Nu il putem schimba pe celalalt, dar putem schimba relatia cu celalalt

Publicat: 15 decembrie 2009
Comentarii: Fără răspunsuri
Nu il putem schimba pe celalalt dar putem schimba relatia cu celalalt - aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
In relatiile apropiate, intime sau familiale, precum si in relatiile sociale si profesionale, avem deseori tentatia de a-l schimba pe celalalt. Acest lucru nu se exprima sub forma unei cereri, ci cel mai adesea, sub forma reprosurilor: ”Ar trebui sa ma asculti mai des, nu esti niciodata langa mine cand am nevoie de tine. Daca ai sta mai mult acasa, copiii nu ar mai face prostii pe strada.”

Aceasta dorinta de a-l schimba pe celalalt apare atunci cand ceva nu merge bine in relatia respectiva. Cand celalalt ne enerveaza, ne deranjeaza , nu ne mai multumeste:
”El /ea trebuie sa se schimbe, asa totul va fi mai bine!” credem noi.

Avem tendinta sa credem ca nu vor mai fi probleme, ca lucrurile vor fi mai simple si mai usoare daca celalalt…nu ar fi asa cum este! Daca s-ar schimba, noi am putea sa ramanem la fel! Astfel, incercam sa reducem cat putem de mult propria noastra schimbare!

Dar acest mod de a proceda ne costa foarte scump, ne consuma multa energie si, mai ales, nu schimba deloc situatia, dand nastere la aceleasi plangeri, la aceleasi neintelegeri. De altfel, chiar daca celalalt se schimba, se adapteaza pentru a ne face noua placere sau pentru a diminua tensiunea relationala, se pare ca isi va relua repede vechile comportamente.

Putem in schimb sa schimbam relatia noastra cu celalalt si sa spunem:

 • “Altadata te criticam, astazi pot, fara sa te acuz sau sa iti reprosez ceva, sa iti vorbesc despre ceea ce simt si despre ceea ce gandesc, sa iti spun punctul meu de vedere.” sau
 • “ Am invatat sa vorbesc despre mine, despre ceea ce traiesc eu, mai degraba decat sa iti port pica pentru ceea ce esti tu.” , sau
 • “ Eu trebuie sa fac in asa fel incat sa ma intelegi daca nu raspunzi pozitiv la asteptarile mele. Altadata, nu numai ca nu raspundeai acestora, dar aveam sentimentul ca nu le ascultai: singurul lucru pe care mi-l spuneai era ca sunt nemultumita, frustrata.”
Sa ne reamintim de faptul ca suntem intotdeauna trei intr-un schimb de dezvoltare personala: cei doi parteneri si relatia – care poate fi simbolizata printr-o esarfa, care uneste doua fiinte. De obicei, incercam sa il influentam pe celalalt, uitand ca putem sa schimbam cel putin doua lucruri importante in ceea ce ne priveste: sa nu-l mai criticam pe celalat, sa nu il mai acuzam, sa nu il mai atacam si sa indraznim sa spunem ceea ce simtim si traim intr-o situatie data, marturisind ceea ce am trait, emotiile noastre, sensibilitatea noastra, adica sa acceptam sa ne exprimam si sa ne analizam in fata celuilalt.

Acest lucru presupune faptul ca celalalt sa nu confunde exprimarea in cuvinte (care ne priveste pe noi-insine) cu o acuzare (care i se adreseaza lui), daca nu, jocul se va inversa: acum va vrea el sa ne schimbe! In anumite cupluri acest lucru este o activitate cotidiana!

Miza oricarei relatii nu consta doar in faptul de a fi intelegere intre cei doi parteneri, ci mai ales de a face sa coabiteze diferentele.

 • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

 • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

  Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *