Relatii

Inca o sansa. Sau divortam?

divort
Multi oameni ne intreaba: de unde stii cand sa arunci prosopul? De unde stii ca a sosit momentul sa pui capat unei casnicii cu probleme? Raspunsul scurt e ca, daca ne intrebi pe noi, probabil nu esti pregatit sa divortezi. Cand o casnicie nu mai are nicio speranta, o stii intuitiv, in adancul fiintei tale. O stii in constiinta si-n valorile tale. Cand trairile tale afective si valorile tale se afla in concurenta, n-ai nevoie sa-ti spuna altcineva ce sa faci. Noua ne e mai usor sa descriem semnele care arata ca o casnicie nu e lipsita de orice speranta.

Nu va indreptati spre divort daca va certati des. Nici chiar daca acele certuri va sfasie pe dinauntru. Dupa cum ai descoperit daca ne-ai urmarit pana aici, conflictele intense apar cand doi parteneri isi activeaza reciproc modelele familiale. Asta e o situatie foarte fertila pentru dezvoltarea personala. Oamenii lucreaza rareori cu suferintele din trecut daca nu exista in prezent ceva care sa provoace reeditarea acelor suferinte. De obicei, faptul ca te simti foarte usor scos din fire de partener e un semn ca sunteti potriviti unul pentru celalalt. Modelele voastre familiale se potrivesc.

Nu va indreptati spre divort daca esti nemultumit de partenerul tau. Nemultumirea inseamna ca nu ti-ai pierdut viziunea. Poti sa-ti imaginezi partenerul si casnicia voastra devenind mai bune decat sunt acum. Numai oamenii mediocri sunt intotdeauna in forma maxima. Nu vei gasi un partener care sa nu te dezamageasca niciodata, decat daca ai asteptari foarte scazute. Resemnarea-o stare cronica de asteptari scazute-este un simptom mult mai rau decat nemultumirea activa. Casnicia infloreste cand e hranita de provocari reciproce, iar nemultumirea constituie imboldul pentru provocare.

Nu va indreptati spre divort daca interesele voastre au devenit divergente sau daca aveti mai putine in comun decat aveati candva si incepeti sa petreceti mai putin timp impreuna. Asta e o evolutie fireasca si sanatoasa pentru o casnicie durabila si o incurajam. Dupa cum speram ca ti-am aratat deja, nici interesele comune, nici a fi impreuna tot timpul nu au prea multe de a face cu intimitatea.

Nu va indreptati spre divort daca simtiti mai putina pasiune erotica unul pentru altul decat simteati candva. In evolutia normala a lucrurilor, atractia sexuala creste si descreste. Pe masura ce tu si partenerul deveniti mai apropiati, o parte din nevoia de intimitate care era implinita facand dragoste este implinita prin trecerea unul pe langa altul pe hol sau prin cateva cuvinte schimbate la sfarsitul zilei. In acelasi timp, daca sunteti dispusi sa va provocati reciproc si sa va implicati in conflicte, asta are efectul de a reinsufleti periodic simtamintele erotice aflate in hibernare. Momentele patimase pot aparea brusc tocmai cand conchizi ca pasiunea voastra unul pentru altul a disparut definitiv.

Cel mai serios semn de pericol in casnicie este conflictul cu privire la valorile esentiale. El nu este usor de detectat la inceput, pentru ca multe certuri care par a avea la baza o chestiune de principiu se dovedesc a fi declansate de modelele familiale si nu de valori. Daca un conflict declanseaza o mare intensitate afectiva, probabil ca vine de la un model familial care iti este pus sub semnul indoielii. Un simptom mai revelator al conflictului legat de valori esentiale este pierderea respectului fata de partener. Casniciile pot supravietui pierderii pasiunii, perioadelor de instrainare si chiar momentelor de ura deplina. Dar rareori supravietuiesc pierderii respectului.

Un conflict valoric autentic nu poate fi rezolvat, pentru ca a ceda in fata partenerului ar inseamna sa-ti tradezi propria constiinta. Iar daca faci asta, vei ajunge sa-ti pierzi respectul de sine. Conflictul nerezolvat in sine nu condamna o casnicie. Ati putea sa continuati sa traiti in incordarea inerenta pe care o aduce acceptarea ideii ca nu sunteti de acord. Dar valorile sunt esentiale pentru viziunea voastra cu privire la felul cum ar trebui sa fie viata si casnicia voastra, astfel ca un conflict fundamental al valorilor devine cu adevarat imposibil de rezolvat. Nu puteti avea o casnicie buna daca nu puteti cadea de acord cum ar trebui sa arate o casnicie buna.

Iata cateva din valorile esentiale pentru un cuplu:
• dezvoltarea personala: procesul de a invata despre tine insuti, de a-ti largi perspectiva si participarea in lume este o preocupare pentru ambii parteneri
• a accepta ideea provocarii reciproce: fiecare partener ii cere celuilalt sa se ridice la inaltimea celei mai bune viziuni despre sine si sa continue sa se dezvolte.
• relatia dintre adulti pe locul intai: se confera prioritate mariajului fata de oricare alte relatii din viata celor doi parteneri.
• dedicare fata de scopul tau in viata: fiecare partener este profund dedicat si implicat activ intr-un demers exterior casniciei, intr-un lucru care confera vietii tale semnificatie si scop
• reinnoirea launtrica: ambii parteneri sa acceseze cu regularitate o sursa de reinnoire launtrica
• raspunderea pentru sine insusi: ambii parteneri isi asuma pe deplin raspunderea pentru viata lor interioara si nu-l considera pe celalalt cauza pentru ceea ce simte
• responsabilitatea: nu suntem raspunzatori pentru simtamintele partenerului de viata, dar avem responsabilitatea propriilor actiuni si a impactului acelor actiuni asupra relatiei.
• comunicarea de calitate: e esential ca partenerii sa fie la curent cu ceea ce se intampla in viata fiecaruia

*pentru aprofundarea subiectului, va recomandam cartea “Iubirea la timpul prezent. Pasi catre constienta relatiei de cuplu”, Morrie&Arleah Shechtman, editura Elena Francisc

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *