Stereogramele sunt imagini bidimensionale care ascund in spatele lor imagini tridimensionale pana in momentul in care cel care le priveste isi focuseaza corect privirea.
Realitatea arata pentru fiecare dintre noi asa cum am invatat sa o privim, insa stereogramele dovedesc ca exista si alte posibilitati de a o percepe. Astfel, ele ne pun in fata unei intrebari tulburatoare: ce alte dimensiuni ale realitatii ne-ar putea fi accesibile atunci cand vom invata sa le accesam?
Accesand linkul urmator puteti vedea un video – din pacate exista doar o versiune in limba engleza – despre cele zece dimensiuni ale realitatii care se presupune in acest moment ca exista. Dupa cartea Imagining the Tenth Dimension, de Rob Bryanton.
http://www.tenthdimension.com/medialinks.php
Si acum sa revenim la stereograme. In starea de veghe, in fiecare moment, creierul primeste si prelucreaza un flux continuu de informatii care vin de la simturi. Inca din primele saptamani de viata invatam cum sa ne coordonam muschii ochilor si sa ne creem in minte modele mentale.
Percepem imaginea realitatii prin cei doi ochi, si fiecare dintre ei o vede din alt unghi (datorita faptulul ca ochiul stang si ochiul drept se afla la o distanta de aproximativ 6 cm). Creierul contopeste apoi cele doua imagini primite simultan de la nervul optic intr-o singura reprezentare tridimensionala.
Pentru a putea vedea imaginile tridimensionale ascunse in stereograme este nevoie sa invatam sa ne relaxam muschii oculari si sa le permitem sa-si schimbe singuri focalizarea. Secretul pentru a reusi consta in a-i lasa pe fiecare dintre cei doi ochi sa priveasca in locuri diferite in acelasi moment.
Cercetarorii care au studiat efectele stereogramelor asupra mintii umane au constatat ca in timpul realizarii convergentei oculare, creierul intra intr-o stare de relaxare, incepand sa emita unde alfa.
Exista trei feluri de a “descifra” stereogramele:
– Tehnica privirii incrucisate: incrucisarea privirii astfel incat liniile de vedere ale celor doi ochi sa se incruciseze inaintea planului desenului.
– Tehnica privirii paralele: crearea a doua linii de vedere paralele (una pentru fiecare ochi), ca si cum am privi un obiect foarte idepartat.
– Tehnica vederii interne: focalizarea privirii “prin” si “in spatele” imaginii. Imaginea devine mai intai neclara, apoi incepe sa se formeze cea tridimensionala.
Unele imagini sunt mai usor de descifrat, altele ma greu. Va propun in paginile care urmeaza cateva stereograme deosebit de frumoase si nu foarte grele.
Vulcan:
Trandafir:
Avion:
Ceai:
Papadie:
Delfini:
Infinitul:
Baraj:
Daca exista o tehnica de focusare, va rog sa-mi spuneti ce si cum. M-am uitat ceva timp (ca mitza in calendar) si n-am vazut nici un delfin.
Incearca sa vezi DINCOLO de imagine. Adica inceraca sa-ti impui sa treci cu privirea dincolo de suprafata imaginii. O alta metoda ar fi sa te apropii cat de tare poti de imagine, sa-ti fixezi privirea pe ea si apoi sa te indepartezi lent fara a clipi si fara a-ti schimba punctul privit.
sunt ca doa adancituri , care se vad in relief:)
Scuze, vad ca spuneti care sint tehnicile.
Inca tot nu s-a intimplat “minunea”, dar mai incerc
E foarte simplu, priveste-ti varful nasului apoi muta privirea catre imagine, incearca sa o tii un pic focalizata cu vreo 20 cm inintea imaginii.
Eu vad delfinii, sunt aia pe albastru cu picatele, insa mai vad si niste ratuste, sau vad doar eu ?
Anna ceea ce ai vazut este adevarat prima data am crezut ca este o gluma dar ceea ce am vazut este ceea ce ai vazut si tu
Tehnica expusa de Bogdan da rezultate; dupa ce se formeaza imaginea tridimensionala se mareste usor distanta, pastrand contactul cu imaginea. Cu cat distanta e mai mare cu atat imaginea tridimensionala e mai frumoasa. Le-am vazut pe toate, cel mai greu a fost la baraj. La delfini am vazut doi delfini, la infinit semnul infinitului (un opt culcat), la ceai pe un platou un ceainic, o cana cu farfurie si un vas alaturi.
Si eu am reusit sa vad aceste imagini stereoscopice. Am focalizat privirea la o distanta foarte mare, iar apoi, dupa formarea imaginii, am concentrat-o la o distanta mica. Dupa mine, cea mai complexa si mai dificila este cea cu infinitul, fiindca are 2 niveluri de profunzime. La primul se vede semnul 8 culcat, dar la al doilea se vad o multime de semne asemanatoare, de diferite marimi, legate unele de altele. Practic este vorba de imagini holografice.
Aceasta dovedeste cat de complex este creierul nostru si ce capacitati ascunse poseda, de care nu ne dam seama decat in conditii cu totul speciale.
Am incercat metoda voastra… si n-am rezolvat nimic.
Dupa 5 minute am incercat alta metoda. Am privit imaginea cu delfinii (de la 20 de cm de monitor) fara sa fac focus intr-un punct. Privirea devine tulbure si dupa 30 de secunde apare imaginea 3D.
Foarte interesante imaginile… Felicitari!
Ideea este de a privi defocalizat. Suntem obisnuiti sa privim concentrat intr-un punct, de aceea nu reusim sa vedem imaginea in ansamblu.
Incercati sa schimbati focalizarea privirii, sa priviti nu centrul imaginilor, ci colturile lor, in acelasi timp pe toate 4.
Cea cu infinitul este cea mai interesanta pt. ca are intr-adevar 2 grade de profunzime… Iar cea cu barajul, e cea mai simpla – aprox. asemenea cu ce se vede din prima.
Pot fi un exemplu aceste imagini despre cum este Focalizarea noastra in viata de zi cu zi, in care ajungem prin multitudinea de “culori” ale vietii, sa nu vedem Solutiile, care sunt acolo, chiar in fata ochilor nostri. Si asa trecem pe linga ele, pt. ca nu suntem Antrenati sa le Vedem…
Toate cele bune!
Este extraordinar… m-a impresionat! Pentru mine a fost mai greu sa vad cascada, desi inteleg ca pentru altii a fost mult mai usor. Antrenamentul ar insemna oare, dezvoltarea unor capacitati pe care le avem dar nu stiam?
Toate cele bune!
Cel cu barajul este cel mai complex si are cele mai multe grade de profunzine pt ca sunt treptele, barajul, marea si soarele
Ma bucur ca mi-ati readus aminte de ele .. sterogramele… Imi plac foarte mult, imi dau o senzatie placuta (cele frumos realizate), de liniste, de incantare… Am strans de pe net o gramada, astfel incat am o colectie…
Absolut superbe imaginile, mi-ar place sa mai vad astfel de creatii pe site-ul vostru. Multumesc mult pentru oportunitatea de a-mi exersa modul de a privi.
App in imaginea de inceput a acetui articol (acea multicolora) am inceput sa rad cand am vazut ce imagiena a aparut :)))
DA LINKU asta era ascuns in acea stenograma:)) foarte tare.
Prima stereograma o pot vedea in 3 feluri. In primul fel cu ochii incrucisati, si celelalte 2 feluri cu ochii paraleli (arata diferit). Totusi mie imi place mai mult cum arata cu privirea paralela decat cu cea incrucisata. Nu stiu cum ii cea de a 3-a tehnica. Oare am reusit si nu imi dau seama? Aaaa… si le pot vedea chiar si de la un metru departare (par mai profunde).
Mie imi plac toate si n-am nici o problema in a le vedea. Am exercitiul asta de cel putin 20 de ani. Incercati sa le vedeti, nu va veti dezlipi de ele.
Pentru incepatori ar fi mai bine sa deschida imafinile intr-un cadru de culoare neagra, al doilea sfat sa se uite la doua obiecte din camera in acelasi timp cu un ochi la unul cu si cu celalalt la celalalt obiect iar apoi sa se uite la imagine…mie prima mi-a reusit pentru 2-3 secunde avionul, iar api m-am chinuit sa gasesc metoda prin care sa il vad iar inca 15 minute :))) dar acum nu mai am nevoie sa privesc doua obiecte aflate la distanta pentru a-mi regla paralelitatea si vad direct 😀 Multa bafta sunt super faine imaginile!!!
The best and simple way to see the image is :
BLUR your eyes and then FOCUS them on the image :
Cea mai buna si simpla cale de a vedea imaginea este :
INCETOSEAZA-TI ochii si dupa FOCUSEAZA-I pe imagine !
I hope I was useful for all of you !
Sper ca v-am fost de folos pentru toti !
Cea mai tare stereograma este dupa parerea mea Infinitul, pe care o vad in doua feluri, fie ca un semn al infinitului acea impletitura ca un 8 orizontal, fie ca mai multe semicercuri care se intrepatrund
În urmă cu aproximativ 10 ani aparea o revista ce avea mereu pe coperta 4 o stereograma. Am invatat sa văd atunci bifocal si as încerca acum pe telefon sau computer. Credeți că monitorul ajuta sau împiedică focalizarea pe stereograme?
Imaginile (vulcan trandafir, avion, etc.) nu mai sunt vizibile. Mai puteti face ceva sa le vedem?