Test ce parte a creierului folosesti in mod preponderent
Descoperiri

Test: ce parte a creierului folosesti in mod preponderent?

Creierul are doua emisfere care sunt facute sa lucreze impreuna.

Emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului, iar emisfera dreapta contoleaza partea stanga.

Emisfera stanga este sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii, este sediul calculului logic, cifrelor, rationamentelor, capacitatii de analiza si abstarctizare. Prin ea, orice perceptie se traduce in reprezentare logica, semantica si fonetica. Emisfera stanga este logica, rationala, matematica, aristotelica, stiintifica, calculata.

Persoana dominata de emisfera stanga comunica cu exteriorul pe baza unui cod logico-analitic, are gust pentru dictionare, vocabular, are grija de a numi obiectele si clasele, prefera detaliile, prezinta logic faptele, are preferinta pentru relatiile cauzale unilaterale (cauza – efect), poseda arta de a structura frazele. Ea cauta de asemenea sa aibe explicatii pentru orice, gandirea fiind metodica si structurata. Inexplicabilul pentru astfel de persoane este o slabiciune.

Emisfera dreapta este sediul gandirii fara limbaj, al intelegerii nonverbale, al recunoasterii formelor, perceptiilor spatiale. Ea este responsabila pentru tonul si intonatiile vocii, pentru ritm, muzica, imaginatie, simtul culorilor, visarii. Emisfera dreapta este intuitiva, ilogica, irationala, poetica, platonica, imaginativa, romantica, mitica, religioasa.

Persoana prefera sa aibe cat mai multe analogii, scheme in abordarea universului, sintetizeazand si exprimand rezultatele cunoasterii in imagini. Imaginatia si intuitia isi au locul in aceasta emisfera, care este sediul competentei artistice si muzicale. Imaginatia creatoare afectiva isi are sediul in aceasta emisfera. Persoana cu aceasta emisfera dominanta are o memorie video spatiala, preferand o abordare intuitiva, interactiva sintetizand relatiile intre obiecte, folosind asociatiile de idei, reconstituind informatiile intr-un tot unitar. Persoana judeca lucrurile in dependenta de context, neizolat.

Avand in vedere aceste caracteristici s-au pus in evidenta profesiile in care sunt implicate una sau alta dintre emisfere in mod preponderent:
– profesii care implica folosirea emisferei stangi: inginer, tehnician, economist, administrator, medic, jurist, informatician, chimist, matematician;
– profesii care implica folosirea emisferei drepte: muzician, dansator, scriitor, artist, poet, psiholog, sculptor, expert in relatii umane, filozof (fondator de sistem), manager, actor.

Pentru a testa ce parte a creierului folosesti in mod preponderent priveste urmatoarea imagine timp de 30 de secunde:

Conform The Daily Telegraph, daca imaginea femeii se misca in sensul acelor de ceasornic, inseamna ca iti folosesti preponderent partea dreapta a creierului. Daca imaginea femeii se misca in sens invers acelor de ceasornic, inseamna ca iti folosesti preponderent partea stanga a creierului.

La la Universitatea Yale a fost dovedit dupa un studiu de 5 ani asupra creierului omenesc si a functiilor lui ca ambele sensuri de miscare ale imaginii femeii pot fi observate si ca numai 14% dintre subiectii testati o pot vedea miscandu-se in ambele directii.

Unii oameni o vad miscandu-se si intr-o directie si in alta, dar cei mai multi o vad miscandu-se intr-o singura directie.

S-a ajuns la concluzia ca persoanele care incearca si reusesc sa o vada intorcandu-se in cealalta directie au un IQ peste 160, ceea ce inseamna aproape un geniu.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

134 de comentarii

 1. cristina spune:

  Yuppy!
  Sunt aproape un geniu… am reusit!… Daca la inceput a fost o intamplare si am avut senzatia ca mi se pare… apoi am miscat imaginea astfel incat, sa nu mai am in orizontul meu vizual capul si coaa ei, m-am concentrat pe umbra picioarelor apoi din ce in ce mai sus si a functionat… am putut sa o vad asa cum voiam atunci cand voiam!!!!

  Multumesc pentru acest supercadou reconfortant!!!

  Cristina

  1. Anca Ionescu spune:

   Ii intorc sensul miscarii f repede, cand doresc… 🙂 reconfortant! 🙂

   1. Marius spune:

    Fetelor, voinu ati aflat ca un IQ de peste 160 este average in ziua de azi? Era ceva extraordinar acum 20 de ani, dar lumea evolueaza si odata cu ea si capacitatea intelectuala

    1. Andrei spune:

     este asa cum spui tu Marius in ziua de astazi un IQ de geniu este de peste 190-220
     si unul normal intre 190-140 , mai in jos este pentru persoanele mai putin apte din punct de vedere mintal (sa nu zic idioti/prosti),iar in ceea ce priveste mica schema de rotatie in ambele sensuri, este sa zic asa o schema de a intelege mai bine cum percepen noi cu ochii nostri imaginile la nivelul creierului( mai exact cum onservam noi lucrurile din mediul inconjurator)…..nu este o modalitate clara de cataloga o persoana ca fiind geniu,mediocra sau labila mintal

 2. mirabela spune:

  Imaginea se schimba la cateva secunde; se roteste spre stanga si apoi, dupa cateva secunde,spre dreapta; e suficient sa urmaresti atent mana si piciorul ridicate. N-are legatura cu geniul chestia asta!

 3. Crina spune:

  Hehehe… Foarte dragutz… Greu sa vezi miscarea cand intr-o directie cand in cealalta… dar nu imposibil… am reusit si eu… dar nu pot schimba directia cand vreau… ci… cand se intampla… 🙂

 4. Julia spune:

  Hmmm… interesant… intamplarea face ca eu chiar lucrez ca si tehnician proiectant… si chiar se misca in ambele directii.

 5. alina spune:

  …SA INTELEG CA SI EU am IQ-UL PESTE 160 ?!?!
  Daca e adevarat doar dupa testul acesta inseamna ca sunt tare…
  ?! sa ma indoiesc sau sa cred…?!!?

 6. Cristina in cazul in care nu ai observat acesta e un gif foarte bine realizat intr-adevar dupa cateva secunde ‘balerina’, sa-i zicem asa, se misca in sensul acelor de ceas… dupa alte cateva minute se misca in sensul invers acelor de ceas… got it?

  1. Mai cauta chestii de genu’pe youtube o sa gasesti si o sa vezi ca o sa vezi diferit cateodata daca dai replay , credema , ca nu are rost sa mint , nici eu nu credeam dar asa e am dat de cateva ori replay si era dezorganizat cateodata , cateodata organizat

 7. Cristi spune:

  Pare ciudat,eo o vad miscandu-se in ambele sensuri,dar imaginea nu se misca mereu in sensul pe care il doresc,nu stiu cat este de reala aceasta ipoteza in privinta nivelului de IQ!!!!

  Multumesc pentru articol,e foarte bun!!!

 8. Sandu Mihaela spune:

  Buna ziua!
  Am facut testul toti cei trei membrii ai familiei. Fiecare a vazut miscarea femeii diferita. Am observat, de asemenea si schimbarea sensului de rotatie, care nu se facea in acelasi timp pentru toti. Care este explicatia? Putem repeta? Multumesc!

 9. ayame spune:

  E incredibil… daca ma concentrez destul de tare, pot s-o vad miscandu-se atat in sensul ceasornicului, cat si in sensul opus… super 🙂

 10. Corina Marin spune:

  Imaginea animata e formata din 34 de imagini statice, le-am vazut pe fiecare in parte si sunt dispuse astfel incat sa arate o miscare INTR-UN SINGUR SENS. Cei care aveti un program de grafica puteti verifica.

  Inca un test interesant: asezati pe scaun, incercati sa faceti pe podea cu piciorul drept un cerc in sensul de ceasornic. In acelasi timp incercati sa desenati in aer cu mana dreapta cifra 6.:)

 11. andrei spune:

  Scuzati-ma dar eu o vad ca sta pe loc si are culoarea rosie! Colegii mei vad altfel, e ceva anormal cu mine??

 12. doina spune:

  Interesant, si eu o pot vedea miscandu-se in ambele directii…

 13. Violeta spune:

  1. Da. Pentru mine se misca in ambele sensuri.

  2.Nu pot sa fac in acelasi timp cercul pe podea cu piciorul drept si cifra 6 cu mana dreapta.
  Spune de ce, Corina?

 14. miculetern spune:

  Incercati mai multe persoane (minim 3) sa va uitati la acelasi monitor, in acelasi timp si sa va spuneti in ce directie se misca fata. O sa ramaneti uimiti… e super cum functioneaza creierul… EXISTA UN CREATOR!!!

 15. silvia spune:

  Si eu o vad miscandu-se in ambele directii. Prima data cand am vazut imaginea nu se rotea decat in sensul acelor de ceasornic, dar acum o pot vedea miscandu-se in ambele directii. Dar e ciudat ca isi schimba sensul de invartire la intervale de timp neperiodice. 🙂

  1. Doina spune:

   @ silvia exact asa am patit si eu !

 16. erena spune:

  Yupiii si eu sunt un geniu… eu de doua ori am vazut cum si-a schimbat rotatia… prima oara am zis ca vad prost dar a 2-a oara eram sigura de ce am vazut si apoi am citit ce scrie si am tras concluzia sunt un mic geniu!!!

 17. Cand am citit prima data articolul in Daily Telegraph puteam sa vad “balerina” miscandu-se intr-o singura directie… Acum o pot face ca la fiecare 180 de grade sa isi schimbe directia, practic sa sara din stanga in dreapta si inapoi. E distractiv 🙂

 18. Am reusit sa o vad cum se intoarce in ambele directii, cu toate ca am stat 2 min sa ma uit la poza se invartea in aceeasi directie, pana nu mi-am luat ochii de pe ea si am facut altceva, poza nu e trucata ca i-am verificat frame-urile la gif .

  It’s all in your mind… 🙂

 19. irina spune:

  Da, poate tine de geniu si ne-am reunit numai genii pe aici. How about that?
  Este foarte interesant.

  1. hahaha!:))))
   clubul geniilor! haideti sa revolutionam lumea!

 20. Neamtiu Andreea spune:

  I did it! In ambele directii, ce mai sunt un geniu :D, sincer vorbind, nu ma consider un geniu, dar daca studiile o spun… :D,si stiam si eu chestia asta Corina, am vzut-o pe Discovery, e interesanta faza, din prima nu mi-a reusit, insa dupa cateva incercari, nu am avut prb, sunt totusi curioasa, care era motvil pt care nu am putut-o face din prima?

 21. Micky spune:

  Intr-adevar, se misca in doua sensuri balerina noastra. Si am observat, dupa un studiu prelungit, ca atunci cand se invarte in sensul acelor de ceasornic are ridicate piciorul si mana dreapta, iar cand se invarte in sens trigonometric are ridicate piciorul si mana stanga. Depinde in ce moment te uiti. Nu poti confunda picioarele intre ele! Ori e stangul, ori e dreptul. Oricum e interesant!

  1. Romania e plina de genii!!@

 22. catalin spune:

  Heheh 😀 O vad in ambele sensuri deci e mult prea tare 😀 Si nu cred ca se schimba imaginea, desi nu imi reuseste din prima pot observa diferenta doar daca plec de la picioare 😀

 23. Buna treaba..
  Sa va spun un banc legat de aceasta imagine… permiteti:
  Un ardelean, nascut mai devreme de anul 1950, merge si el la oftalmolog in 2008… si-i spune… dom’n doctor acum ceva ani in urma cand ma uitam la o femeie… eram gata… acum, po’ sa ma uit si o saptamana ca nu se-ntampla nimica… ce zici mata ca am?
  Doctorul zambind ii raspunde:
  – Bade, eu sunt doctor de ochi, la dumneta nu aicea-i problema…!?
  – Ba, din cate observ io, aici ii…, ca de la vedere pleaca treaba…!

  Sper ca v-ajuta IQ-ul sa zambiti!

 24. Raluca spune:

  Cineva mai sus a spus ca se schimba singura, se misca o perioada intr-o directie apoi in alta…

  Are dreptare… se poate demostra usor, cine cunoaste un program pt editarea Gif-urilor, poate descompune imaginea in frame-uri… si se va convinge…

  Have fun 🙂

 25. Mirablea si Mada nu sunt genii, evident. Imaginea e facuta in asa fel incat poti sa vezi ambele sensuri. Daca clipesc la momentul potrivit pot sa o fac sa isi modifice sensul cand vreau eu. Daca nu ar fi cu negru si fara prea multe trasaturi, experimentul nu ar functiona.

 26. cornel spune:

  Chestia cu IQ-ul cred ca este o pacaleala. Daca folositi tehnica de vizualizare a picturilor interactive si imaginilor stereoscopice, combinata cu intentia ca imaginea dinamica sa se roteasca in sensul dorit, veti obtine dupa cateva minute de exercitiu controlul vizualizarii.
  Merge si la cei care nu reusesc sa vizualizeze picturile interactive, am un prieten care este in aceasta situatie, dar a reusit sa “schimbe” sensul de rotatie al balerinei.
  … si cred ca niciunul dintre noi nu este vreun Einstein nedescoperit.

 27. lovetruth spune:

  fratilor, se pare ca ati luat o tzapa mare :-” :))))))))))) fata se misca in sensul acelor de ceasornic 🙂 am reusit sa o vad pentru foarte scurta perioada ca merge invers, dupa care am analizat situatia si am realizat ca daca s-ar misca in sensul invers acelor, inseamna ca s-ar strofoca foarte tare, deci normalitatea din creier iti spune ca se misca totusi in sensul acelor de ceasornic. dar daca voi o vedeti ca se misca invers, ce sa zic :)) sincer, din partea mea … prefer sa raman asa “normal” de felul meu , sa vad bine ca se misca in sensu normal, sa fiu om normal, de felu meu, si nu geniu ca voi, ca sa nu ma trezesc ca ma duc cu masina pe contrasens, numa ca sa ma simt geniu :”> :-“”””” :))))))))))))))
  eh :”> :))
  mai vorbim, da ciudat cum ne-am reunit numa genii pe aci :-” :)))) interesant, nu? :))))))))

  1. mie mi se pare ca TU te-ai strofocat mai tare sa faci ceva ce nu prea obisnuiesti,dar care nu esteimposibil pentru tine daca ai vazut-o o data poti sa o mai faci trebuie doar sa scoti afara ce este mai bun in tine in tot ce faci.OK?

 28. orezul spune:

  Stimati sceptici…
  Sunt designer de profesie si ma ocup frecvent de animatii.
  Am luat gif-ul de aici si l-am pus pe masa de operatie.
  E format din 34 de cadre cu un delay de 0.03 secunde si nu are nici o sforicica sau o oglinjoara care sa il faca sa isi schimbe sensul de rotatie.
  Inversarea sensului de miscare are loc in mintea noastra, nu pe ecran.

  Genii se pot considera cei ce au simtit inversarea sensului de rotatie in intervalul de 30 de secunde de la prima vedere a balerinei.

  Eu perosnal am reusit putin mai tarziu…
  Voi?

 29. marian spune:

  Ne-am uitat mai multi colegi la imagine in acelasi timp shi ficare vedea alt sens, sau ambele… Super tare!!

 30. marian spune:

  Incercati sa puneti mana in fata imagini, sa ridicatzi mana… in timp ce va uitati la imagine… 🙂

 31. Allan Rosu spune:

  Buna, eu cred ca toata lumea o vede miscandu-se in ambele directii, deoarece la un moment dat se misca in sens inves acelor de ceasornic iar dupa aceea in sensul acelor de ceasornic. Se vede si cand face trecerea. Nu prea inteleg de ce trebuie sa fi geniu ca sa vezi asta

 32. Allan Rosu spune:

  Catre Orezul,
  Daca miscarea are loc doar in mintea mea, atunci de ce si eu si colegul meu vedem in acelasi timp schimbarea sensului de rotatie?

 33. geniulm spune:

  WOW, sunt un geniu… nu degeaba mi se spune geniul :))
  Desi nu am reusit sa vad din prima pt ca nu m-am uitat decat vreo 2 secunde si cand am fost intrebata in ce sens se misca si am deschis iar poza am observat ca se invarte invers… iar cand am privit-o mai mult am vazut ca se schimba sensul rotatiei.
  Nu degeaba sunt matematician si informatician. 😛
  Asta e o dovada buna pentru cei ce nu ma cred cand le zic de la ce vine “porecla mea”, doar sunt aproape de 160(IQ) :))

 34. Am privit f. atent imaginea si am reusit sa ii schimb eu sensul de rotire, concentrandu-ma mult asupra ei. Incercati, e f. interesant! Totul pleaca din creier, nu e nicio smecherie la mijloc si nici nu se schimba aleator sensul de miscare, e in functie de perceptia proprie.

 35. poe622524 spune:

  Ciudat prima oara am vazut ca se roteste invers acelor de ceasornic dar dupa cate va secunde am observat ca se rotea in sensul acelor de ceasornic, am repetat experimentul dupa ce am citit toate comentariile, si la fel incepe cu rotatie in sens invers acelor de ceasornic apoi dupa cateva secunde (cred ca am clipit) incepe sa se roteasca in sensul acelor de ceasornic!?!

 36. poe622524 spune:

  GATAAAAAAAA m-am prins DECI sunt u geniu 🙂
  Trebuie sa clipesti de cateva ori repede si imaginea isi schimba sensul de rotatie.
  Incercati si voi.

 37. Ana Cretu spune:

  Totul e in mintea noastra…
  Sa stiti ca nici eu nu vedeam decat un sens la inceput( cel al acelor de ceasornic), adica imi folosesc preponderent emisfera dreapta, ceea ce imi si doresc de altfel, chiar fac exercitii de scriere cu mana stanga. Dupa ce am citit comentariile am reusit dupa un minut insa sa vad directia inversa, iar la al treilea experiment am schimbat sensul de 3 ori in 30 de secunde. Ceea ce accentueaza importanta puterii gandului… Oameni buni, putem deveni ceea ce ne dorim si vedea in lume ceea ce credem ca nu ar exista. Dumnezeu ne-a facut fiinte perfecte, cu El si intru El putem realiza orice. El este ceea ce este! Chiar in noi insine…

 38. madalina spune:

  Da, intr-adevar isi schimba directia de rotatie, dar asta se observa foarte usor, trebuie putina atentie, este vizibil si cu IQ peste 160… de iluzie optica ati auzit?

 39. 🙂 dar ma scoateti si nebuna acum… nu voi ci colegele mele. ne certam de cinci minute… eu spun ca are piciorul stang ridicat, ele spun ca-i dreptul. Interesant!

 40. Din 10 persoane care privesc imaginea cate pot fii declarate genii? Familia Mihaelei Sandu este o familie de genii? (daca e asa felicitarii), eu care am vazut imaginea rotindu-se invers la cca. 15 sec sunt un geniu? Sunt flatata dar sceptica… ar fii frumos dar sunt prea multe genii…

 41. Marcela Sandu spune:

  Teoria celor doua emisfere este validata deja.
  Am reluat imaginea balerinei si de fiecare data rezultatul a fost acelasi: cand intru pe imagine, ea deja se misca (nu determin eu asta) in directia acelor de ceasornic iar dupa 2 minute se misca in directie inversa (probabil asa e programata).

  1. draga,aduna mai multe persoane pe langa tine si repeta experimentul.o sa ramai uimita de rezultat.succes…

 42. Exista ceva “ciudat” totusi. Am incercat sa ma concentrez asupra directiei si a luat-o in directia la care m-am concentrat. Ca sa nu fi un dubiu cu privire la faptul ca la cateva secunde, programate sau nu, isi schimba directia, am numarta rotatiile si ce credeti… si-a schimbat directia la rotatiile “impuse” de mine in sensul pe care eu l-am “impus” concentrandu-ma (nu foarte tare). Oare asta ce-o mai fi ?!!!

 43. Sunt de acord cu Mona 🙂

 44. rudik spune:

  Mda.
  Diferite creere, diferite pareri.
  Ceea ce e cert e ca testul e bun daca a reusit sa stringa atitea comentarii.
  Eu am reusit sa o vad si in directia acelor si invers! (sau ma rog, creierul meu)

 45. roxana spune:

  Sincer eu spun ca se misca doar in sensul acelor de ceasornic… adica incerc… dar nu pot vedea cealalta directie… 😛

 46. Intr-adevar imaginea isi schimba directia la citeva secunde, asa ca oricare poate reusi sa vada ambele directii.

 47. Animalu spune:

  Pot sa numar deja 26 de genii pana acum.
  Si astia doar online. Tind sa cred ca doar 1 din 3 oamnei sunt normali, restul dotati.

 48. adrians spune:

  E o iluzie optica ca oricare, doar ca-i in miscare. Dupa ce te obisnuiesti cu imaginea poti sa o faci la dorinta sa-si schimbe sensul de rotatie, determinat de cum vrei sa fie piciorul ridicat (stangul sau dreptul). Cei care-si folosesc preponderent emisfera dreapta vor vedea poate la inceput doar sensul orar, apoi pot schimba dupa vointa sensul de rotatie. Daca nu s-ar roti, ar fi mai simplu, neavand detalii si contururi, piciorul ridicat poate fi cand cel drept, cand cel stang, dar si asa e simplu de ales, nu trebuie sa fii atent la miscare ci sa alegi ce picior se ridica, fiind singurul element care rupe simetria. Sigurul adevar e cu emisferele, chestia cu IQ-ul si genialitatea… sa nu exageram… daca ar fi asa simplu, am fi o lume plina de genii… si nu e cazul.

 49. adrians spune:

  … poate chestia cu IQ-ul si genialitatea e valabila la americani, astia inca mai confunda pozitia ficatului cu a inimii. 10% nu stiu care-i stanga si care-i dreapta. In orice caz, nu poate fi test de iteligenta… si le-a mai luat si 5 ani din viata… or fi fost si platiti?
  Nu-i asa ca dupa vreo 20-30 de secunde ati devenit toti niste genii? Ar trebui sa le dea de gandit, ce lor le-a trebuit 5 ani, noi am rezolvat in mai putin de 1 minut.
  Foarte misto!

 50. Cristiana spune:

  Si eu am vazut de prima data miscandu-se cand cu piciorul drept in dreapta cand cu stangul intins, inspre stanga si chiar ma gandeam ca nu vor da explicatii pt.asa ceva, ca am eu iluzie optica; ma gandeam ca trebuie s-o vad ori miscandu-se inspre dreapta ori spre stanga. Insa eu nu ma mir caci am niste capacitati extrasenzoriale mai altfel decat toata lumea; de exemplu prevad actiuni si discutii cu ceva timp inainte. Nu mi-am cultivat insa aceste capacitati, le folosesc doar in scop personal.

 51. andreea spune:

  Eu sincer nu prea cred chestia cu geniul. E mult prea mult spus. Si eu o vad miscandu-se in ambele sensuri dar asta nu inseamna ca….

  Iar procentul de 14% e mult prea mic sau daca ar fi aplicat in Romania si s-ar face o statistica s-ar vedea ca procentul se ridica la peste 50%. Asta ce inseamna ? CA ROMANII SUNT GENII NU-I ASA? M-ar face sa ma simt mai bine…

 52. VASILE spune:

  Am observat-o la inceput miscandu-se doar in sensul acelor de ceasornic, dar dupa o analiza mai atenta am observat ca schimba piciorul si se roteste si invers acelor de ceasornic.

 53. renee spune:

  Tare as vrea sa stiu ce IQ am, cum nu stiu ma bucur ca am aflat azi ca am peste 160. Iti dai seama ca de azi fac si mai multa treaba ? Este vorba, bineinteles, de increderea in sine. Foooarte taaare !

 54. Incercati sa va concnetrati privirea asupra umbrei de la picioare. Cu exercitiu se poate schimba directia si in 5 secunde. Si eu am reusit sa isi scimbe pozitia la fiecare 180 grade. E mai greu la inceput dar functioneaza 😉

 55. CSILLI spune:

  EH NU POT SA CRED! Toti sunteti genii? Eu o vad doar in sensul acelor de ceasornic!
  De aia merge asa bine tara asta! Toti sunteti genii!

 56. cornea spune:

  Stati putin. Toata treaba era sa observati ca se misca in ambele directii inainte de verificarea interpretarilor. 😛

 57. maria oprea spune:

  Clar vad numai in partea miscarii in sensul acelor de ceasornic. M-as bucura sa vad si altfel. Dar nu am cum. Ma bucur si cu atat. Va pup.

 58. marina spune:

  Observ ca “balerina” se invarte in ambele sensuri… pentru prima oara s-a invartit in sensul acelor de ceasornic… dupa cateva secunde si in celalalt sens…
  Chestia cu cifra 6 nu imi iese… adica il fac pe 6 invers, ca intr-o oglinda… de ce, Corina ?

 59. florin spune:

  Am reusit sa-i schimb sensul de rotire, simplu de tot, fara concentratie, doar imi imaginam ca se roteste intr-un anumit sens si se si intampla asa.
  Cred ca totul e din perceptia noastra.
  Super interesant.

 60. Reflexia piciorului in piedestal e aproape de noi si se misca de la dreapta la stanga… in plan departat nu exista reflexie… deci se misca in sens orar…

  There are 10 types of people.Those who understand binary and those who don’t.

 61. Mai oameni buni! Da’ nu a observat nimeni ca cucoana e dezbracata? 🙂
  Iar pe mine nu m-a pacalit deloc miscarea: eu o vad in sens antitrigonometric oricat m-as uita!
  Se pare ca la mine autosugestia nu prea merge!

 62. Lorelei spune:

  “Balerina” se misca, intr-adevar, cand intr-un sens, cand in celalalt, asadar nici eu nu cred ca este vorba despre faptul “de a fi vreun geniu” ca sa observi asta.
  Ideea care mi se pare interesanta este sensul diferit in care o vede pentru prima oara fiecare persoana – si acesta este, cu adevarat, ceea ce ne diferentiaza (adica folosirea cu preponderenta a partii drepte sau a partii stangi a creierului).

 63. Monica spune:

  Pai…cred ca suntem cu totii niste genii….in comparatie cu americanii :))) unde numai 14% au reusit sa prinda miscarea in ambele sensuri.

 64. lilia spune:

  Si eu o vad mischindu-se in ambele parti si nu exista o periodicitate, isi schimba directia la perioade diferite de timp, nu stiu cum s-a facut studiul ala… credeam ca e vreo greseala, poate m-am uitat prea mult dar am chemat-o pe matusa mea si ea din citeva secunde, nu sjunsese la 30, mi-a zis ca se misca in ambele parti.

 65. Voi chiar credeti asa ceva? Doar nu suntem toti niste genii!!! Eu am vazut-o intr-un interval de maxim un minut schimbandu-se si nu ma consider un geniu. WAKE UP!!!

 66. Marcel spune:

  Intradevar, totul vine din mintea noastra. Nu e nici o indoiala. Deja aveti cateva comentarii in care specialisti in ale “gifurilor” au desfacut imaginea in bucatele. Nu e nici un truc. Genii sau nu, mintile umane ascund chiar mult mai multe decat ne putem inchipui…

 67. TrustMore spune:

  Oricine poate vedea balerina miscandu-se in ambele sensuri, doar sa se prinda unde sa priveasca…eu pana la urma m-am prins: e foarte simplu!!! Si nu ma simt geniu pentru ca m-am prins de aceasta simpla iluzie optica! 🙂
  Tot secretul sta in piciorul ridicat: trebuie sa incepi sa privesti de la piciorul ridicat in sus spre mana ridicata.
  Daca acoperi imaginea astfel incat sa vezi doar picioarele balerinei, iti dai seama ca nici nu face cerc complet cu piciorul ridicat, il misca doar stanga-dreapta! 🙂 Daca ii acorzi cateva minute, te prinzi de faza! E mai simplu decat credeam! 🙂 :”> Oricum, interesanta faza! Multumesc pentru exercitiu!

 68. CiripCirip spune:

  Salutare la toti! Am citit ce-ati scris pan-acu’ si ma mir ca nici unu n-a realizat partea negativa a genialitatii acestui rationament de calcul al IQ-ului! Daca ambele emisfere sunt “dominante”, atunci inseamna ca:
  1.fie limbajul, cuvantul, aspectele lingvistice ale scrierii, calculul logic, rationamentul, capacitatea de analiza si abstractizare sunt mai scazute fata de cei cu dominanta stanga,
  2. fie gandirea fara limbaj, capacitatea intelegerii nonverbale, a recunoasterii formelor, a perceptiilor spatiale, posibilitatea de modulare a tonului si intonatiilor vocii, simtul ritmului, muzical, al culorilor, al visarii si imaginatia sunt diminuate fata de cei cu dominanta dreapta.
  Sper ca pana acuma este clar rationamentul!
  Intrebarea este: daca ambele sunt diminuate, fata de cei cu o dominanta de lateralitate emisferica, atunci cum dumnezeu poate fi calculat un QI mai mare? Si… pare a lipsi tocmai capacitatea de socializare! De exemplu: prietenii cei mai buni sunt cei care “te intregesc”, adica au o imaginatie mai bogata si-ti pot deschide mintea la lucrurile pe care nu le-ai vazut din prima, pentru a te simti fericit, sau sunt mai “practici” si te ajuta cu rationamentul lor sa obtii ceea ce-ti doresti – material, moral, etic, spiritual, etc. Si… asta inseamna ca nimeni nu te considera prietenul lui cel mai bun?!
  In concluzie – in baza datelor oferite de articol – NU mi se pare a fi o fericire, posedarea acestui IQ mare! Prefer sa nu marturisesc ce-am vazut… mai ales c-am vazut INAINTE de-a citi articolul pana la capat, crezand ca este un alt banner-reclama.
  Din fericire, articolul nu pomeneste de multe alte capacitati ale creierului uman – simtul mirosului sau cel tactil, de exemplu – asa ca… imi conserv buna dispozitie si self esteam-ul pe care le-am avut inainte!
  Ideea lui Lorelei mi se pare demna de studiat, iar abordarea lui John m-a ajutat sa-mi descretesc fruntea. Sa ne traiasca DaMaiDeparte si s-auzim de bine!

 69. marian spune:

  Balerina nu face o rotatie, se misca de la stanga la dreapta dand impresia ca face o rotatie din cauza “culorii” negre. Daca erau vizibile formele (lumina, umbre) iluzia nu se pute realiza… si umbra de la picor dispare la jumatatea “rotatiei”. Partea cu geniul… poate fi o unitate de masura pt cei care au nevoie de asa ceva, genii suntem toti intr-un fel sau altul. Din pacate foarte multi se gandesc mai mult la cate nu pot sa faca decat la cate pot sa faca….

 70. Marian S. spune:

  Ei, dragilor, nu m-am chinuit de mult ca acum!!! Sa o luam metodic:
  1. Prima data am vazut-o doar in sensul acelor de ceasornic. Nu am crezut (si nu cred nici acum) ca ma folosesc de emisfera dreapta cind stiu bine ce trasaturi de personalitate am.
  2. Am zis ca o fi de la Internet Explorer, am deschis imaginea in Mozilla, in Opera, draci, acelasi lucru!
  3. Faza 3: am salvat pe PC si am luat-o “la bani marunti” cu Corel: avem de-a face cu 34 de imagini astfel desenate incit sa dea impresia ca se misca de la stinga la dreapta. Culmea, luate imagine cu imagine nu se vede nimic deosebit dar in derulare normala la un moment dat am avut revelatia! S-a miscat si invers, dar doar putin. Cum nu cred ca mi-a crescut IQ-ul brusc si doar temporar va marturisesc ca am ramas masca si mai studiez.
  Am eliminat ideea ca ar fi vreun trucaj pe site (te-am banuit, Corina) pentru ca am salvat imaginea de mai multe ori, la intervale diferite. Concluzii (3 la numar):
  -DA, se misca ici si colo! Dar inca nu cred ca are legatura cu factorul IQ.
  -NU, nu folosesc mai mult emisfera dreapta, cred ca ma cunosc suficient de bine.
  -DA, la mine pe site (imaginea de pe prima pagina, undeva jos) se misca mult mai interesant !

 71. kate730 spune:

  Se vede clar si prima si a doua directie de rotatie fara sa te concentrezi, ajunge doar sa o privesti, ma mir ca americanii au reusit numai in proportie de 14% sa vada ambele directii de rotatie… mi se pare un joc, nu un test pt. superdotati.

 72. Mda… si mie mi se pare interesant faptul ca unii o vad prima data miscandu-se in sensul acelor de ceasornic si altii in sens invers; cred ca e vorba despre perceptie – putem vedea… ce vrem sa vedem. Treaba cu “ce emisfera folosim preponderent” e adevarata, nu aud prima data despre asta. Treaba cu geniile… poate ca daca vezi balerina rotindu-se in ambele sensuri iti poti folosi ambele emisfere, si asta te-ar putea ajuta; trebuie insa sa le folosesti si cand e vorba despre realitatile vietii, nu numai cand te uiti la o imagine.

 73. criss_emma spune:

  Incercati testele Mensa… poate va lamuriti cum e cu genialitatea. Sa nu uitam insa ca azi IQ nu mai este preponderent. Se ia mult in calcul EQ. Succes!

 74. ipadius spune:

  Reluati va rog comentariile! Contorizati sensurile de rotatie percepute de cei care au comentat: majoritatea DREAPTEA (ca prima impresie de rotatie), recititi cu ce se ocupa acest site si care credeti ca este profilul nostru al celor care citim acest site!

  Cam care ar trebui sa fie emisfera noastra accesata cu prioritate? Un singur comentariu se refera la sensul antitrigonometric(adica invers acelor de ceasornic) ca si prima perceptie de rotatie. Majoritatea am definit sensul de rotatie initial perceput ca fiind DREAPTA deci accesam emisfera EMOTIONALA CU PRIORITATE!

  Faptul ca putem IMPUNE VOLUNTAR SCHIMBAREA DE SENS A ROTATIEI nu este decat un semn foarte clar al capacitatii unora dintre noi DE A ACCESA VOLUNTAR CELE DOUA EMISFERE CEREBRALE: DREAPTA-EMOTIONALA, STANGA RATIONALA.

  In privinta celebrei masuratori I.Q., aceasta nu are nimic de aface cu biblioteca CITITA sau facultatea ABSOLVITA ci, in cea mai mare masura, cu CAPACITATEA UMANA DE ACCESARE SUCCESIVA SI RAPIDA A CELOR DOUA EMISFERE CEREBRALE -100% este mai mare decat 50% (SE PARE} NOTA BENE GENIILE POT ACCESA SIMULTAN repet SIMULTAN CELE DOUA EMISFERE!

  Incercati urmatorul nivel: faceti sa BALANSEZE DANSATOAREA STANGA DREAPTA deci schimbati sensul de rotatie la 180 de grade! FELICITARI1 ATI REUSI SA VA ACCESATI LA RITMUL DE SUB O SECUNDA, SUCCESIV, CELE DOUA EMISFERE – NU MAI AVETI MULT PANA LA SIMULTANEITATEA ACCESARII EMISFERELOR – OARE CE AM PUTEA VEDEA ?

 75. E clar ca toata lumea vede balerina rotindu-se in ambele parti, dar intrebarea de baza era ce parte a creierului folosesti preponderent.. iar conform testului, cei care vad femeia rotindu-se in sensul INVERS al acelor de ceasornic (ceea ce nu cred ca a facut cineva, inclusiv eu ) isi folosesc emisfera stanga, unde eu ca fire ma regasesc… numai ca nu am vazut fata miscandu-se din prima si in celalalt sens, iar din curiozitate, uitandu-ma mai mult am observat si schimbarea… dar poate doar din cauza ca nu vroiam sa cred ca-mi folosesc doar partea dreapta…

 76. Mihai spune:

  Mda… intr-adevar e misto faza… dar nu prea cred ca reflecta IQ… adica eu am vazut fata ca se misca in sensul acelor de ceasornic, dupa vreo 5 secunde si-a schimbat sensul si tot asa… si credeti-ma ca numai un geniu nu sunt… din ce-am observat schimbarea directiei se poate face cand fata este vizualizata din profil… e o iluzie optica… si incercati inca ceva… fixati miscarea in sensul invers acelor de ceasornic si incepeti sa cititi textul de sub imagine fara a va lua ochii de pe imagine… directia se va schimba in sensul acelor de ceasornic de fiecare data cand citit… sau cel putin asa se intampla la mine :))))

 77. spyhunter spune:

  Ca sa faceti sa se invarta in cealalta directie uitati-va la umbra picioarelor 1 minut, fixati-va sensul directiei si apoi ridicati privirea la femeie… si uite asa se roteste invers adica in sensul acelor de ceasornic 😉
  Bafta!

 78. Ideea e ca imaginea se invarte in sensul in care vrei tu. Nu se schimba sau altceva, cum se presupunea mai sus. E imposibil ca imaginea sa se invarta doar intr-un sens sau altul atata timp cat nu exista un reper.

 79. Prima data l-am vazut miscindu-se in sensul acelor de ceasornic, apoi, dupa citeva secunde in celalalt sens. Dupa ce am cautat o anume pozitie si a corpului meu si a imaginii, am putut si pot sa misc imaginea in ce sens doresc. Incercati: priviti numai picioarele imaginii si miscati-va si voi corpul usor de la stinfga la dreapta. Ati reusit?!

 80. Marian S. spune:

  Pentru nr. 74 – ipadius:
  Fara suparare dar visezi frumos ! Faptul ca majoritatea o vedem miscindu-se in sensul acelor de ceasornic “e de la ei”, cum se zice ! Asa e facut acest gif, tehnic vorbind. Deci majoritatea am vazut realitatea, suntem rationali. Cei care mai viseaza frumos (ma includ aici si pe mine – dar foarte putin si pentru scurt timp patesc asta) pot sa o vada pentru putin timp si invers. Acum revin cu o intrebare pentru Corina: nu cumva ai tradus gresit ? Hai sa stabilim ceva: cind zicem in sensul acelor de ceasornic zicem ca sta pe piciorul sting si se invirte catre dreapta, cu piciorul drept ridicat. Ca si cum am privi de sus, normal. In concluzie, nu cumva aceasta este miscarea pe care o vad cei cu emisfera stinga preponderenta, nu dreapta ? Dupa umila mea parere sensul orar e ceva si cel trigonometric altceva. Deci ?
  PS: si totusi miscarea celei de pe site-ul meu nu e mai tare decit asta ?

 81. Costi spune:

  La fel ca si voi, prima oara am vazut sensul acelor de ceasornic si cu ceva exercitiu am ajuns sa schimb sensul in mai putin de 2 sec. Chestia este ca tine de perceptia noastra si de felul in care suntem obisnuiti in mod normal sa captam si sa prelucram informatia (cum este obisnuit creierul nostru sa o faca). Interesant ese comentariul 74 (ipadius) care cred ca releva beneficiul acestui exercitiu, faptul ca ne putem antrena creierul si felul in care percem lucrurile pentru a fi mai flezibili. Capcana jocurilor bidimensionale pe PC in care a 3-ea dimensiune o adauga creierul nostru este oglindita bine aici. Ca o chestie fun: ma bucur din inima ca acest site este accesat de genii (in care jocul ma include si pe mine).

 82. IQ-sub-160 spune:

  Intrebarea este: ar mai vedea cineva ambele sensuri daca ar fi fost scris ca “au un IQ sub medie” in loc de “au un IQ peste 160” ?

  1. Prima data am vazut ca se misca spre stanga ( in sensul opus acelor de ceasornic) cand m-am uitat a doua oara se misca spre dreapta. Am crezut prima data ca e o greseala, abia apoi am citit mai departe unde scria ca daca o vezi miscandu-se in ambele sensuri ai IQ-ul mai mare de 160. 😀

 83. Imaginea se misca de fapt de la stanga la dreapta si invers, schimband la fiecare sens piciorul suport. Aceasta permite fiecaruia sa vizualizese miscarea intr-un sens sau altul, in functie de imaginatia sa. Intrebare: Cum au stabilit ei ca cei ce vad balerina miscandu-se in sensul acelor de ceasornic functioneaza predominant pe emisfera dreapta, si invers? Pe baza de test si statistica? Cred ca abilitatea de a o vedea miscandu-se in ambele sensuri are de-a face cu IQ, dar nu cred ca poate determina scorul. Testul de IQ este mult mai complex decat atat. Cine l-a luat, stie. Cine nu, poate sa incerce. Testul se ofera pe internet(in Engleza). Nu stiu daca si in Lb. Romana. Totusi, in viata, mult mai importatnt decat IQ este EQ (Inteligenta Emotionala). Si una si alta pot fi deszvoltate. Success!

 84. Niculae Catalin spune:

  Cred ca esti mai istet daca iti dai seama ca dupa ce se roteste 100 de ori spre dreapta, isi schimba sensul si se roteste apoi 100 de ori spre stanga …

 85. Mariuca spune:

  Mi se pare totul amuzant, dar se remarca faptul ca a terzit interesul multora.Testul merita incercat si fiecare sa traga concluziile. Eu am reusit sa comand schimbarea directiei, deci…. Testul Corinei nu mi-a reusit. Am incercat sa desenez cifra 6 cu mana dreapta in timp ce cu piciorul drpt, pe podea, trebuia sa fac un cerc in sensul acelor de cveasornic, dar fara rezultat.

 86. Bogdan spune:

  IQ-ul meu este de 125. Vad femeia miscandu-se in ambele directii. Asta ce inseamna: ca au mintit toate testele de IQ pe care le-am facut pana acuma, sau ca minte testul asta? 🙂
  Poate vreun geniu de pe-aici ma lamureste si pe mine =))

 87. Elena spune:

  Eu m-am uitat impreuna cu sora mea, momentele cand ea isi schimba sensul nu coincideau, cand ea imi zicea ca tocmai s-a schimbat eu nu o vedeam – era la fel la mine, iar cand eu o vedeam ca si-a schimbat sensul ea imi spunea ca la ea nu s a schimbat nimic. Haios 🙂

 88. Flavia spune:

  Salut! M-am distrat si eu cu balerina. Eu initial am privit-o si nu stiam ce trebuie sa vad. Adica nu stiam ce ma va intreba dupa cele 30 secunde. Asa ca m-am uitat inca o data. Am vazut ca isi schimba miscarea, fara sa citesc comentariile voastre. E clar ca IQ nu se calculeaza asa, eu sunt psiholog si va garantez ca indiferent ce ati vazut, nici un psiholog nu poate sa va dea verdictul “peste 160”. Si de asta sa fiti siguri, ca altfel in tara asta se pare ca erau numai genii, citind cat de multi ati vazut ambele directii. Ma bucur ca cineva a descompus imaginea si ne-a lamurit concret cu ce se intampla. Eu ca psiholog pot sa va spun doar ca iluziile optice nu apar din intamplare, ci datorita faptului ca pentru aceeasi imagine gasim repere diferite. Cand iti schimbi reperul sau unghiul din care privesti, reusesti sa vezi altceva. E simplu. Alte iluzii optice se realizeaza pe baza unor legi ale perceptiei. In principiu, acelasi lucru. Cautati iluzii optice explicate de catre psihologi si veti vedea ca ele nu tin deloc de coeficientul de inteligenta. A avut dreptate cine a spus ca eventual folosirea concomitenta a celor 2 emisfere te face mai rapid in gandire. Chiar o sa ma interesez sa vad ce spune teoria. Pacat ca astfel de “teste” nu sunt insotite si de o explicatie logica data de specialisti, macar sa ramanem cu niste idei clare, experimentate chiar pe noi. E cel mai usor sa inveti pe exemple concrete.

 89. Flavia spune:

  Exista o lege a perceptiei care spune ca creierul nostru are tendinta de a vedea imaginea in ansamblu si este astfel influentat de celelalte componente ale imaginii. De exemplu, daca va focalizati atentia NUMAI pe piciorul care este lipit de sol, cel pe care sare balerina, observati ca el se misca doar stanga-dreapta. e un pic mai greu la inceput pentru ca nu puteti face abstractie de restul imaginii, mai bine zis nu puteti face abstractie de celalalt picior. Creierul nostru prelucreaza toata informatia si astfel o denatureaza. E celebra iluzia Muller Mayer, in care este explicat foarte simplu fenomenul acesta, de a prelucra imaginea in ansamblu, de a nu putea face abstractie de restul imaginii. Incerc sa va desenez…
  Intrebarea era care linie e mai lunga?
  si >—

 90. Ingineru' spune:

  Stati linistiti, pentru ca sansele sa aibe atatia oameni IQ-ul peste 160 sunt practic nule (statistic vorbind, raportandu-ne la marimea esantionului personelor care au scris un comenariu).
  Eu l-am vazut rotindu-se in sens trigonometric, deci emisfera stanga. Cred ca oricine cu IQ peste 90 poate sa vada imaginea rotindu-se in ambele sensuri.
  Ne place tuturor sa fim flatati cu un IQ peste 160, nu-i asa? He, he, he…
  Hai sa fim mai modesti putin…

 91. dreher spune:

  Faptul ca sunteti pe site-ul acesta, demonstreaza ca sunteti marea majoritate niste oameni valorosi (nu neaparat genii).
  Nu am auzit pe nimeni care sa spuna ca imaginea este statica, ori poate sa-si controleze creierul de asa natura incat sa o vada asa.

 92. ionica spune:

  Interesant! Dupa mai multe incercari am reusit sa schimb sensul de rotatie al balerinei la vointa insa isi schimba apoi sensul destul de repede.

 93. Multumiri. In orice caz, un test dragut si amuzant. Te poate prinde si te face sa te amuzi de tine insuti. IQ cat mai ridicat? Tocmai am aflat ca e mai importanta inteligenta emotionala.

 94. crissmk spune:

  Deci foarte tare… La prima vedere mi se parea ca se misca numai in sensul acelor de ceasornic. Dupa ce am citit comentariile si am aflat ca treaba e coordonata de creier, am chemat familia pe langa mine sa aflu mai multe pareri.Toti au afirmat ca se misca in ambele sensuri. Eu… nimic. Deja devenisem ingrijorata in legatura cu mine. Dupa vreo 20 de minute de concentrare… am reusit si eu sa coordonez miscarea.

 95. Liliana spune:

  Oricat m-am uitat imaginea se roteste in sensul acelor de ceasornic… Cativa dintre cei carora le-am aratat testul afirma ca vad ambele sensuri, primul fiind tot sensul ceasornicului.
  Intrucat ei toti sunt purtatori de ochelari, iar eu am vederea foarte ok, pana acum…, poate este un test de vedere acest exercitiu, nu de IQ… 🙂
  Singura ciudatenie pe care am observat-o, este ca la un moment dat “balerina” a facut rotatia cu o viteza mult mai mare decat pana atunci, cat si dupa acest moment. Poate este o urmare a ametelii mele provenite de la atata uitat la ea…?
  Alte teste psihologice imi spuneau ca folosesc preponderent emisfera stanga a creierului, nu cea dreapta cum ar reiesi de aici.
  Iar IQ-ul meu la 25 de ani era 132…, destul de bun zicea testul… :), un IQ de 160 sau mai mult este destul de rar.

 96. Liliana spune:

  Sau poate este un test de autohipnoza..
  Asa cum spunea Corina:” Imaginea animata e formata din 34 de imagini statice, le-am vazut pe fiecare in parte si sunt dispuse astfel incat sa arate o miscare INTR-UN SINGUR SENS.” Logic nici nu ar avea cum sa arate o miscare in ambele sensuri in acelasi timp(a aceleiasi figuri),nu?:)
  Si intrucat toata lumea se pare ca a vazut-o mai intai rotindu-se in sensul acelor de ceasornic, inseamna ca celalalt sens este o iluzie, autosugestie etc

 97. karateka spune:

  Stoparea imaginii este cu siguranta din creier. Concentrarea joaca un rol foarte important, iar aceasta poate comanda subconstientul care transmite impulsurile constientului. Lucrurile sunt foarte simple, insa trebuie exercitiu, si cei care stiu sa-si foloseasca creierul la maxim pot descoperi si alte efecte… incercati si o sa vedeti! Noroc si bafta!

 98. Corina Marin spune:

  La doua saptamani de la publicarea articolului, datorita numarului mare de comentarii, declar inchise comentariile pe acest subiect.

  1. Peta Oana spune:

   De ce e o problema ca sunt multe comenatarii?

 99. am citit cateva comentarii, si am vazut o singura persoana care a observat ca balerina cand se misca in sensul acelor se tine piciorul stang ridicat, cand se misca in sens contrar tine piciorul drept ridicat. Ce legatura are acest aspect cu perceptia sensului de miscare care se schimba?

  1. bogdan spune:

   Eu o vad rotindu-se in sensul acelor de ceas. Pentru a o vedea rotindu-se invers am acoperit cu mana jumătatea drepta a ecranului si m-am uitat la picior, am asteptat apoi sa vad piciorul trecad prin fata si in felul acesta a inceput sa se invarta in sens invers.

 100. Ana Maria spune:

  Priviti ecranul monitorului in stanga sus iar cu aria vizuala a ochiului stang veti observa indirect un sens.Mutati privirea in dreapta ecranului,sus iar cu aria vizuala a celuilalt ochi veti vedea imaginea rotindu-se in celalalt sens.Se pare ca viata este asa cum o privim.

 101. Nicoleta Pasescu spune:

  Am vazut si eu miscarea in ambele sensuri. M-am concentrat putin. Initial se misca mai mult in sensul acelor de ceasornic, dar apoi cu rabdare si atentie am vazut miscarea si in celalalt sens.

 102. Zeus spune:

  Nu este reala balerina, ci doar o compozitie digitala a mai multor imagini. Nu se invarte intr-un sens anume, gif-ul este construit de asa natura incat sa lase senzatia de rotatie in AMBELE sensuri. Presupun ca motivul pentru care cei mai multi o vad rotindu-se exclusiv sau preponderent in sensul acelor de ceas este acela al obisnuintei si a faptului ca sunt dreptaci.

 103. cristina spune:

  Interesant cum functioneaza creierul uman, nu? Dupa ce ni se furnizeaza o serie de informatii privind inteligenta (un posibil IQ mare) si ideea ca ne folosim ambele emisfere cerebrale (visul oricarui muritor de rand!), incepem sa observam ca imaginea se misca in ambele directii. Dupa raspunsurile primite, as spune ca Universitatea Yale trebuie sa se puna serios pe treaba si sa actualizeze rezultatele, sa retesteze subiectii Eventual sa se faca niste teste in Romania, la rezultatele care se obtin aici… Pacat ca inca se mai asculta manele in televiziune (sau s-a demonstrat ca manelele au capacitatea de a creste IQ la romani?)

 104. vasile spune:

  Se poate controla sensul de miscare foarte usor, depinde cum privesti imaginea. In cazul meu…pot sa ii schimb sensul inainte sa faca o rotatie completa.

  Magie…dragilor :))

 105. Alex spune:

  Daca clipesc odata vad fata ca se misca in sensul acelor de ceasornic daca mai clipesc inca o dasa o vad ca se misca in sensul opus acelor de ceasornic.

 106. Alex spune:

  Deci parta dreapta e pentru intuitie etc
  Partea stanga pentru inteligenta sa zic asa
  Am observat daca ma uit la ea se misca in sensul acelor de ceasornic si cand ma uit in jos sa citesc si in aceelasi timp uitanduma si la imagine se misca opusul acelor de ceasornic

 107. daca va uitati atent la piciorul intins in fata puteti schimba directia absolut cand doriti 🙂

 108. Eu o vad cum vreau, daca vreau la stanga, se invarte la stanga, daca vreau la dreapta, se invarte la dreapta

 109. Bradescu Andreea spune:

  Aceasta imagine nu se misca in stanga sau dreapta. Aceasta se misca la fel ca acum unui ceas din 1850 . Nici in stanga, nici in dreapta , nu se roteste .

 110. Cristina spune:

  Se misca in stanga si in dreapta imediat ce dau privirea sub imagine, la reflexia piciarelor, am repetat de zeci de ori se=i asa este, se invarte in ambele parti..;-)))

 111. Doina spune:

  După ce-ați văzut imaginea respectivă și considerați că sunteți un geniu , faceți-vă testul de inteligență și veți vedea că n-o să ajungeți nici la 90.
  Toți cei care-ați scris aici, ați putut vedea ambele sensuri , dar asta nu înseamnă că sunteți genii ( inclusiv eu, care-am văzut ambele sensuri fără să citesc articolul și comentariile, dar asta e doar o sensibilitate mai mare la detalii și mai mult lucru cu mintea și atât ) .
  În concluzie, n-are nicio legătură una cu alta .

 112. eu nu vad nicio imagine cu nici o balerina presupusa sau cu ceva de genu care sar misca sau pe care sa apas play si sa vad daca e organizata sau nuu….:((

  1. puteti verifica din nou?

 113. Alina spune:

  Se pot vedea ambele sensuri de rotatie, te concentrezi si o faci sa se roteasca in ce directie doresti: doua rotatii (sau o rotatie) stanga- doua rotatii dreapta, de exemplu…am reusit sa o fac sa se duca spre dreapta si apoi imediat spre stanga fara sa mai faca o rotatie completa…parca este “nehotarata- blocata”…o vad cum misca doar piciorul in fata, stanga- dreapta-stanga- dreapta…dupa o perioada imi oboseste atentia si isi reia rotatia. Foarte intetesanta iluzia optica.

 114. Annabeth spune:

  Am reușit din prima. Totuși nu sunt convinsă ca sunt aproape un geniu. După cum văd foarte multe persoane au reușit. Cred ca depinde din ce unghi privești.

 115. Pop Andreea spune:

  Ce interesanta iluzie..

 116. CRED CA DACA NU PRIVESTI MAI MULT DE 30 SEC SI NU STI CA SE INVARTE IN AMBELE SENSURI O VEZI DOAR INTR-UN SINGUR SENS , RESTUL E CANCAN

 117. anonim spune:

  ar mai fi o chestie, prima imagine cu creierul este pusa cumva invers, lobii frontali sunt in mai in josul paginii spre gifful cu balerina…

 118. anonimus spune:

  concentrati privirea spre stanga imaginii si se invarte in sens contrar acelor de ceasornic, concentrati privirea spre dreapta si se invarte in sensul acelor de ceasornic

 119. cirstea spune:

  multumesc pt acest test. am reusit sa vad imaginea ca se invarte in sensul acelor de ceasornic cat si invers acelor de ceasornic.ma ajuta sa ma cunosc mai bine

 120. Interesanta iluzia !!
  Este lucrata foarte bine .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *