Este la fel de tentant sa presupunem ca indicatorii comportamentali spun de fiecare data acelasi lucru despre o persoana.
Relatii

4 motive pentru care educatia sexuala este importanta

 

Educatia sexuala este un termen cu care multi dintre noi nu suntem familiarizati.
educatia-sexuala

Educatia sexuala este un termen cu care multi dintre noi nu suntem familiarizati.

Din contra, viata sexuala este adesea un subiect care este abordat cu retinere sau chiar pudoare.

Poate ca acest lucru este valabil deoarece in familiile multora dintre noi nu s-a vorbit niciodata despre educatia sexuala.

Cu siguranta am primit sfaturi despre cum sa ne purtam in public sau despre cat de politicosi sa fim cu persoanele in varsta, insa educatia sexuala era din start un subiect tabu, un subiect pe care il putem aborda “mai tarziu” sau “la momentul potrivit”.

Insa poate ca pentru multi dintre noi a trecut de ceva vreme “momentul potrivit”, asa ca a trebuit sa ne autoeducam din acest puncte de vedere.

Asadar, in articolul de mai jos, va vom prezenta 4 motive pentru care educatia sexuala ar trebui sa fie inclusa in educatia copiilor si adolescentilor:

1. Viata sexuala este mai mult decat un factor biologic al vietii noastre.

Educatia sexuala inseamna ceva mai mult decat ceea ce invatam la lectiile de anatomie despre organele reproducatoare sau despre modalitatea in care un copil se naste.

Cu siguranta, o parte dintre aceste informatii sunt esentiale, insa educatia sexuala are in vedere anumite aspecte psihologice si emotionale de care ar trebui sa tinem cont.

2. Educatia sexuala ne ajuta sa respectam granitele personale ale celuilalt.

Rusinea sau jena de a ne exprima dorintele sexuale (intalnita in special in randul femeilor) ne determina sa ne ascundem de partenerul nostru, ceea ce poate fi sursa a diferite probleme de comunicare.

O prejudecata des intalnita legata de viata sexuala este urmatoarea:

“Femeia decide, iar barbatul trebuie sa o convinga”.

Aceasta perspectiva este una bolnavicioasa deoarece barbatul si femeia pasesc pe un camp de lupta in care barbatul trebuie sa demonstreze cat este de valoros si in care femeia trebuie sa se lase “castigata”.

Dincolo de acest joc al manipularii, educatia sexuala ar trebui sa ne invete ca este in regula sa ne exprimam cu sinceritate dorintele in fata partenerului.

Educarea copiilor in acest sens – de a spune Da sau Nu atunci cand simt acest lucru – este la fel de importanta.

Asadar, o lectie pe care educatia sexuala ne-o ofera este aceea ca dorintele noastre ar trebui respectate.

3. Semnul egalitatii nu se pune intre sex si valoarea unei persoane.

Desi cateodata viata sexuala este in umbra, exista momente in care aceasta este asezata pe un piedestal.

Astfel de exemple apar atunci cand barbatii se simt stanjeniti deoarece nu au avut parte de experiente sexuale pana la o anumita varsta, in timp ce femeile ar trebui sa se simta la fel de jenate deoarece si-au inceput viata sexuala prea devreme.

Ceea ce multi dintre noi nu ne dam seama este ca nimeni nu are de castigat in astfel de situatii. Din contra, unii ajung sa minta, iar altii se simt frustrati.

Atunci cand ne bucuram de o educatie sexuala sanatoasa, stim ca valoram mai mult decat numarul partenerilor pe care i-am avut sau varsta la care ne-am casatorit.

4. Femeile si barbatii experimenteaza sexul in mod diferit.

Cunoastem deja faptul ca femeile si barbatii sunt diferiti din punct de vedere emotional si chiar neurofiziologic.

Iar diferenta dintre acestia continua si in ceea ce priveste modalitatea in care se raporteaza la propria viata sexuala.

Educatia sexuala ar trebui sa ne ofere o perspectiva legata de diferentele dintre cele doua sexe, de la faptul ca barbatii sunt stimulati mai mult vizual, in timp ce femeile tin cont si de alte elemente precum atingerea partenerului lor.

Si tot educatia sexuala ar trebui sa ne invete ca nu este nimic in neregula cu aceste diferente.

Voi ce parere aveti? Credeti ca ar fi util ca educatia sexuala sa inceapa de la varsta copilariei?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *