Copilul tau e prea emotiv? Invata cum sa-l ajuti

Publicat: 10 noiembrie 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

 

Atunci cand copilul tau are probleme emotionale te afli probabil la limita a ceea ce un parinte competent poate face pentru copilul sau si ai nevoie de un “upgrade” profesional de cunostinte.

Daca invatam sa ne hranim, sa ne imbracam si sa ne educam copiii poate chiar inainte de a se naste, gestionarea problemelor lor emotionale poate fi considerata ca o scoala superioara in parenting.

Atat copiii de varsta mica, dar mai ales adolescentii trec prin adevarate furtuni emotionale, episoade depresive si instabilitate emotionala care ii afecteaza in mai mare masura decat pe adulti.

Atunci cand isi vad copiii tristi, deprimati si singuri, parintii se intreaba adesea “ce sa fac, ii ofer totul copilului meu, de ce nu se simte bine?”

Tulburarile emotionale la copii si adolescenti provin din trei surse:

 • factorii biologici (dereglari hormonale, disfunctionalitati ale neurotransmitatorilor cerebrali),
 • factori de mediu extern (atmosfera din familie, schimbari de viata care invalideaza mediul in care copilul traieste, etc.)
 • temperamentul individual (toleranta la disconfort emotional, sensibilitatea nativa a copilului, etc.)

De cele mai multe ori instabilitatea emotionala si tulburarile de comportament apar ca o combinatie a celor trei grupe de factori ce influenteaza emotional copilul.

Terapia specializata se va ocupa de temperamentul individual si modul de gandire a copilului, precum si de corectarea dezechilibrelor hormonale sau a altor factori biologici, in vreme ce rolul parintelui este acela de a elimina factorii mediului ce invalideaza copilul si a construi elementele unui mediu inconjurator (familie, prieteni, scoala, preocupari) care sa echilibreze emotional copilul.

Crearea unui mediu pozitiv emotional pentru copil nu sta numai in a-i asigura nevoile materiale (hrana, imbracaminte, o scoala privata, distractie, bani de buzunar, etc.) ci este direct determinata de modul in care comunicam verbal si afectiv cu copilul.

Iata doar cateva exemple de invalidare / validare a emotiilor copilului:

Invalidare: “Linisteste-te. Nu-i nimic.”
Validare: “Imi dau seama ca te supara (cutare lucru).”
Invalidare: “Nu cred ca asta ai vrut sa spui.”
Validare: “Spune-mi mai multe despre asta.”
Invalidare: “Nu mai fi asa furios.”
Validare: “E normal sa fii furios si te inteleg, dar nu e normal sa lovesti de pereti.”
Invalidare: “Cum poti sa fii atat de egoist?”
Validare: “Inteleg de ce vrei sa faci asta, dar trebuie sa gasim impreuna o cale sa fim cu totii multumiti, nu doar tu.”

Parintii esueaza in a gestiona eficient relatia cu un copil instabil emotional atat din cauza greselilor de comunicare pe care le fac dar si a unor preconceptii sau stari de spirit proprii pe care le dezvolta:

 • Unii parinti nu inteleg realmente de ce ii supara atat de tare un lucru sau altul pe copiii lor;
 • Pentru alti parinti, momentele de instabilitate emotionala ale copiilor sunt factori declansatori ai propriilor frustrari si dezechilibre emotionale;
 • Unii parinti judeca in termeni de “bine” sau “rau” comportamentul copilului

Ne putem sprijini activ copiii, validandu-le starile emotionale si oferindu-le un mediu suportiv care ii va ajuta sa treaca mai usor peste episoadele depresive sau dezechilibrele din existenta lor.

Iata un filmulet care ne poate ajuta sa le vorbim copiilor, la modul cel mai simplu si natural, despre emotiile lor:

 

 • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

 • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

  Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *