intrebare. Relatiile de lunga durata ale femeilor vor purta intotdeauna amprenta relatiei cu tatal. Femeia va avea tendinta de a cauta caracteristicile tatalui sau in partenerii pe care ii va intalni.

De asemenea, este important ca relatia dintre parintii ei sa fi fost una armonioasa astfel incat modelul familial pe care l-a vazut sa fie unul echilibrat. Sunt foarte multe aspecte pe care relatia tata – fiica le include. De cele mai multe ori, fetele resimt o serie de lipsuri chiar daca tatal a incercat sa le ofere tot ceea ce este mai bun.

Ramane ca ele sa aleaga daca se vor incrunta atunci cand vor privi aceasta cicatrice sau daca o vor mangaia si vor incerca sa o inteleaga. Dupa cum bine spunea cineva, e alegerea noastra cum ne traim cea de-a doua copilarie…

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Andreea spune:

    Si daca tatal nu a fost deloc prezent in viata fiicei lui, sau a fost prezent mai mult negativ, fiica privind cum mama ii este batuta de un fel de animal pe care la un moment dat il numea tata…sau cand il vedea ocazional pe acasa…sincer, nici nu imi mai aduc aminte clar figura lui…cum m-ar putea influenta acest lucru?
    Multumesc.

    1. Buna, Andreea, in cazul asta relatia cu tatal este mult mai dureroasa, pentru ca pe e o parte il asociem pe tata cu durerea pe care ne-a provocat-o si vrem sa ne departam de el, si pe de alta parte continuam sa tanjim, cu o bucatica in sufletul nostru, dupa dragostea paterna care i-a lipsit copilului noi…Iar acest tipar de dorinta de apropiere si tendinta de a ne departa in acelasi timp poate fi recreat apoi in toate relatiile noastre cu barbatii. Cam asta pot sa iti spun acum, daca vrei sa investighezi mai mult poate vei fi interesata de metoda constelatiilor familiale: http://www.aimee.ro/vindecare-si-autovindecare/radacini-si-aripi-workshop-de-constelatii-familiale/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *