Inainte de a va prezenta tema acestui articol despre familie, va adresam cateva intrebari deloc simple:
Cum ati reactiona daca ati afla ca fiul dumneavoastra are un comportament nelinistit din cauza unui secret de familie ascuns de mai bine de doua generatii?
Sau cum va veti simti cand veti afla ca tatal vostru a mai fost casatorit inainte sa o cunoasca pe mama voastra si ca mai aveti un frate vitreg?
V-ati simti tradat, indignat, furios?
Si mai ales, cum ati reactiona in momentul in care chiar voi ati fi pusi in situatia de “a ingropa” un secret pe care nu l-ati transmite cu mandrie urmasilor vostri?
Asadar, astazi vom aborda o tema incomoda, stanjenitoare si apasatoare despre familie: secretele de familie.
Ghidul nostru in aceasta calatorie destul de aventuroasa este cartea “Secretele de familie: Cum se mostenesc traumele” de Serge Tisseron, pe care o puteti gasi la Editura Philobia.
Secretul – o poveste de familie?
Dupa cum stim, orice secret “este format din cuvinte ascunse, din imagini si emotii ce nu se pot exprima, din mustrari de constiinta imposibil de alinat.”
Atunci cand vorbim despre familie, avem in vedere secretul “intergenerational” si “transgenerational”.
Daca primul termen se refera la “schimbarile ce pot fi observate intre doua generatii care se afla in contact fizic real – incepand cu relatia dintre parinti si copii, cel de-al doilea se refera la influenta, asupra fiecaruia dintre noi, a generatiilor cu care nu avem un contact fizic, dar care sunt prezente pentru noi prin felul in care i-au marcat pe cei apropiati.”
Viata de familie si cele 3 greseli care se fac in privinta secretelor
Membrii unei familii aleg sa pastreze un secret din dorinta de a-i proteja pe cei dragi.
Din pacate, secretele se pot infiltra chiar in cea mai fericita familie si pot iesi la suprafata cateva generatii mai tarziu, scotand la iveala o serie de probleme nerezolvate ale stramosilor nostri.
Si inca o data din pacate, de aceasta data deoarece victimele secretelor dureroase despre familie sunt, de cele mai multe ori, copiii.
Sa analizam care sunt cele 3 greseli cu privire la secretele de familie:
1. Convingerea parintilor ca un copil caruia i se ascund anumite informatii ar putea ghici despre ce e vorba.
2. Credinta ca marturisirea adevarului in fata copilului va inlatura toate problemele legate de acel secret.
3. Convingerea ca secretele despre familie corespund unor acte condamnabile de care stramosii nostri sunt vinovati.
Probleme de familie: cand trecutul si prezentul se amesteca
Atunci cand ne referim la secretele de familie, asistam la un fenomen paradoxal: nu exista granita intre trecut, prezent si viitor.
Pentru a intelege mai bine acest enunt, va vom oferi cateva exemple:
“Un barbat ce-si creste fiica asa cum trebuie accepta ca ea sa iasa in oras in fiecare sambata seara.
Intr-un weekend ca oricare altul, in momentul in care fata se intoarce acasa, o loveste foarte violent, acuzand-o ca “a uitat de ora stingerii”, apoi refuza sa vorbeasca despre ceea ce s-a intamplat si ii interzice fiicei sale sa puna intrebari.
Alt exemplu: mama, care de obicei gatea foarte bine, pregatea constant un anumit fel de mancare aproape necomestibil; in ziua respectiva, tatal le dadea copiilor pungi de plastic ca sa puna acolo mancarea, facand sa para ca totusi au mancat-o…”
Dupa cum putem observa, ambele exemple au un punct comun: o rana sau o trauma fata de care victimele nu au reusit sa se distanteze suficient.
In alta ordine de idei, aflam ca in primul exemplu, tatal este un fost soldat care a luptat in razboiul din Vietnam.
Vazand in acea seara la televizor o emisiune despre razboiul din Vietnam, anumite rani aparent cicatrizate au fost scoase la suprafata.
Tocmai de aceea, el si-a lovit fiica exact asa cum ii lovea pe civilii pe care ii intalnea in mijlocul noptii.
In cel de-al doilea exemplu despre familie, asistam la o alta incalcire a trecutului si prezentului: mama gatea cu regularitate acel fel de mancare, din care tocmai manca in momentul in care si-a vazut tatal murind in fata ei, in urma unei crize cardiace.
Aceste reactii de furie, tristete sau jena poarta numele de “infiltrarile Secretului”.
Secretele de familie – incotro?
Acest subiect despre familie da nastere unor intrebari importante.
De exemplu, cand este “normal” sa-i vorbim copilului despre secretele si problemele de familie?
Si mai ales, cum facem acest lucru?
Serge Tisseron accentueaza faptul ca mesajul pe care copilul trebuie sa-l inteleaga este: “Orice s-a intamplat, nu e vina ta.”
De asemenea, parintii nu ar trebui sa aduc in discutie acel secret despre familie din punctul de vedere al unui “secret”, ci din perspectiva unui subiect despre care le este greu sa vorbeasca si asupra caruia se poate reveni ulterior.
Concluzia acestui articol despre familie nu are o traiectorie usoara si nici precisa.
Chiar daca secretele iau nastere din dorinta noastra de a controla sirul evenimentelor ce se petrec in propria familie, poate ca ar trebui sa nu uitam ca “atata timp cat vor exista traume, vor fi si Secrete”.