de ce avem nevoie de atentia celorlalti
Relatii

De ce avem nevoie de atentia celorlalti?

Cu totii cerem atentia celorlalti in diferite momente ale vietii noastre.

Nou-nascutii au nevoie de atentie pentru a creste si pentru a se dezvolta. Copiii au nevoie de atentia celor din jur pentru a dezvolta diferite abilitati sociale cu scopul de a se descurca in societate. Batranii cer atentia celorlalti pentru a preveni plictiseala sau pentru a cere companie in momentele de singuratate.

Asadar, atentia este un aspect subiectiv al existentei noastre, fiecare avand nevoie de acesta pentru a-si indeplini anumite nevoi emotionale. In timp ce unele persoane cer atentie pentru a simti ca sunt iubite, altele au nevoie de ceillati pentru a se simti mai puternice.

Insa, exista anumite cazuri in care cei care au nevoie de atentia celorlalti mai ales din punct de vedere emotional sa dezvolte o relatie de dependenta fata de persoanele respective. Psihologii considera ca acest fapt se datoreaza nesigurantei pe care oamenii o simt. Astfel, o persoana care se simte nesigura va cauta in mod constant atentia partenerului sau.

De asemenea, copiii sau adolescentii care se simt nesiguri pe aspectul lor fizic, pot cauta atentia celorlalti intr-o modalitate negativa: comportandu-se necorespunzator la scoala, fiind neascultatori acasa sau imbracandu-se extravagant atunci cand situatia nu o cere.

Mai mult decat atat, nu este deloc anormal ca un copil sa ceara atentia parintilor sai. Insa, un copil care este crescut intr-o familie numeroasa se poate simti adesea neglijat sau ignorat. Copilul poate “cersi” o mai mare atentie in anumite momente, mai ales atunci cand traieste in umbra fratilor sai.

Un caz aparte este reprezentat de copiii sau adultii care au fost abuzati din punct de vedere emotional. Acestia vor avea o mai mare nevoie de atentie decat ceilalti. Atentia pe care o vor primi le va consolida increderea in propriile puteri.

Totusi, de ce anumiti oameni au nevoie de mai multa atentie decat ceilalti?

Cu siguranta nimanui nu-i place sa fie ignorat, insa anumiti oameni par sa aiba mai multa nevoie de atentia celorlalti. De ce ar da orice o persoana pentru a se afisa in fata celorlalti? De ce ar dori cineva sa fie mereu in centrul atentiei? De ce unii nu pot trai linistiti decat in momnetul in care se afla in “lumina reflectoarelor”?

Fiind copii, incepem sa ne dezvoltam o serie de dorinte in functie de experientele la care suntem supusi zilnic. Aceste mecanisme devin in timp factorii principali care ne influenteaza comportamentul de-a lungul vietii.

Cum se dezvolta nevoia de atentie?

In randurile de mai jos, regasim o serie de aspecte care pot influenta nevoia de atentie a unei persoane:

• “Detronarea” inca din copilarie. Daca atentia pe care un copil o primea de la parintii sai a fost brusc orientata catre un nou-nascut, atunci cel dintai va face orice pentru a recastiga privirile parintilor. Mecansimul de cautare a atentiei a fost activat, iar pe masura ce va creste, copilul va incerca sa caute in jurul sau atentia pe care a pierdut-o in copilarie.

Gandul ca ceilalti il privesc de sus. Acesta este unul dintre cele mai comune motive pentru care dorim sa castigam atentia celorlalti. In momentul in care alegem “sa ne dam in spectacol”, incercam sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor celorlalti.

Copilul singur la parinti. Multi dintre noi ne intrebam cum este posibil ca un copil care nu a avut frati si a primit toata atentia de care avea nevoie sa se planga de faptul ca nu primeste suficienta atentie. Pe masura ce creste, el incearca sa construiasca in jurul sau mediul in care a trait. Astfel, copilul invata sa caute in continuare atentia celorlalti pentru a mentine tiparul comportamental in care a fost crescut.

Asadar, inainte de a judeca o persoana care cere atentia celorlalti, poate ar fi bine sa ne intrebam daca nu cumva nu a primit suficienta afectiune atunci cand era copil sau daca pur si simplu incearca sa-si reconstruiasca mediul in care a fost obisnuia sa traiasca.

Voi cum va intelegeti cu aceasta nevoie de atentie?

Resurse: http://www.wisegeek.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *