independenta se invata in doi
Relatii

Independenta se invata in doi

De foarte multe ori cand am auzit diferite persoane vorbind despre independenta in relatia de cuplu, am observat ca unele dintre ele nu se aflau intr-o astfel de situatie.

Le apreciam echilibrul si modalitatea sanatoasa de a se raporta atat la propria persoana, cat si la un posibil partener de viata, insa lipsea ceva. Merita accentuat cuvantul posibil.

In ceea ce priveste propria independenta, ma consider o fiinta dependenta, atat in relatia de cuplu, cat si in viata de zi cu zi.

Cu toate acestea, in ultima vreme am inceput sa constientizez un lucru: ca adevarata independenta nu se castiga de unul singur, ci se invata atunci cand te afli in mijlocul celorlalti.

Independenta nu este echivalentul unui individualism ce se indreapta spre egoism, ci devine capacitate de a ramane pe propriile picioare, desi accepti invitatia la dans a celuilalt. Da, independenta este precum un dans.

Un dans in care suntem rasucite, imbratisate, sufocate, in care stam pe varfuri sau in care avem picioarele in aer, in care suntem ghidate de partenerul nostru sau in care observam ca miscarile sale sunt destul de impevizibile.

Aceasta ghidare ne poate determina uneori sa pierdem contactul cu pamantul. Sau sa simtim ca nu ne mai spijinim pe propriile picioare, ci pe ale lui. Si tocmai in acel unic si confuz moment, vine timpul in care trebuie sa dansam pe cont propriu.

Ca de obicei, partenerul este acolo. Insa de aceasta data ne priveste doar. Este nevoie sa ne descurcam singure.

Este firesc sa ne simtim independente atunci cand nu suntem intr-o relatie de cuplu.

Insa consider ca adevarata provocare este sa te regasesti pe tine cand traiesti zi de zi langa celalat. Sa reusesti sa te conectezi la acea bucatica din fiinta ta care isi cere drepturile chiar daca esti insotita pretudindeni de emotiile, durerile sau entuziasmul celui de langa tine. Sa poti sa zambesti vietii, desi lacrimile celuilalt prind radacini in sufletul tau. Sau sa iti respecti tristetea, desi te bucuri pentru realizarile lui.

Pentru a avea rezultatul 1, independenta trebuie sa porneasca de la cifra 2.

Este precum o ecuatie sentimentala in care vom reusi sa obtinem rezultatul dorit, chiar daca adunam emotii si ganduri incompatibile.

Intr-o perioada ma intrebam daca o relatie iti poate afecta independenta, insa acum imi dau seama ca doar ceva ce nu-ti apartine iti poate fi inlaturat. Daca independenta este profund interioara, ea nu iti poate fi smulsa decat daca alegi sa o oferi intr-un mod ma mult sau mai putin constient.

Si am mai observat ca in acest dans abstract al parteneriatului, ne putem lovi de o falsa independenta. De iesirile in oras cu prietenii aflate sub amprenta unui imens gol sufletesc sau de activitatile pe care incercam sa le realizam pe cont propriu, dar pe care abia asteptam sa le terminam pentru a da un telefon persoanei iubite.

Dar, pentru a castiga independenta pe care ne-o dorim, este nevoie sa pornim de la o profunda si autentica realitate, nu la imaginea falsa pe care o hranim adesea.

Poate ca doar astfel vom accepta fara nici cea mai mica indoiala invitatia la dans a partenerului nostru. Si poate doar astfel ne vom pastra spatele drept, privirea in fata si zambetul pe buze…

Voi ce parere aveti despre independenta in relatia de cuplu?

Andreea

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

4 comentarii

  1. Tema acestui articol e analizata in detaliu in cartea lui Osho: Iubire, libertate, solitudine

    1. E bine de stiut:) Multumim!

  2. Poate intelegem gresit independent,noi femeile mai ales din punct de vedere financiar,dar e minunat sa ai acea independent in doi sa fii ajutat,sprijinit,sa te poti baza pe partener in
    orice situatie.Daca ii dai cate un telefon nu inseamna ca nu esti independent sau ca il sufoci,doar ca traiesti INDEPENDENTA IN DOI si e super.

  3. catalina spune:

    Esti independenta atunci cand,ramanad singura cu tine,poti sa te bucuri de spatiul tau.Atunci,poti respecta si spatiul celuilalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *