Creativitatea in relatiile interpersonale

Publicat: 19 aprilie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

Nu stiu cati dintre noi am adauga creativitatea pe lista celor mai importante elemente care nu ar trebui sa lipseasca vreunei relatii, indiferent daca este de prietenie, famile, iubire sau doar colegiala.

Insa daca acest ingredient lipseste, rutina se poate instala cu usurinta in viata noastra. Si, intre noi fie vorba, relatiile pot deveni plictisitoare daca persoanele implicate nu fac un minim de efort pentru a imbunatati calitatea timpului petrecut impreuna. Asadar, ne putem instala cu usurinta intr-o zona de confort, uitand sa facem loc pentru spontaneitate si creativitate.

Poate ca multi dintre noi avem tendinta de a asocia creativitatea cu ceva artistic, insa, ea reprezinta capacitatea de a genera si recunoaste idei, alternative sau posibilitati care pot fi folositoare in rezolvarea problemelor, in comunicarea cu ceilalti, cat si in a ne binedispune atat pe noi, cat si pe cei din jurul nostru.

Sa luam cateva exemple:

Exemplul 1: In ciuda faptului ca tine foarte mult la noi, partenerul nostru face o remarca pe care nici cel mai de temut dusman nu ar face-o la adresa noastra.

Cum actionam creativ? Inainte de toate, creativitatea ne va opri din a face o serie de presupuneri care au ca scop sa ne enerveze. Astfel, ea ne va ajuta sa gasim alternative la comentariul primit in loc sa izbucnim si sa proiectam o serie de reprosuri la adresa celuilalt.

Exemplul 2: Dupa cateva saptamani in care nu ati mai petrecut o noapte impreuna, tu vrei sa faci un lucru, iar partenerul tau ar dori total altceva.

Cum actionam creativ? In loc sa incepeti o cearta deschisa, ce-ar fi sa faceti un brainstorming legat de ce ati putea face? Poate face unul dintre voi un compromis pentru a renunta la ideea sa ori cautati impreuna ceva ce nu se regaseste pe lista niciunuia dintre voi? Creativitatea va va fi de folos in a cauta alternative in loc de a intra in rolul lui ,,Intotdeauna facem cum vrei tu.”

Exemplul 3: Parintii vor sa vina sa stea o saptamana la noi acasa in perioada sarbatorilor.

Cum actionam creativ? Creativitatea ne ajuta sa ne pastram echilibul atunci cand o situatie stresanta apare. Pentru unii dintre noi, venirea parintilor poate fi un astfel de exemplu. In loc sa ne plangem de fiecare data si sa numaram zilele in ordine descrescatoare, asteptand cu nerabdare plecarea parintilor nostri, mai bine incercam sa ne bucuram de aceste momente petrecute impreune deoarece oricum cele sapte zile vor trece mai repede decat ne imaginam. Poate ca in aceasta scurta perioada vom gasi rezolvarea unor fapte care de mult strigau dupa atentia noastra.

Creativitatea devine astfel un instrument al asertivitatii, care blocheaza actiunile bruste si imprevizibile cu o evidenta tenta negativa pentru a lasa loc unor solutii negandite.

Totusi, ne intrebam care sunt conditiile care sa dea nastere unei realtii co-creatoare, una in care fiecare dintre parteneri doreste sa aduca vitalitate si contributie? Exista atitudini menite sa fie evitate si altele ce ar trebui puse in practica. De fiecare data cand alegem sa cream, pasim in mod constient in necunoscut. Daca intram intr-o relate cu dorinta de a invata, riscam deoarece renuntam la rutina cu care ne obisnuiseram, lasand deschisa o poarta a posibilitatilor. Iata cateva sfaturi pe care vi le putem oferi in acest sens:

Practicarea generozitatii: O buna metoda de a actiona in mod creativ din acest punct de vedere consta in ascultarea generoasa. Daca il ascultam pe celalalt ramanand concentrati pe ceea ce el ne transmite, o noua profunzime si noi idei pot aparea fata de o situatie care parea sa nu mai aiba scapare. In loc sa ne intrebam: ,,Si mie ce-mi revine din asta?”, intrebarea devine: ,,Cum pot contribui?”.

Autenticitatea este cheia catre transparenta. In loc sa ne prefacem, am putea sa ne lasam descoperiti asa cum suntem. Mii de oameni sunt surprinsi sa afle noi lucruri despre ei insisi si despre parintii lor in momentul in care isi impartasesc adevaruri simple. Asadar, inainte de a afirma sau promite ceva ce nu putem duce, at trebui sa ne intrebam: ,,Ce pot spune pentru a ramane autentic?” sau ,,Cum imi pot manifesta autenticitatea fata de ceilalti?”

Creativitatea ne determina sa ne adresam intrebari. Mirarea sub forma intrebarii care cauta solutii este opusul de la a ne cauta noua dreptatea in timp ce observam greselile celorlalti. Atunci cand ne punem intrebari despre un anumit subiect, curiozitatea ne largeste orizonturile, lasand loc unor raspunsuri care se regasesc dincolo de limitele polaritatii. Asadar, in loc sa-i invinuim pe ceilalti, ne-am putea intreba pur si simplu: ,,Cum contribui la aceasta problema?” ,,Ma intreb ce imi doresc cu adevarat din aceasta situatie…”

Creativitatea infloreste acolo unde critica si judecata se risipesc. Daca ne certam din nou cu un membru al familiei, avand convingerea ca avem dreptate si de aceasta data, vom fi tot mai departe de a gasi solutii. Ne putem intreba: ,,Cum pot face ca invatarea ce face parte din procesul meu de dezvoltare personala sa fie mai putin critica si mai mult creativa?”

 

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *