Majoritatea problemelor in cuplu apar, ca ne place sau nu sa stim, din cauza comunicarii ineficiente dintre cei doi.
Daca in general partenera si-ar dori o comunicare de cuplu cat mai bogata, iar partenerul ar vrea sa reduca “sedintele de discutii” din relatiile de cuplu, acest lucru se datoreaza diferentelor de educatie dintre sexe.
Barbatii sunt mai inchisi, mai non-comunicativi, deoarece in educatia lor au invatat ca “a fi barbat” inseamna sa nu-ti exteriorizezi foarte mult sentimentele, sa nu discuti si sa nu devii emotional, in vreme ce pentru femei, exprimarea emotiilor si comunicarea intensa pare a fi o amprenta specifica sexului lor.
In relatiile de cuplu insa, cele doua viziuni divergente trebuie insa armonizate si exista chiar un spatiu in care comunicarea autentica este realmente necesara, desi ne-am gandi ca nu e tocmai locul de stat la discutii: in pat.
Un mare segment al problemelor in cuplu are legatura cu deficientele in comunicare, si mai ales cu comunicarea pe teme sexuale, care naste frustrari si asteptari neimplinite. De aceea retorica sexului este obligatorie intre doi parteneri care se respecta si care se iubesc.
Despre ce vorbim in pat?
-
Granitele.
A discuta deschis despre limitele a ceea ce se intampla in pat reprezinta o necesitate, daca nu vrem sa ne trezim ca relatia noastra se distruge pentru ca facem lucruri care nu-i convin celuilalt sau pentru ca omitem lucruri importante pentru el / ea.
In plus, a discuta intr-un mod deschis, lipsit de agresivitate, glumet chiar, despre ce ne place si ce nu ne place in relatiile sexuale, despre limitele pe care suntem dispusi sa le atingem (sau nu), ne ajuta sa depasim multe momente penibile, mai ales la inceputul unei relatii, cand cei doi abia incep sa se cunoasca.
-
Ritualurile.
Pentru cuplurile cu “vechime” sexul tinde sa urmeze scenarii prestabilite, devine dupa o vreme o simpla satisfacere a unei nevoi fiziologice si isi pierde latura de comuniune intima, de placere cu intensitati mereu noi, de cunoastere – mai ales daca cei doi nu comunica asupra a ceea ce se intampla (sau ar putea sa se intample in pat).
Ritualurile pot fi diversificate daca vorbim mai mult despre ceea ce ne dorim sa se intample sexual intre noi, daca suntem interesati sa aflam ce ii place, ce si-ar dori celalalt de la noi. Astfel, sexualitatea se deschide ca o lume noua si vasta pe care o putem explora impreuna.
-
”Esecurile”.
Problemele de dinamica sexuala (disfunctii erectile, ejaculare precoce – pentru el, lipsa dorintei, incapacitatea de a avea orgasm – pentru ea) sunt subiecte extrem de sensibile care marcheaza din start succesul sau esecul unei relatii.
Atunci cand te afli in pat cu persoana pe care o iubesti, sa-ti negi sansa de a vorbi deschis si de a gasi impreuna solutii pentru aceste probleme inseamna sa “schilodesti” relatia pe care o ai. Sa vorbesti, sa vrei sa afli de la celalalt cum se simte, sa-ti doresti sa il / o ajuti, sa ai rabdare si sa sa fii suportiv(a) reprezinta regulile nescrise pentru a gestiona impreuna problemele ce pot aparea in dormitor.
-
Timpul potrivit.
O alta problema de comunicare in cuplu vine din a intui cand e cel mai potrivit moment pentru sex.
Daca unul dintre parteneri isi doreste o “partida”, iar celalalt se simte indispus, va urma fie un contact sexual de complezenta, fie un refuz destul de frustrant – ambele cu rezultate catastrofale, daca nu exista o comunicare de cuplu eficienta.
Cuplurile care comunica in general despre viata lor sexuala, vor sti sa trateze cu delicatete momentele de acest gen, cand cu o atingere, o privire si doua cuvinte iti poti exprima dorinta (sau lipsa acesteia), fara sa bruschezi sau sa ranesti sentimentele partenerului / partenerei.