casnicie de secol 21
Relatii

Casatorie de secol 21

Cu statistici care arata ca aproape 50% dintre casnicii sfarsesc prin divort in primii ani de convietuire, am putea spune ca institutia casatoriei este o practica perimata pentru secolul 21.

Ce s-a intamplat, astfel incat casatoria sa devina un element de viata atat de usor reversibil, iar divortul – ceva atat de obisnuit? Cum poti pune bazele unei casnicii care sa dureze pentru o viata intreaga, conform juramintelor pe care le rostesti in fata altarului?

Facand o comparatie cu generatiile trecute, am putea spune ca parintii si bunicii nostri valorizau mai mult casatoria si familia.

Acest lucru e insa interpretabil intrucat in deceniile din urma divortul era social indezirabil si multe cupluri alegeau sa-si duca mai departe casnicia, fie si atunci cand aceasta provoca nefericire reciproca.

E mai putin probabil ca parintii nostri sa fi fost mai pregatiti pentru casatorie decat generatiile actuale, avand in vedere ca se casatoreau la varste mai tinere, si aveau deci mai putina experienta de viata din toate punctele de vedere.

Pe de alta parte, daca azi oamenii se casatoresc mai tarziu, dupa ce in prealabil au avut si alti parteneri de viata, de ce rata divorturilor ramane ridicata? Care e diferenta intre o casnicie ratata si una de succes?

In primul rand, schimbarile sociale au afirmat tot mai mult rolul femeii in societate.

Femeia e mult mai capabila si mai libera astazi decat in trecut sa-si desavarseasca educatia, sa-si urmeze o cariera de succes, sa se intretina independent, fara a depinde de prezenta continua a unui barbat. In plus, femeia divortata sau care creste singura un copil nu mai reprezinta un stigmat social, ceea ce inseamna ca atunci cand relatia intre soti nu mai functioneaza, decizia unui divort este mai facila decat in trecut.

Oamenii sa casatoresc si apoi divorteaza deoarece isi doresc angajamente reciproce pe termen lung insa in acelasi timp nu au abilitatile si cunostintele necesare pentru a fructifica acest angajament. Stresul cotidian, nevoia de a urma o cariera, lipsa timpului, toate acestea apasa ca o povara asupra ideii de familie, de soti dedicati unul altuia, devotati ideii de familie.

Prin urmare, inainte de a ne casatori trebuie sa devenim responsabili si capabili sa ne asumam angajamente de viata. Iata elementele esentiale pe care orice cuplu care viseaza la o casnicie de o viata intreaga trebuie sa le cunoasca:

Dialogul constant, cunoasterea reciproca sunt vitale pentru a putea sa ne acomodam in cuplu, sa invatam sa ne respectam, sa ne bucuram de calitatile noastre si ale celui de langa noi si sa invatam sa ne acceptam defectele (si sa lucram pentru a le ameliora). Conceperea unui copil, de exemplu, nu salveaza o casnicie in care cei doi nu comunica.

  • Setarea prioritatilor.

Daca unul dintre parteneri isi doreste copii si o viata de familie, pe cand celalalt vrea sa exploreze Everestul, cei doi trebuie sa-si armonizeze prioritatile de viata inainte de a se casatori, altfel nevoile neimplinite vor duce curand la divort.

Oamenii aleg sa traiasca impreuna nu doar pentru alungarea singuratatii sau pentru sex, ci mai ales pentru sprijin reciproc si atingerea unor idealuri comune. Definirea acelor idealuri comune precum si respectul pentru obiectivele fiecaruia trebuie sa stea la baza deciziei de casatorie.

  • Convietuirea inaintea casatoriei.

Aproape orice cuplu care se casatoreste astazi convietuieste impreuna ani de zile inainte de casatorie. Desi traiul impreuna nu garanteaza eliminarea riscului unui divort mai tarziu, saimpartasesti existenta de zi cu zi impreuna cu celalalt este o necesitate esentiala daca te gandesti sa pui bazele unei casnicii.

  • Actele nu fac relatia.

Pentru multe cupluri, casatoria in sine pare a fi sfarsitul unui drum, in loc sa fie inceputul sau. Odata ajunsi la primarie si la biserica, cei doi nu-si mai acorda atentia cuvenita, nu se mai asculta unul pe celalalt ca inainte, esueaza in ceea ceinseamna mentinerea unei relatii de dragoste active. In aceste cazuri, apar rapid frustrari, comparatii cu “cum era inainte”, certuri si o calitate tot mai scazuta a vietii de cuplu.

E important sa intelegem ca o casnicie se construieste in fiecare zi, ca actele pe care le-am semnat nu consfintesc nimic altceva decat o optiune reciproca si e de datoria noastra sa mentinem relatia de cuplu vie si sa ne construim pe baze cotidiene familia la care visam.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. […] este o forță a vieții care trăiește în fiecare din noi; este înțelepciunea profundă și cunoașterea interioară din care putem primi informații de mare valoare pentru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *