Relatia parinti-adolescenti

Publicat: 13 noiembrie 2009
Comentarii: Fără răspunsuri

Relatia parinti adolescenti - aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
Iata un nou articol scris din perspectiva unei adolescente care isi exprima punctul de vedere asupra unui subiect de interes, si in acelasi timp, dureros: relatia parinti-adolescenti, cum se poate comunica mai bine in cadrul acestei relatii si cum se pot construi punti acolo unde sunt multe ziduri.

” Relatia dintre parinti si copii poate fi una extrem de buna si realista sau una extrem de neplacuta si egoista. Asta depinde in principal de mentalitatea parintilor. Noi copiii, pana in varsta de 18 ani, suntem, de obicei, tratati ca niste marionete ale parintilor care, de multe ori isi varsa nervii pe noi, si ne spun ce sa facem ca si cum noi ne-am nascut pentru a le face pe plac.Pentru ca relatia dintre parinti si copii sa fie excelenta trebuie intotdeauna actionat pe plan psihologic, atat din partea copilul cat si din partea parintilor.Totul depinde de suflet si de caracter.

Ce trebuie sa faca parintii ca sa isi tina aproape copiii si sa nu ii indeparteze?

  • Parintele sa puna intotdeauna suflet in ceea ce face.
  • Parintele sa invete sa asculte dorintele copilului, indiferent de varsta lui.
  • Parintele sa stie sa fie bland si calm in situatii extreme si sa invete copilul de bine prin metoda psihologiei inverse ( cu cat sunteti mai egoisti fata de copil, sau il maltratati si nu il lasati sa faca ce isi doreste, cu atat mai mult se va indeparta )
  • Parintele sa fie cu un caracter deosebit, sa nu fie violent in limbaj sau in comportament…cu alte cuvinte sa fie un exemplu pentru copii. In generatia mea, majoritatea copiilor (indigo,cristal sau curcubeu) sunt exemplu pentru parinti.
  • Dragi parinti, nu uitati ca trebuie si multa intelepciune in fata copiilor.
  • Parintii trebuie sa aduca copilului la cunostiinta bunele maniere printr-o metoda mai elocventa, de obicei prin exemplu personal. Uitati-va in inima voastra si veti sti ce trebuie facut.
  • Faceti tot posibilul sa nu existe divort in familie, asta poate afecta extrem inima unui copil si se va simti ca un strain.
  • Nu va certati copii daca nu vor sa ajunga in viitor ceea ce doriti dumneavoastra. Lasati-i sa fie liberi, sa fie cine vor ei sa fie, nu cine doriti dumneavoastra. Fiti realisti, nu idealisti sau materialisti!

Ce trebuie sa faca copiii ca sa mentina o relatie buna cu parintii?

  • In primul rand, sa nu minta si sa fie sinceri, intotdeauna.
  • Sa nu reactioneze niciodata atunci cand parintii sunt nervosi.
  • Sa invete si sa nu aiba ideea ca invata pentru parinti, ci pentru viitorul lor.
  • Sa-si respecte aproapele.
  • Sa mearga mai departe, cu capul sus, indiferent de problemele de familie.

Comunicarea parinti-copii.

Comunicarea trebuie sa existe in fiecare saptamana, de preferat in weekend, in cadrul unui “consiliu de familie”. Parintii  ar trebui sa fie intelepti si maleabili si sa lase copilul sa invete din propriile greseli. Copiilor le e teama adeseori sa comunice si sa fie sinceri, de frica reactiei pe care o pot starni. Cand vine vorba de o mica cearta, voi, parintilor, puneti-va intrebarea urmatoare: “Eu cand am fost copil, nu i-am dat bataie de cap mamei? Si eu am fost la fel, trebuie sa-mi inteleg copilul”.

Ce ii deranjeaza pe parinti la copii?

Pe parinti ii deranjeaza ca mentalitatea lor nu mai e inteleasa de catre copiii lor. Asta nu e vina copilului si nu e un lucru rau, pentru ca este o dovada a evolutiei. Dragi parinti, nu uitati ca un om adevarat trebuie sa faca ceea ce e bine pentru el, chiar daca este periculos. Asta defineste un om.

 

Ce ii deranjeaza pe copii la parinti?
Ii deranjeaza faptul ca nu sunt ascultati cu adevarat. Ii deranjeaza ca nu sunt luati in serios si ca aud adeseori fraza: “Nu ai niciun drept sa vorbesti asa pana in 18 ani !”Ei bine, asta e o absurditate si o dovada de egocentrism din partea parintelui. De fapt, multi parinti se gandesc la reputatia lor si la nevoile ego-ului lor cand spun astfel de lucruri. Dragi parinti, e timpul sa fiti voi insiva si sa nu mai aplecati urechea la ceilalti!

 

Ce asteptari au copiii de la parinti?
Copii vor iubire, calm si libertate. Cand un parinte da dovada de posesivitate, relatia se poate deteriora foarte mult.

 

Ce asteptari au parintii de la copii?

Parintii uneori au asteptari extrem de mari asupra copilului.Ganditi-va intai daca copilul e pregatit mental sa actioneze cum ati dori dumneavoastra. Cum am zis si mai sus, e bine sa lasati copiii sa fie ce vor ei! Asa veti reduce certurile din familie si veti da copilului putere.

 

Reguli pentru parinti:

  • Respectati intimitatea adolescentului
  • Dati sfaturi, dar si exemple comportamentale
  • Aratati afectiune adolescentului
  • Incurajati ideile adolescentului
  • Nu faceti discriminari
  • Tratati tanarul adolescent ca pe un adult responsabil
  • Nu crititati alegerile prietenilor adolescentului
  • Vorbiti cu adolescentul despre subiecte delicate: educatia sexuala, dezvoltare personala, evolutie spirituala
  • Nu fiti exagerat de posesivi

 

Reguli pentru adolescenti:

 

  • Respectati intimitatea parintilor
  • Pastrati secretele din familie
  • Fiti politicosi
  • Invitati prietenii in casa
  • Nu va criticati parintii in public
  • Discutati cu parintii despre politica si religie

 

Asadar, cateva idei, la final, privind stilul in comunicare parinti/copii, pentru intelegerea profunda a perioadei adolescentei: este de preferat o abordare permisiva a adolescentului fata de una autoritara, un comportament caracterizat prin caldura afectiva, rasplata acordata pentru merite. Aceasta are consecinte favorabile in achizitionarea de catre adolescent a unor structuri de baza a personalitatii lui, a independentei de a avea o identitate.

In familiile cu dezvoltare normala, adolescentii sunt mult mai cooperanti, sunt veseli, invata sa spuna glume, sa rada si sa se bucure. S-a constatat ca acesti adolescenti invata cu mai multa usurinta sa stocheze si sa distribuie informatia, fata de adolescentii cu tulburari de comportament, cauzate de probleme de comunicare in familie.”

Andreea, 16 ani, utilizator Aimee.ro, resurse dezvoltare personala si evolutie spirituala

 

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *