Relatii

Determinismul genetic si viata sentimentala

Determinismul genetic si viata sentimentala - aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
In continuarea articolului referitor la programele genealogice, revenim cu precizari referitoare la modul in care anumite predispozitii si programe genetice ne pot influenta viata sentimentala. Alegerea partenerului este foarte strans legata de configurarea familiei noastre si de trecutul acesteia. Astfel, multe cupluri se formeaza in functie de lipsurile din istoria personala sau cea a familiei.

Ne cautam mama, tatal, fratele, sora, cand de fapt adevarata intalnire amoroasa nu ar trebui sa umple anumite gauri, ci sa fie o implinire reciproca. Dupa cum spune atat de frumos Jacques Salome: “principala miza a unei relatii amoroase este aceea de a iesi din ea mai frumos si mai plin de viata!

Credeti ca casatoriile aranjate nu mai exista in societatea noastra? Va inselati! Inconstientul nostru alege adeseori o persoana oglinda, cel sau cea a carei constelatie familiala de origine ne este familiara-acelasi prenume, aceleasi boli, acelasi tip de copilarie, aceleasi traumatisme-cu care vom lucra si vom urmari aceeasi problema.

Atomii care se aduna nu inseamna dragoste, ci sunt mai degraba conflicte care se recunosc. De fapt, ne potrivim cu “conflictele noastre”, iar atat de cautata dragoste la prima vedere pune in evidenta o multime de asemanari frapante. De obicei, observam acest lucru atunci cand avem timp sa-l urmarim. De fapt, putem constata ca sunt mai mult de doua persoane care se intalnesc: exista doi arbori genealogici care recunosc unul in celalalt trasaturi familiare.

EXEMPLU: Cand s-au cunoscut, Sabine si Sebastian au simtit imediat o atractie pasionala unul fata de celalat si au trait imediat o iubire pasionala. Genealogiile fiecaruia au dezvaluit asemanari tulburatoare. Tatii lor au acelasi prenume, mamele au aceeasi zi de nastere. Sabine si sora ei au fost crescute ca doua gemene si la fel a fost si in cazul lui Sebastian, intre el si fratele lui fiind doar 10 luni diferenta, iar mama lui se amuza imbracand copiii la fel, ca si cum ar fi fost gemeni. Amandoi au ales acelasi domeniu profesional si au avut probleme de sanatate in copilarie. La cativa ani dupa casatorie au trecut printr-o perioada dificila, de diferentiere.

O strategie frecventa pentru a suda un cuplu este aceea de a infrunta inamici comuni. Si ce mijloc este mai bun pentru a gasi obstacole si adversari, decat acela de a sfida o interdictie familiala sau chiar sociala?

Viata sentimentala poate fi presarata de probleme si constituie un teren fertil pentru secrete: homosexualitate, incest, avorturi, adulter, bisexualitate, iubiri imposibile, copiii nelegitimi, viol, infidelitati, astfel incat exista tot soiul de strategii inconstiente pentru a incerca sa conturam destinul.

De exemplu, daca este vorba despre infidelitate, un descendent ar putea incerca sa o evite prin faptul de a nu se casatori, fiind infidel pentru a nu fi tradat sau evitand orice forma de viata sentimentala. Celibatul se poate explica uneori si printr-o programare casatorie=tradare.

EXEMPLU: O femeie si-a pierdut sotul la cateva luni de la nasterea primului lor copil, un subiect dureros care a devenit apoi tabu. Copilul va avea dificultati in a se casatori, deoarece, inconstient, ii este teama ca isi va pierde partenera, imediat ce va avea un copil. Si, daca va reusi, proprii sai copii vor trai cu riscul de a alege, din aceleasi motive, celibatul. Programarea asociaza in acest caz nasterea unui copil cu decesul partenerului.

Alegerea partenerului se face uneori in functie de cineva care personifica iubirea pierduta sau visul unui stramos, mai ales daca acel vis nu a putut fi exprimat in cuvinte.

Iata alte cateva exemple:

Mamei lui Emille i-a cazut pur si simplu cu tronc Pierre-Luc, prietenul fiicei sale. Desi il cunoaste putin, ii lauda calitatile si meritele. Cand Emilie vrea sa iasa cu alti baieti, trebuie sa suporte criticile mamei ei, care o cearta tot timpul. Presiunea pentru ca ea sa ramana cu acel baiat este atat de puternica, incat, un an mai tarziu, Emilie se casatoreste cu Pierre-Luc, spre marea multumire a mamei ei.

Emilie avea sa descopere mai tarziu ca, mama ei fusese obligata sa rupa prima ei logodna cu un baiat care semana mult cu Pierre-Luc, atat ca fizic cat si ca temperament. Atunci si-a dat seama ca actiona in functie de legatura ratata a mamei si nu conform propriei sale dorinte.

Adeseori, secretele de familie ne sperie, deoarece ne confrunta cu faptul ca nu traim intotdeauna propria noastra viata. Scopul oricarei vieti ar trebui sa fie realizarea aspiratiilor celor mai profunde, deoarece acest lucru elibereaza descendentii de obligatia de a-si consacra timpul pretios pentru a incheia lucrurile neterminate.

Un exercitiu util este reconstituirea genealogiei amoroase, identificand diferitele scenarii de cuplu din istoria familiei, ajungand pana la cuplul strabunicilor:

Cum s-au intalnit cuplurile din familia voastra? Care au fost obstacolele pe care le-au intampinat? Cum au evoluat aceste relatii? Care au fost dificultatile lor? Cat timp au durat aceste relatii? Cum s-au incheiat? Astfel veti gasi informatii importante care va vor ajuta sa intelegeti mai bine si sa va dezvoltati mai bine viata amoroasa.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *