Increderea in sine se construieste de la cele mai fragede varste.
Asadar, nu este nevoie sa asteptam sa treaca ani buni pentru ca cel mic sa experimenteze acest aspect de dezvoltare personala, ci putem incepe chiar de acum. Iata cum putem face acest lucru:
1. Practica ceea ce predici.
Pentru un copil, cel mai bun exemplu va fi intotdeauna parintele sau. Asadar, inainte de a-i tine lectii de viata, intreaba-te daca ai incredere in totalitate in ideile pe care i le expui celui mic.
2. Invata sa asculti.
Majoritatea adultilor nu practica ascultarea atunci cand vine vorba de propriul copil. Actionand astfel, nu il vei incuraja deloc pe acesta sa-si exprime trairile si emotiile. Incearca sa gasesti cateva momente in fiecare zi in care sa-l iei deoparte si sa vorbiti despre diferite subiecte.

3. Exprimarea adevarului.
O legatura foarte puternica intre voi va fi data de adevar, indiferent in ce context se va manifesta acesta. Asa ca este destul de important sa-i spui celui mic chiar si cele mai neplacute lucruri (oferindu-i de fiecare data un motiv / argument) astfel incat el sa-si exprime cu autenticitate adevarul personal in fata celorlalti la randul sau.
4. Permite-i sa greseasca…
Oare daca nu am gresi am mai reusi sa integram o lectie cu adevarat? Permite-i copilului tau sa greseasca si sa descopere singur ce intorsatura pot lua lucrurile si ce poate face el mai exact pentru a repara “cele stricate”.
5. Experimentarea este cheia.
Cel mai bine ne putem construi increderea in noi insine atunci cand experimentam diferite activitati. Acest lucru este valabil si in cazul copilului. Intreba-l ce anume isi doreste sa incerce si ofera-i ocazia de a se manifesta intr-o anumita directie. Rezultatele pot fi chiar surprinzatoare…
Cum ii pot dezvolta increderea in sine unui adolescent care nu a experimentat in copilarie prea multe activitati din teama de a nu gresi insuflata de unul din parinti?
Consider ca il puteti sustine prin a-i oferi sprijinul in prezent chiar daca in trecut nu a avut parte de sfatul parintilor. De la o anumita varsta, putem vorbi deja de autoeducatie. Exista un proverb care spune: “Tu alegi cum iti traiesti cea de-a doua copilarie.” Observati ce pasiuni si dorinte are si incurajati-l sa mearga in acea directie. Cel mai important lucru in acest caz este primul pas pe care trebuie sa-l faca, iar pe masura ce va experimenta, teama de nou nu va mai fi atat de mare. Cat despre teama de a gresi, ii puteti spune ca este perfect normal sa greseasca si ca uneori greselile sunt cele care ne ajuta sa ne conturam o imagine cat mai clara a ceea ce ne dorim. Poate il va inspira acest articol in care sunt prezentate esecurile unor personalitati considerate genii la momentul actual: http://www.aimee.ro/dezvoltare-personala/motivare/ai-reusit-continua-n-ai-reusit-continua/. Sper sa va fie de folos si va urez succes!