Relatii

Guru-ul din viata ta

gurudinviatata - aimee.ro, resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
“Oamenii merg in India ca sa gaseasca un guru, insa tu nu trebuie sa faci asta: tu traiesti cu unul. Partenerul tau iti va da tot ce ai nevoie pentru propria ta libertate. ”
(Byron Katie) Pentru multi, acest citat poate parea o ironie, pentru altii poate fi un adevar. Indiferent in ce categorie ne aflam, cred ca am constientizat deja cu totii ca modul in care ne sunt apasate cele mai dureroase butoane interioare in cadrul relatiei de cuplu face ca aceasta sa fie cel putin provocatoare si incitanta.

Si cred ca, in cele din urma, putem fi de acord cu faptul ca partenerul este cel mai indreptatit sa ne acorde libertatea, pentru ca ne ofera posibilitatea sa privim, uneori cu disperare si furie, alteori cu atentie si compasiune, la zonele cele mai dureroase din noi insine.

De-a lungul timpului am mai scris articole pe baza cartilor lui Byron Katie si a metodei ei de interogare a gandurilor care ne fac viata mult mai grea decat este: Realitatea este intotdeauna mai blanda decat povestile pe care le spunem despre ea, Cine ai fi tu, fara povestea ta?

Astazi o sa vorbim despre aceste butoane dureroase ale fiecaruia din noi, expuse zilnic si uneori sensibilizate tot zilnic, intr-o relatie de cuplu, si modul in care putem transforma energia stransa in spatele lor intr-o curgere benefica pentru relatia noastra. Pentru a face asta, e nevoie sa ne intampinam gandurile punandu-le sub semnul intrebarii, ceea ce ne va da posibilitatea de a ne intampina partenerul cu intelegere.

Ceea ce ofera calitate relatiei noastre nu este ceea ce gandim despre ea, ci daca credem ce gandim despre ea. Ganduri ingrijoratoare precum : “Ea/el ar trebui sa-mi acorde mai multa atentie” iti trec prin minte nepoftite: nici macar nu le gandesti tu, ele te gandesc pe tine. Suprimarea lor sau incercarea de a le controla nu a functionat niciodata. Dar daca interoghezi acele ganduri si ajungi sa le intelegi, nu mai au puterea sa te deranjeze sau sa te provoace sa actionezi cu nimic altceva decat cu inteligenta si bunatate.

Cand te doare ceva in relatia ta si nu e evident de ce, poti face urmatorul lucru: stai jos si asterne gandurile pe hartie. Concentreaza-te pe nemultumirile legate de partenerul tau. Nu fi bland. Daca e nevoie, exagereaza defectele pe care le gasesti. Cand ai terminat de scris, pune fiecare nemultumire sub semnul intrebarii, raspunzand la cele patru intrebari:

1. Este adevarat?
2. Poti fi suta la suta sigur ca este adevarat?
3. Cum reactionezi cand gandesti asta?
4. Cum ai fi tu fara acel gand?

Indata ce incepem sa interogam gandurile noastre, partenerii nostri, in viata, decedati sau de care am divortat, devin intotdeauna cei mai mari profesori ai nostri. Nu exista nicio greseala legata de persoana cu care esti, el sau ea este profesorul perfect pentru tine. Nu exista niciodata o greseala in Univers. Daca exista lucruri despre partener pe care tu le consideri defecte, aceste defecte sunt ale tale si le proiectezi asupra lui. Scrie-le pe hartie pentru a le interoga.

Redam mai jos un exemplu de dialog intre Byron Katie si clientul ei care isi interogheaza gandul “Prietena mea nu ma face fericit.”

-Sunt suparat pe prietena mea ca nu ma face fericit.
– “Ea trebuie sa te faca pe tine fericit”- este adevarat?
– Asta vreau.
– Si esti sigur suta la suta ca ea trebuie sa te faca fericit?
– Nu.
Asta este reteta pentru suferinta suprema. Cum reactionezi cand gandesti asta?
– Ei bine, ma infurii si ma framant si apoi sunt plin de resentimente.
– Cum te comporti cu ea cand crezi acel gand?
– Ma rastesc la ea. Ii vorbesc necuviincios. Cateodata ma vait la ea ca un copil. Nu apreciez ce face pentru mine. Nu o apreciez.
– Cine ai fi fara gandul ca ea trebuie sa te faca fericit?
– Independent si liber.
– Si fericit?
– Cel putin mai fericit.
– Continui cu afirmatia “Ea trebuie sa ma faca fericita”- gaseste-i reversul.
– Eu trebuie sa ma fac fericit.
– Acum da exemplu trei situatii reale in care te-ai putea face fericit, trei lucruri pe care nu ti le poti oferi si pentru care o acuzi pe ea.
– As merge la mai multe jocuri cu mingea. M-as uita la mai multe emisiuni sportive fara sa ma simt vinovat. Si n-as mai simti ca trebuie sa iau cina cu sora si cumnatul ei de cate ori vrea ea.
– Bine. Nu trebuie sa astepti pe nimeni decat pe tine sa-ti ofere acele lucruri. Poti sa-ti asumi responsabilitatea pentru propria ta fericire si ei sa-I dai o pauza. Un mod in care poti sa faci asta este sa continui sa-ti investighezi gandurile si sa te eliberezi de convingerea ca viata ta este vina ei. In interior se gaseste adevarata fericire si dupa aceea nu mai ai nevoie de nimic.
Mai e si un alt revers.
-Trebuie sa-mi fac fericita prietena.
– Da, de dragul tau, doar pentru ca este propria ta filozofie. Desigur, nu poti sa o faci fericita, nu poti sa faci pe nimeni fericit, e in zadar. Dar poti sa-I cumperi flori, sa fii dragut cu ea, sa fii generos si sa te uiti la tine cand crezi ca este vina ei cand esti nefericit. Poti sa-i oferi ceea ce ti-ai dori tu in viata ta. Faptul ca oferi poate sa-ti aduca fericire, si asta cauti de la ea. Daca mi se intampla sa aduc sotului meu o ceasca de cafea dimineata, fac cafeaua, o duc si o asez pe masa. Daca nu o vrea, stiu ca oricum nu a fost pentru el. M-am simtit minunat facandu-o si m-am servit doar pe mine. Si daca o vrea sau nu, cand spune “Multumesc” ma intreb de ce imi multumeste. Ii aduc cafea de dragul meu, ca sa traiesc iubirea pentru el pana la sfarsit. Viata e un vis minunat odata ce il intelegem.

fragmentele sunt extrase din cartea “Am nevoie de iubirea ta. Sa fie oare adevarat?”, Byron Katie, Editura Elena Francisc

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *